Yeni bir yılda beslenmenizle veya fiziksel görünümünüzle ilgili alacağınız kararlarda hedeflerinizin ulaşılır olması yarı yolda pes edip kendinizi başarısız hissetmenize engel olur. Fazlasıyla iddialı, aşırı kısıtlı, sosyal hayata sekte vuran bir programı devam ettirmek bir müddet sonra mümkün olmaz. Bu nedenle sosyal hayattan koparmayan, tatlı kaçamaklara izin veren ve normal hayata uyarlanabilen bir beslenme programı uygulamak önem taşır. Beslenme Uzmanı Banu Eroğuz Demirözü de bu doğrultuda yılbaşı gecesi ve yeni yılın ilk günü dikkat edilmesi gereken beslenme kurallarını başlıklar altında şöyle sıraladı:

YILBAŞI GÜNÜ NASIL BESLENMELİ?
-
Güne çok ağır olmayan bir kahvaltı ile başlayın.
- Öğlen yemeğinde etli veya balıklı bir salata veya zeytinyağlı sebze ve 1 dilim ekmek gibi daha düşük kalorili alternatifleri tercih edin.
- İkindi saatlerinde mutlaka tahıllı ekmekle yapılmış bir tost ya da yoğurt veya süt eşliğinde müsli gibi sizi akşam yemeğine çok aç oturmanızı engelleyecek bir ara öğün yapın.
- Gün içinde yeterli sıvıyı almayı ihmal etmeyin sıvılar midenizi doldurarak tok hissetmenize yardımcı olacaklardır.

YILBAŞI GECESİ SAĞLIKLI VE LEZZETLİ ALTERNATİFLER
- Sofranızda kalorisini çok sorun etmeden yiyebileceğiniz yeşil salata, ızgara sebzeler, sebzeli hafif salatalar, light yoğurt ve peynirle yapılmış mezeler bulundurun ve az yağlı, sebze ağırlıklı, peynir veya yoğurtla hazırlanmış mezeleri bulundurun.
- Mutlaka kızartma olacaksa kızartmalara alternatif olarak ızgara, buğulama ya da fırında pişmiş besinler de sofranızda olsun.
- Etlerin derilerini ve görünen beyaz yağlarını kesinlikle yemeyin.
- Alkol tüketimine aç olarak başlamayın ve mümkün olduğunca sınırlandırın.
- Rakı, viski, votka, tekila, kokteyller, likör vb. gibi kalorisi yüksek içkiler yerine şarap ve birayı tercih edin.
- Şerbetli ve kızartma tatlılardan uzak durun bunun yerine; sütlü tatlıları, bol meyveli kremasız pastaları veya meyve tatlılarını tercih etmeye çalışın.

YILBAŞI ERTESİ BÜNYEYİ RAHATLATACAK ÖNERİLER
- Eğer alkol aldıysanız gün boyunca çok bol su içmeye özen gösterin (En az 2 litre)
- Taze sıkılmış meyve suyu eşliğinde hafif bir kahvaltı yapın.
- Öğlen yemeğinde çorba, zeytinyağlı sebze, salata, yoğurt, tahıl ekmeği tüketmeyi tercih edin.
- İkindide 2-3 cevizle beraber 1 büyük elma veya portakal tüketin.
- Akşam yemeğini de öğlen gibi hafif geçirirseniz yılbaşı gecesiyle ilgili endişelenmenizi gerektiren çok fazla şey kalmayacaktır.

Beslenme Uzmanı Banu Eroğuz Demirözü, diyetini bozmak istemeyenler için de yılbaşı gecelerinin vazgeçilmezleri arasında bulunan hindi ile ilgili bir de tarif verdi.

DİYET BOZDURMAYAN YILBAŞI HİNDİSİ (10 KİŞİLİK)
Malzemeler:
5 kg. lık hindi, 10 diş sarımsak, 2-3 tavla zarı büyüklüğünde zencefil, 3-4 dal biberiye, 4 yaprak defne, 3 orta boy soğan, 1 orta boy kabak, 1 küçük havuç, 1 küçük patates, 1 Su bardağı dondurulmuş bezelye, 1 Su bardağı küçük parçalara ayrılmış brokoli, 1 küçük kereviz, 2 mandalina, 2 yemek kaşığı zeytinyağı.

Kuru malzemeler: 3 çay kaşığı tuz, 2 çay kaşığı kırmızıbiber, 2 çay kaşığı karabiber, 2 çay kaşığı fesleğen, 2 çay kaşığı kişniş.

Yapılışı: Fırınınızın uygun programını 300 dereceye ayarlayın. Oda ısısına gelmiş olan hindiyi yıkayıp yağlayın, sarımsakla güzelce ovalayın. Bir kâsede karıştırdığınız tüm kuru malzemeleri hindinin hem içine hem de derisinin üzerine iyice yedirin. Biberiyeleri saplarından hindinin but ve göğüs kısmına ete geçecek şekilde batırın. 2 defne yaprağını, 5 diş sarımsağı, 2 parça zencefili hindinin içine yerleştirip butları bağlayın ve hindiyi geniş bir fırın tepsisine yerleştirin. Tepsiye 1 çay bardağı su ekleyip üzerini alüminyum folyo ile kapatıp fırına koyun ve fırın ısısını 250 dereceye düşürün.1 saat pişen hindinin üzerindeki folyoyu çıkarın, üzerini tepsideki suyla ıslatın ve fırına geri koyun.

FIRINDAN ÇIKAN HİNDİYİ 30 DAKİKA BEKLETİN
Bu arada tüm sebzeleri kuşbaşı büyüklüğünde kesin. Mandalinaların suyunu sıkın. Yarım saat sonra tepsideki sudan alarak hindinin üzerini kaşıkla ıslatın. Eğer su azalmışsa kaynamış sıcak su ilave edin. Yarım saat sonra hazırladığınız sebzeleri kalan sarımsak, defne ve zencefili de sebzelere ekleyin tüm bu malzemeyi hindinin tesisine dökerek üzerine 2 kaşık zeytinyağını ve mandalina suyunu gezdirin. Arada bir sebzeleri karıştırarak en az 1 saat daha 200 derecede pişirmeye devam edin. Eğer saplamalı termometreniz varsa hindinin göğüs ve but iç ısılarının 75-80 dereceye çıktığını kontrol edin. Pişen hindiyi fırından çıktıktan yarım saat sonra servis edebilirsiniz. Bu şekilde hazırladığınız hindiden ve sebzelerinden diyetinizi bozmadan gönül rahatlığıyla yiyebilirsiniz.”