Dillerin evrimini orangutanlar açıklayabilir

İngiltere'de antropologlar, orangutanların öpüşmek için çıkardıkları seslerin modern dillerin nasıl oluştuğuna dair bir pencere aralayabileceğini iddia etti.

Dillerin evrimini orangutanlar açıklayabilir

Evrim teorisine göre insanlara en yakın maymun türlerinden olan orangutanlar modern dillerin nasıl oluştuğu sorusunu yanıtlayabilir. Konuyla ilgili çalışma yapan antropologlar 5 bin orangutanın "öpüşme ciyaklamasını" kaydedip analiz etti.

Durham Üniversitesi'nde çalışmalarını yürüten Dr. Adriano Reis e Lameira, analizleri sonucunda orangutanların sessiz harflere benzer sesler çıkarmak için dudaklarını büzdüğünü tespit etti. Her bir dudak hareketinin farklı bir mesaja denk düştüğünü ifade eden Lameira, bu davranışın ilk kelimelerin nasıl oluştuğuna dair bir açıklama getirebileceğini belirtti.

Nature Human Behaviour dergisinde yayınlanan makalesinin ardından açıklama yapan Dr. Reis e Lameire, "İnsan dili oldukça karmaşık ve gelişmiş bir yapıya sahip. İnsanlar hemen hemen istediği her bilgiyi sesler aracılığıyla aktarabilir" dedi.

Lameira çalışmasına ilişkin ise, "Basitçe ifade etmek gerekirse orangutanların ses davranışlarını bir zaman makinası gibi kullanıyoruz. Bu seslerin atalarımızın ünlü ve ünsüz harflerin oluşmasına giden süreçte ne tarz sesleri kullandığını anlamaya çalışıyoruz" açıklamasını yaptı.

ÖPÜŞME CİYAKLAMASININ ÖNEMİ

Orangutanlar üzerinde çalışma yapan ekip, öpüşme ciyaklamasının hayvanların çıkardığı diğer seslerden bir özelliğiyle ayrıldığını ve bu nedenle analize konu olduğunu belirtti. Öpüşme ciyaklaması olarak adlandırılan bu ses dudaklarıni dilin ve çenenin hareketleriyle oluşuyor. Ses olarak adlandırılan diğer tınılar ise boğazdaki vokal kortların (birbirine paralel iki yatay mukoza tabakası) esnemesi ve gerilmesiyle ortaya çıkıyor.

Bilim dünyasında ünsüz harflerin nasıl oluştuğuna dair çalışmalar ünlü harflerin oluşumuna dair yapılan araştırmalarla karşılaştırıldığında oldukça yetersiz kalıyor. Ancak ünsüz harflerin de dilin evrimi sürecinde önemli bir yere sahip olduğu belirtiliyor. Araştırmanın başyazarı Profesör Serge Wich, "İnsanların konuştuğu dillerin çoğunda sessiz harfler, sesli harflerden daha fazla. Bu da bize konuşurken kullanılan sesler konusunda çeşitlilik sağlıyor." şeklinde konuştu.

Sayfa Yükleniyor...