NASA, sadece bir günde araştırma merkezinde bulunan 27 maymunu öldürdü

İngİliz The Guardian gazetesi, Amerikan Ulusal Uzay ve Havacılık İdaresi’nin  (NASA) aynı gün içinde bir araştırma merkezinde bulunan tüm maymunları öldürdüğünü açıkladı. Gazete tarafından belgelere göre, NASA’nın  Silikon Vadisi’nde yer alan Ames araştırma merkezinde 2 Şubat 2019 tarihinde 27 primat ilaçlarla ötenazi edildi. Maymunların öldürülme gerekçesi olarak ise, 21’inin Parkinson hastası olması ve yaşlanmaları gerekçe gösterildi. Kurumun maymunları bir sığınağa taşımak yerine onları öldürme kararı alması, hayvan hakları savunucuları tarafından şiddetle kınandı.

NASA, sadece bir günde araştırma merkezinde bulunan 27 maymunu öldürdü

’ya ait laboratuvarda yaşanan primat ölümleri hakkındaki belgeleri ortaya çıkaran, “Rise for Animals” adlı kuruluşun sözcüsü Mike Ryan, konuya ilişkin yaptığı açıklamada “NASA'nın birçok gücü var ve konusunda dünyanın kaderini belirliyor, ancak konu hayvan refahı uygulamaları olduğunda izlediği tüm yolların modası geçmiş durumda" ifadelerini kullandı.

New Mexico Üniversitesi'nde hayvan etiği uzmanı olan John Gluck ise  “Primatlar, laboratuvar yaşamının doğasında var olan etolojik yoksunluklardan ve hayal kırıklıklarından muzdariplerdi. Onları farklı bir yaşam alternatifine layık görmeyen sorumlulara gerçekten yazık” ifadelerini kullandı.  

NASA YÖNETİCİSİ'NDEN AÇIKLAMA BEKLENİYOR

Bununla birlikte, Temsilciler Meclisi demokrat Kathleen Rice, ölümlerle ilgili NASA'nın yöneticisi Jim Bridenstine’ndan, maymunların ölümüne ilişkin açıklama talep ettiklerini belirterek, "Yönetici Bridenstine'den, bu hayvanların neden bir sığınakta yaşamak yerine ötenazi yapılarak esaret altında öldürüldüğüne dair bir açıklama bekliyorum. Yaşanan olay, politika yapıcıları araştırmalarda kullanılan denek hayvanlarının durumuna ilişkin düşünmeye yöneltti" dedi.

NASA, sadece bir günde araştırma merkezinde bulunan 27 maymunu öldürdü - 1

NASA'NIN PRİMATLARLA UZUN BİR GEÇMİŞİ VAR

Öte yandan, NASA'nın primatlarla uzun bir ilişkisi bulunuyor. Bir şempanze olan Ham, 1961'de uzaya fırlatılan ilk büyük maymun olmadan önce günlük eğitim aldı ve okyanusa güvenli bir şekilde atlamadan önce kısa görevini başarıyla gerçekleştirdi. Ancak, geçen yıl ötenazi yapılan maymunlar herhangi bir görevinde, hatta araştırma için kullanılmadı.  

LifeSource BioMedical'in CEO'su Stephanie Solis, primatların yaşları ve sağlık durumlarının kötü olması nedeniyle kendilerine bir sığınak bulunamaması üzerine "yıllar önce" NASA’nın laboratuvarına verildiğini söyledi. Solis, "Hayvanlara ileri yaşlarına ve sağlık durumunun kötüleşmesine kadar bakıldı ve kötü bir yaşam kalitesinden kaçınmak için insanca ötenazi kararı verildi” ifadeleriyle hayvanları öldürmenin yanlış bir karar olmadığını savundu.

NASA, sadece bir günde araştırma merkezinde bulunan 27 maymunu öldürdü - 2

MAYMUN DENEYLERİ AŞAMALI OLARAK DURDURULUYOR

Son yıllarda hükümeti, araştırmalarda primatların kullanımını aşamalı olarak durdurmaya başladı ve Ulusal Sağlık Enstitüleri, 2015 yılında biyomedikal çalışmalarda kullanılan tüm şempanzeleri emekliye ayrılmasını şart koşan dönüm noktası niteliğinde bir karar aldı. Maymunların deneylerde kullanılmasını eleştirenler, insanlara çok benzeyen son derece zeki, sosyal canlıları bu tür koşullara maruz bırakmanın ahlaksız ve acımasız olduğunu savunuyor.

Bununla birlikte, ülkede yer alan çok sayıda laboratuvar hala maymunları çalışmalarında kullanmaya devam ediyor.  Bazı insanları, maymunların fareler gibi diğer hayvanlardan çok daha iyi sonuç verdiğini iddia ettiğinden ülke genelinde 2017'de gerçekleşen deneylerde tarihi bir rekor kırılarak toplam 74 bin primat kullanıldı. Ayrıca,  maymunlar araştırmadaki görevlerinden emekli olsalar bile, çoğu kuruluş onları hayatlarının geri kalanını geçireceği bir yer bulmak için yeterli gayreti göstermiyor.

MUTASYON AŞILARI ETKİLEYECEK Mİ?

Sayfa Yükleniyor...