Tüm çağların kenti: Gaziantep
Aktüel Arkeoloji Dergisi, “Kent ve Arkeoloji” teması kapsamında hazırladığı 50. sayısında, rotasını Gaziantep’e çeviriyor.
Dergi okuyucusunu, tüm çağların kenti olarak uygarlığın neredeyse her aşamasına ait kalıntıları ve değerleri bünyesinde barındıran Gaziantep’i görmeye ve burada yaşamaya davet ediyor. Dünyaca ünlü Zeugma Müzesi’nin görkemli mozaikleri ve Mezopotamya’nın kapısı olarak kabul edilen Karkamış’ın hikâyesi, tüm detaylarıyla derginin sayfaları arasında yer alıyor.
Dergide yer alan yazılarda, Gaziantep’teki Toros dağlarından Amik Vadisi’ne uzanan Tilmen Höyük Yerleşkesi ve Sam’al Krallığı’na ev sahipliği yapan Zincirli Höyük günyüzüne çıkarılıyor. Taşlı Geçit Höyük’te Tunç döneminden kalan yerleşim birimleri irdelenirken, “Iuppiter Dolichenus”un anavatanı olarak kabul edilen Doliche ve Dülük Baba Tepesi de okuyucularla buluşuyor. Son sayıda, Araban Kalesi’nden Rumkale’ye, Yesemek’ten Gedikli Karahöyük’e kadar Gaziantep’teki birçok tarihi arkeolojik alanın detayları gözler önüne seriliyor.
Arkeoloji, mitoloji, tarih, sanat tarihi, kültür alanlarında seçilen özel çalışmaları; güncel, sade ve özgün bir dille okuyucuya anlatmayı benimseyen Aktüel Arkeoloji, ilk kez Temmuz 2007’de okuyucularla buluştu. Yılda yaklaşık 1.000 arkeolojik kazının yapıldığı Anadolu’yu odak alan dergi, Türkiye’nin bağımsız yayınlanan önemli yayınlarından biri olarak okurlarını sınırsız bir serüvenin tarihsel yolculuğuna çıkarıyor.
GAZİANTEP
Gaziantep, eski ve halk arasındaki adıyla Antep, 1.931.836 nüfusuyla Türkiye'nin en kalabalık sekizinci şehridir. Gaziantep, Türkiye'nin hâla yaşanılan en eski kenti olmasının yanı sıra dünyanın da hâlâ yaşanılan en eski kentlerinden biridir. Kentin tam merkezinde tarihî Gaziantep Kalesi yer alır. Gaziantep sınırları içerisindeki Zeugma ile Yesemek Taş Ocağı ve Heykel Atölyesi, UNESCO'nun Dünya Mirası Geçici Listesi'nde bulunmaktadır. Gaziantep'in bilinen en eski adı Romalılar tarafından verilen "Antiochia ad Taurum"dur.
- Etiketler :
- Haberler -
- Sanat
- Arkeoloji