1 Mayıs resmi tatil oldu

TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen tasarı kabul edildi ve 1 Mayıs 'Emek ve Dayanışma Günü' adıyla tatil oldu.

1 Mayıs resmi tatil oldu

1 Mayıs'ın, ‘Emek ve Dayanışma Günü’ adıyla tatil ilan edilmesine ilişkin tasarı, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Görüşmeler sırasında, CHP milletvekilleri kutlamalar için Taksim Meydanı’nın açılmasını talep etti.

CHP'nin talebini yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "30 yıl aranın ardından, tatil ilan ettikten sonra, 1 Mayıs'ın kargaşaya vesile olması, kimseyi memnun etmez. İnanıyorum ki, aklı selim galip gelir" ifadelerini kullandı.

Öte yandan, 1 Mayıs'ta kamu kurum ve kuruluşlarında yapılması kararlaştırılan iş ve işlemler yürütülecek. Kamu kurum ve kuruluşları, bu iş ve işlemlerin yürütülmesi için gerekli önlemleri alacak.

NEVRUZ'A RET
Öte yandan, CHP, MHP ve DTP'nin '21 Mart'ın Nevruz Bayramı' olarak resmi tatil ilan edilmesine ilişkin önergeleri reddedildi.

1 Mayıs'ın 'Emek ve Dayanışma Günü' olarak tatil ilan edilmesini öngören tasarının görüşmeleri sırasında 21 Mart'ın, Nevruz Bayramı olarak tatil ilan edilmesine ilişkin CHP'nin verdiği önerge üzerinde İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek konuştu.

Özyürek iktidarı eleştirirken, DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş da aynı yönde verdikleri önerge üzerinde yaptığı konuşmada, 'de Nevruz ve 1 Mayıs sendromu bulunduğunu savunarak, bunlardan kurtulunması gerektiğini kaydetti. Demirtaş, ''1 Mayıs ile demokrat olup, Nevruz'u yasaklayarak yarım demokratlık olmaz'' diye konuştu.

Konuşmaların ardından CHP, MHP ve DTP'nin aynı içerikli önergeleri reddedildi.

BAKAN'DAN TEŞEKKÜR KONUŞMASI
1 Mayıs'ın tatil ilan eden kanun tasarısının kabul edilmesinden sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, teşekkür konuşması yaptı.

Çelik, ''1 Mayıs sevgi, barış günü olsun'' denilirken, Genel Kurul'da sanki muharebeye gidiliyor şeklinde konuşmalar yapıldığını savundu. Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs'ın kutlanması taleplerini de değerlendiren Çelik, ''Yasanın, meydanıyla birlikte çıkacağı diye bir şey yok. 1 Mayıs, gerilim olmaktan çıkacak, tatil olarak millet bunu piknik olarak değerlendirecek'' diye konuştu.

Bu bir demokratik adımsa, bu adıma herkesin destek vermesi gerektiğini kaydeden Bakan Çelik, 1 Mayıs 1977'deki tüm olumsuzlukların ortaya çıkmasını istedi.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol da Meclisin, geç de olsa Türkiye'yi bir ayıptan kurtardığını kaydetti.

AK Parti'nin geçmişinden bahsettiklerinde, ''kıvırıp, gömlek değiştirdiklerini'' söylediklerini savunan Anadol, gömlek değiştirmenin kolay ancak deri değiştirmenin imkansız olduğunu belirtti.

CHP İstanbul Milletvekili Bayram Meral de Meclisin bir baklava yaptığını, bu tavanın kulpunu AK Parti'nin tutarak, işçiye götürdüğünü ifade ederek, ''Niye üzerine acı biber döküyorsunuz? 1 Mayıs'ın Taksim Meydanı'nda kutlanmasında sorun olursa, sorumlusu siz olmazsınız, biz oluruz. Gelirseniz, kısmetinizi alırsınız, gelmezseniz evinizde oturun. Çağıran mı var sizi?'' görüşünü dile getirdi.

'YAŞASIN 1 MAYIS'
Tasarının görüşmelerinde DTP Siirt Milletvekili Osman Özçelik, Türkçe ve Kürtçe olarak ''Yaşasın 1 Mayıs'' dedi.

Görüşmeleri, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ve sendikacılar izledi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, görüşmeleri başından itibaren takip ederken, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk Genel Kurula daha sonra katıldı. Tasarının yasalaşmasının ardından TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, birleşimi, yarın saat 14.00'de toplanmak üzere kapattı.





DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, ''21 Mart günü, Nevruz Bayramı olarak kutlansın'' diye önerge verdiklerini ama bu önergenin reddedildiğini ifade ederek, ''75 Kürt milletvekili ret verdi. Nasıl anlatacaksınız bunu Diyarbakır'da?'' dedi.

TBMM Genel Kurulda, 1 Mayıs'ın ''Emek ve Dayanışma Günü'' olarak tatil ilan edilmesini öngören tasarının maddeleri üzerinde konuşan CHP Muğla Milletvekili Ali Arslan, ''Bırakın Taksim'e 1 Mayıs için izin vermeyi, Taksim Meydanı'na 1 Mayıs isminin verilmesi ve oraya 1977'de ölenler için anıt dikilmesi gerekiyor'' diye konuştu.

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da ''Darbecilerin 12 Eylül 1980'de elimizden aldığı bu bayramı geri alırken, bunu bize lütuf gibi sunmayın'' ifadesini kullandı.

1 Mayıs için Meclis'te grubu bulunan partilerin konsensüs sağlamasını, geç kalınmış bir karar olarak nitelendiren Kaplan, Meclis'ten, 1 Mayıs'ı tatil ilan etmenin de ötesinde şeyler beklediğini dile getirdi. Hasip Kaplan, ''1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanmasını, pala bıyıklı bir emniyet müdürünün insafına bırakmayalım'' dedi.

Kaplan, ''Ben buraya seçildiğim günden bugüne kadar, Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları sadece Obama geldiği zaman buraya geldi, oturdu. Ben sandıktan çıktım. 3 milyon oyun iradesine saygı göstermiyorsa, Başbakan hala benim partime 'o parti' diyorsa, tuşa geldiği 29 Mart seçimlerinde Doğu ve Güneydoğu'da Siirt'te belediye başkanlığını kaybediyorsa, bakanının olduğu Diyarbakır'ı kaybediyorsa, Şırnak'a gidemiyorsa, gelip burada bana 'o parti' diyemez.

Yarın 23 Nisan Egemenlik Bayramını kutlayacağız. Egemenlik Türkiye halkınındır, o halkın üzerinde güç, kurum, kişi tanımam ama her partinin ve milletvekilinin önünde saygı ile eğilirim. '21 Mart günü, Nevruz bayramı olarak kutlansın' diye önerge verdik ama reddedildi. 75 Kürt milletvekili red verdi. Nasıl anlatacaksınız bunu Diyarbakır'da?''

Kaplan, AK Parti'nin, Taksim Meydanı'na Çin Seddi'nin surlarını çekmek istediğini iddia ederek, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'e, 1 Mayıs'ta Taksim'e emekçilerle birlikte gelme çağrısı yaptı.

İzin verilsin ya da verilmesin, 1 Mayıs'ta Taksim'e gideceğini ifade eden Kaplan, herkesin Taksim'e gidip, 1977'de ölenler için saygı duruşunda bulunmaları gerektiğini söyledi.

Sayfa Yükleniyor...