90 yıldır bitmeyen coşku

19 Mayıs, tüm yurtta coşkulu törenlerle kutlandı. Ankara'da Anıtkabir ve 19 Mayıs Stadyumu'ndaki törenler devletin zirvesini bir araya getirdi.

90 yıldır bitmeyen coşku

19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı, tüm yurtta, dış temsilciliklerde ve KKTC'de törenlerle kutlandı.


Kutlamalar kapsamında Ankara'da ilk tören, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başkanlığındaki devlet erkanının Anıtkabir'i ziyaretiyle başladı.

Anıtkabir'deki törene, Gül'ün yanı sıra, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Danıştay Başkanı Mustafa Birden, Bakanlar Kurulu üyeleri, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, kuvvet komutanları, Sayıştay Başkanı Mehmet Damar, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, Danıştay Başsavcısı Yılmaz Çimen, milletvekilleri, bazı siyasi parti temsilcileri ile diğer askeri ve mülki erkan katıldı.

Törene katılanlar Aslanlı Yol'dan yürüyerek Atatürk'ün mozolesine geldi. Cumhurbaşkanı Gül, Atatürk'ün mozolesine kırmızı ve beyaz karanfillerle süslü, üzerinde ''Cumhurbaşkanı'' yazan çelengi bıraktı. Devlet erkanı daha sonra saygı duruşunda bulundu ve İstiklal Marşı okundu.

90 yıldır bitmeyen coşku - 1

Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçti. Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalayan Gül, deftere şunları yazdı:

"Aziz Atatürk

Vatanın bağımsızlığını sağlamak amacıyla Samsun'a çıkışınızın 90. yıl dönümünde gösterdiğiniz hedeflere emin adımlarla ilerlemenin gururunu hep birlikte yaşıyor ve geleceğe umutla bakıyoruz. Büyük fedakarlıklarla kurulan, büyük emeklerle bu seviyeye ulaşan Cumhuriyetimiz emin ellerdedir.

Türk gençliği kendisine emanet ettiğiniz Cumhuriyetimizi her alanda daha da güçlendirmeye kararlıdır. Bu kararlılık nesilden nesile aktarılacak, demokratik, laik, sosyal hukuk devleti olan Cumhuriyeti ilelebet yaşayacaktır.

Bizler millet olarak eminiz ki genç nesiller geçmişten devraldığı sorumluluğun bilinciyle çalışacak, ülkemizi uygarlık yarışında yeni ufuklara taşıyacaktır. Türk gençliği bunun bir bayrak yarışı olduğunun idraki içindedir.

Geleceğimizin teminatı gençlerimize armağanınız olan milli bayramımızda sizi saygıyla, minnetle,  şükranla, anıyoruz.

Ruhunuz şad olsun."

BAYRAK VE TOPRAK GÜL'E SUNULDU
Anıtkabir'deki törenin ardından devlet erkanı 19 Mayıs Stadyumu'na geçti. İstiklal Marşı'nın okunmasından sonra Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu konuşma yaptı.

Çubukçu'nun konuşmasının ardından Gazi Anadolu Lisesi öğrencisi Baransel Altunok, ''gençlik adına'' bir konuşma yaptı. Batıkent Lisesi öğrencisi Işın Dağ Yücedağ ''gençlik adına'' şiir okudu. Törende, ''Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi'' ve ''Gençliğin Ata'ya Cevabı'' seslendirildi.

Daha sonra kız ve erkek atletlerin Samsun'dan getirdikleri bayrak ile Selanik'ten getirilen toprak, Cumhurbaşkanı Gül'e sunuldu. Gül, kendisine sunulan kutu içerisindeki toprak ile bayrağı öperek teslim aldı.

Türk Hava Kurumu paraşütçülerinin Atatürk posterleri ve bayraklarla yaptığı atlayışlar, protokoldekiler ve tribünlerdeki vatandaşlarca coşkuyla alkışlandı. Silahlı Kuvvetler Bando Okulları orkestrasının çaldığı marşlar eşliğinde geçit töreni başladı. Bayrak grubunun geçişini Gül ayakta izledi.

Öğrencilerin geçit töreniyle sahada yerlerini almasından sonra gösteriler başladı. Öğrencilerin yaptığı gösteriler, tribünlerdeki fon grubunun oluşturduğu çeşitli mesajlar eşliğinde gerçekleştirildi. Fon grubu öğrencileri, ''90. Yıl'', ''Sana Selam Ey Şanlı Türk Bayrağı'', ''Tek Bir Kitleyiz Atamızın İzinde'', ''Ey Atam Türk Gençliği Yolundadır'' yazılı mesajları oluşturdu.

Öğrencilerin, Şeker Oğlan, Şeyh Şamil, Delilo ve Kolbastı gibi çeşitli yörelerden derlenen türküler eşliğindeki halk oyunları gösterisi, tribündekilerce ilgiyle izlendi. Özellikle öğrencilerin kolbastı gösterisi izleyicilerden büyük alkış aldı.

90 yıldır bitmeyen coşku - 2

SAMSUN
Samsun'da Büyük Önder Atatürk'ün Samsun'a gelişini sembolize eden bayrak, TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın da katıldığı törenle Kurtuluş Yolu'ndaki Bandırma Vapuru simgesi iskeleden karaya çıkarıldı. Bu sırada top atışları yapıldı.

Katılımcılar, daha sonra zamanında otel binası olan ve Büyük Önder'in Samsun'a gelişinde kaldığı Gazi Müzesine yürüdü. Atatürk'ün Samsun'a çıkışı sonrasında ikametgahına ayrılan ve bugün müze olarak düzenlenen tarihi binaya Kurtuluş Yolu olarak adlandırılan güzergahtan yapılan yürüyüşe kalabalık vatandaş topluluğu da katıldı.

90 yıldır bitmeyen coşku - 3

İSTANBUL
İstanbul'daki kutlamalar ise Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk konulmasıyla başladı.

İstanbul'daki törenler İnönü Stadyumu'ndaydı. Renkli geçen törenlerde askeri ve sivil okullara mensup öğrenciler de askeri bando eşliğinde geçit töreni yaptı.

Tribünlerde oturan öğrenciler de ellerindeki renkli kartonlarla fonda ''90. Yıl Kutlu Olsun'', ''İstanbul 2009'', ''Atam izindeyiz'', ''Ne Mutlu Türküm Diyene'' gibi çeşitli yazılar yazdı.

Öğrencilerin halk oyunu gösterilerinin ardından tören sona erdi.

90 yıldır bitmeyen coşku - 4

Sayfa Yükleniyor...