Astronomik Gün Saati

Her astronomik saat farklı olsa da bazı özellikleri ortaktır.

Astronomik Gün Saati

Çoğu astronomik saatin, I’dan XII’ye kadar, sonra tekrar aynı şekilde I’dan XII’ye kadar işaretlenen 24 saatlik analog kadranı vardır. Saat, ucunda altın bir küre veya güneş resmi olan bir ibre (akrep) ile gösterilir. Yerel öğle zamanı genellikle kadranın en üstünde, gece yarısı ise en altındadır. Dakikaları gösteren ibreler (yelkovan) çok nadir olarak kullanılmıştır.

Güneş ibresi, Güneş’in hem azimutunu hem de yükseklik değerini ortalama olarak verir. Azimut konusunda, kadranın tepesi Güney’i, iki VI noktası da Doğu’yu ve Batı’yı gösterir. Yükseklik değeri konusunda ise, kadranın üstü zenittir ve iki VI noktası ufuk çizgisini betimler (Bu durum, Kuzey yarımkürede kullanılan astronomik saatler için geçerlidir). Saatin kadranının bu yorumu, elbette ki ekinokslarda en isabetli hale gelir.

Eğer XII kadranın üstünde değilse ya da sayılar Romen rakamları değil de arap rakamları ise, zaman İtalyan (Bohem veya eski Çek de denir) zamanı cinsinden ölçülüyor olabilir. Bu sistemde, saat 0 günbatımı saatidir. Gece ve sonraki gün boyunca bir sonraki günbatımına kadar 24 saat sayılır.

Sayfa Yükleniyor...