At ve eşek eti nasıl anlaşılır?

Son günlerde ele geçirilen at ve eşek etleri vatandaşları tedirgin ediyor. Bu etleri diğer etlerden ayırmanın zor olduğu, at ve eşek etlerinin kıyma yapılarak satılması durumunda tespitinin daha zorlaştığı bildirildi.

Adana Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Üzeyir Can, at ve eşek etlerinin bütün olarak değil, parça et veya kıyma olarak satıldığını, bu nedenle çıplak gözle etin niteliğinin anlaşılmasının mümkün olmadığını söyledi.

Bu tür kesim yapanların genellikle etleri otel, lokanta gibi işyerlerine sattıklarını anlatan Can, buralarda etlerin yemeklerde baharat gibi katkı maddeleriyle kullanılması nedeniyle fark edilmesinin güçleştiğini kaydetti.

At ve eşek etinin kesin ayrımının ancak laboratuvar testlerinden sonra belli olabileceğini anlatan Can, ''Üzerinde sürekli su oluşan, zor pişen ve pembemsi etler at ve eşek eti olabilir. At ve eşek eti dana etinden farklı olarak tatlımsı bir tada sahiptir, rengi de pempemsidir'' dedi.

İlgili yasada da belirtildiği gibi kesimlerin mutlaka veteriner hekim kontrolünde olması gerektiğinin altını çizen Can, şöyle konuştu:

''Çok sayıda ilgili kanun var, ancak tüm önlemlere rağmen kaçak kesim yapılıyor. Bunların hem kesim öncesi hem de kesim sonrası veteriner hekim tarafından kontrolünün yapılması gerek. Çünkü hayvanlardan insanlara geçen çok sayıda ölümcül hastalık mevcut. Özellikle bruselloz (peynir hastalığı), verem, şarbon hastalığı etlerden insanlara geçebilir ve bu ölümlere kadar gidecek sonuçlar doğurur.''

At ve eşek eti kesimlerinin yasak olmadığını anımsatan Can, ancak bunların denetim altında ve veteriner hekim kontrolünde yapılması gerektiğini söyledi.

Kaçak kesimlerin önlenmesinde müeyyidelerin etkili olamadığını belirten Can, ''Bu kadar halk sağlığını tehdit eden bir konuda, yakalananlar 60-70 TL gibi ceza ödeyerek serbest bırakılıyor'' dedi.

'HAZIR KIYMALARDAN UZAK DURUN'
Adana Kasaplar, Tavukçular ve Balıkçılar Odası Başkanı Murat Yağmur da ayrımının çok zor olduğunu belirttiği at ve eşek etlerinin midede ekşime ve yanmaya neden olacağını, mangalda yapıldığında ise etin zor pişeceğini, üzerindeki sularının ise ateşi söndüreceğini söyledi.

Yağsız olan bu etlerin hastalıklı olması durumunda ise istenilmeyen sonuçlar doğuracağını belirten Yağmur, vatandaşların özellikle kıyma alırken dikkatli olmalarını istedi.

Genellikle büyük marketlerde kıymaların daha önceden çekildiğini ve ne eti olduğunun bilinmediğini belirten Yağmur, ''Tüketiciler bilmediği, tanımadığı yerden et almamalı. Özellikle marketlerdeki hazır kıymalardan uzak durmalı. Kıyma alacaksa da aldığı etten çektirmeli'' dedi.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi diyetisyenlerinden Özgen Arı da denetimsiz kesimlerin önemli sağlık problemleri doğuracağını söyledi.

Arı, belirli koşullar altında yapılması durumunda bu tür etlerin de tüketilebileceğini vurgulayarak, ''Nasıl ki büyük ve küçük baş hayvanlar veteriner hekim kontrolünde kesiliyorsa, bunlar da mutlaka kontrol altında kesilmeli'' dedi.

Sayfa Yükleniyor...