Askeri casuslukta 5 tahliye

AYM'nin askeri casusluk davasında hak ihlali kararı sonrasında 5 tutuklu sanık tahliye edildi. 38 kişi hakkında yakalama kararı da kaldırıldı.

Askeri casuslukta 5 tahliye

Anayasa Mahkemesi'nin yargılamanın hukuki olmadığı yolundaki kararının ardından İstanbul merkezli casusluk davası için İstanbul 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi 5 tutuklu sanık için tahliye kararı verdi. Bu karar doğrultusunda, Deniz Yarbay Tamer Çetin İzmir'de, Albay Necmi Yıldırım Ankara'da, Astsubay Adnan Yılmaz ve Uzman Çavuş Alpay Aksu Eskişehir'de, kadın sivil memur Hatice Senay Sarıgöz'ün ise Antalya'da kaldıkları cezaevlerinden tahliyesi için hazırlık başladı.

Mahkeme, davada infazın durdurulması kararı verilen hükümlüler hakkında yargılamanın
yenilenmesine,  infaz aşamasında bulunan tüm hükümlülerin infazının da durdurulmasına hükmetti.  

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, İstanbul'daki askeri casusluk davasında, sanıkların yaptığı bireysel başvuruları birleştirerek, karara bağlamış, bireysel başvurularda sanıkların haklarının ihlal edildiğine oy birliğiyle hükmetmişti.

Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesi’nin onadığı davada 5 kişi cezaevinde bulunuyordu. 38 subay ve astsubay hakkında da yakalama kararı vardı.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Balyoz ve Ergenekon gibi 'de kamuoyunu en çok meşgul eden davalardan birisi, İstanbul merkezli olan, 'askeri casusluk' olarak da bilinen 'gizli bilgi ve belge bulundurma davası' oldu. 17 ve 25 Aralık yolsuzluk operasyonlarının ardından, gerek ağır ceza mahkemelerinin yapısının değiştirilmesinden, gerekse de Anayasa Mahkemesi'nin verdiği 'hak ihlali' kararından sonra, Balyoz ve Ergenekon davalarından cezaevinde kalan asker tutuklular serbest bırakıldı.

İstanbul merkezli 'gizli belge bulundurma' davasında ise 43 Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu, 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde çeşitli cezalara çarptırıldı. Bu cezalar da Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi'nce onandı. Bu gelişme üzerine haklarında yakalama kararı çıkartılan kişilerden Deniz Yarbay Tamer Çetin, Albay Necmi Yıldırım, Astsubay Adnan Yılmaz, Uzman Çavuş Alpay Aksu ve kadın sivil memur Hatice Senay Sarıgöz tutuklandı. Diğer 38 sanık için ise yakalama kararı uygulanmadı. Toplam 43 sanığın avukatları, 6 Ocak 2014'ten itibaren Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvurularda bulundu. Bir yıl sonrasında 9 Ocak 2015 Cuma günü, Anayasa Mahkemesi, Balyoz Davası'nda olduğu gibi dijital delile dayalı mahkumiyet kararları onanan 43 sanık için, 'Adil yargılanma haklarının ihlal edildiği' kararını oybirliği ile aldı.

Bu gelişmenin ardından Anayasa Mahkemesi'nin açıkladığı özet kararın, yargılamanın yapılacağı İstanbul 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne ulaşmasıyla avukatlarda tutuklu 5 sanık için tahliye başvurusunda bulundu.

Bu başvuruları inceleyen mahkeme, "Anayasa Mahkemesi'nin genel kurulunun, 2014 / 253 sayılı kararında, belirtilen yenidene yargılama sonucunu doğrudan ihlali niteliğini (TC Anayasasının 36. maddesi çerçevesinde, silahların eşitliği ilkesi gözetilerek adil yargılanma hakkının ihlali) yargılamanın, savunma ayağını oluşturan subjeler yönünden ortak olması yönünden ve bu nedenle başvurusu bulunmayan ve hükümlülüğüne karar verilen kişilere yönünden teşmil edilebilir niteliği gözetilerek, isimleri bulunan sanıklar hakkında kapatılan İstanbul 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nin, 2.08..2012 tarih 2011/37 esas, 2012/166 karara sayılı ilamı ile hükmedilene ve infaz aşamasında bulunan tüm hükümlülerin infazının 5775 sayılı yasanın 98 ve devamı maddeleri gereğince 'infazının durdurulmasına' başka suçtan tutuklu ya da hükümlü değillerse, derhal salıverilmeleri için cumhuriyet başsavcılığına yazı yazılmasına karar verilmiştir" dedi.


Sayfa Yükleniyor...