Çin'de varla yok arasında

Çin'de toprakları su rezervuarı altında kalan bir grup köylü, yetkililere inat suyun yanıbaşında bir köy kurdu. Ama bu meydan okuyuşun, bir de bedeli var.

Mavi Ejderha köyünde hasat zamanı. Gruplar halinde mısır tarlalarına dağılmış köylüler mahsül kaldırmakla meşgul.

Çin'in kırsal bölgelerinde karşınıza çıkan tipik bir köy manzarası. Fakat Mavi Ejderha, dışarından göründüğü kadar tipik değil. Çünkü aslında böyle bir köy yok. En azından yetkililer açısından...

Haritalarda, böyle bir köyün adı geçmiyor. Elektrik kabloları kesilmiş. Köyde yaşayan onlarca ailenin nüfuz cüzdanı bile yok. Ne sosyal hizmetlerden faydalanabiliyor, ne de ülkenin diğer bölgelerine seyahat edebiliyor, çalışmaya gidebiliyorlar.

Liang Qiquan, ''Kimliğimi geri versinler.'' diyor; ''Hükümet ilgileneceğini söylemişti ama hiçbir adım atmadılar.''

Köylülerin sorunu on yılı aşkın bir süre önce topraklarının suni bir gölün suları altında altında kalmasıyla başlamış.

Çinli yetkililer, hızla büyüyen Harbin kentine içme suyu sağlamak için, yaklaşık 200 evi sular altında bırakan bir rezervuar kuruyorlar.

Yakınlarda başka bir köye yerleştirilecekleri söylenen köylüler, bugüne değin yok olan evleri için ya çok az, ya da hiç tazminat almadıklarını belirtiyorlar.

Topraklarından olan köylülerin benzer hikayelerini Çin'in başka birçok bölgesinde duymak da mümkün.

Fakat Mavi Ejderha'da hikayenin farklı bir sonu var.

Evlerini kaybeden köylülerden bir grup, rezervuarın hemen yanıbaşına, resmi makamlardan izin almadan yeni bir köy kuruyor.

Yetkililere, meydan okuyorlar.

Ama bu meydan okuyuşun bir bedeli var. Köyleri tanınmıyor.

Yakınlardaki Harbin kentinde ismini vermeden BBC'ye konuşmayı kabul eden bir yetkili, köylülerin ''çok miktarda'' tazminat parası aldığını söylüyor. ''Buna rağmen yasal olmayan yollarla eski topraklarına geri döndüler.'' diyor.

Yetkili, Mavi Ejderha sakinlerinden bulundukları alanı terketmelerinin istendiğini, çünkü rezervuarın yanıbaşında sel riski altında yaşadıklarını söylüyor.

Ancak Mavi Ejderha'da insanların kafasını meşgul eden konu resmi kimlik belgelerinin olmaması.

Qi Yahui'nin dört aylık bir bebeği ve küçük bir oğlu var. Ama ikisine de nüfus cüzdanı çıkaramadığını anlatıyor. Resmi makamların gözünde, bu çocuklar yok sayılıyor.

Qi Yahui, ''Çocuklarım büyüyünce, okula gidince, evlenince, bir iş bulunca da mı kimliği olmadan yaşayacak?'' diye soruyor.

Tarlasından dönen Liang Qiquan ,akşam ailesiyle birlikte sobanın etrafında toplanıyor.

Liang, ''Bizi kovmaya çalışıyorlar. Ama yaptığımız hatalı bir şey yok.'' diyor; ''Hükümet bizden atalarımızın topraklarını terkedip gitmemizi


Sayfa Yükleniyor...