Dansçı ayıları Bursa kurtardı

Bursa Karacabey'de sokaklarda oynatılan ayıların korunması amacıyla kurulan barınak, yavruların rehabilite edildiği bir yer oldu.

Dansçı ayıları Bursa kurtardı

BURSA - Ovakorusu Ayı Barınağı yetkililerinden aldığı bilgeye göre, 1993 yılında başlatılan ''Ayılara Özgürlük Projesi'' kapsamında, dansçı ayıları korumak amacıyla Dünya Hayvanları Koruma Derneği'nin (SPA) maddi desteği, Çevre ve Orman Bakanlığı ile Uludağ Üniversitesi (UÜ) Veteriner Fakültesinin iş birliğiyle Karacabey'de doğal barınak kuruldu.

Sokaklarda oynatılarak para kazanılan ayılar toplanarak önce UÜ Veteriner Fakültesinin barınaklarında geçici olarak barındırıldı. Söz konusu ayılar 1996 yılından itibaren de bu barınağa alındı. Eklentilerle birlikte 10 hektara yakın bir alana sahip barınak, yurdun dört köşesinden toplanan ayıların özgürlüğe kavuştuğu bir bölge oldu.

Dansçı ayıların rehabilite edildiği barınak zamanla, annesinden bazı nedenlerle ayrılan yavru ayıların da yaşama tutunduğu doğal bir alan haline geldi.

Yetkililer, barınaktaki ayıların masraflarının Almanya Hayvanları Koruma Derneği (Pro-Animale) tarafından karşılandığını bildirdi.

İNSANLARA ÇOK SADIK OLABİLİYORLAR
Barınakta şu anda 33'ü ''dansçı'' olmak üzere toplam 60 ayı bulunduğunu belirten yetkililer, barınağa son yıllarda daha çok yavru ayıların getirildiğini, burada bütün ayılara özgür bir dünya sunulduğunu kaydetti.

Bazı yavru ayıların vatandaşlar tarafından bulunarak bir süre bakıldığına işaret eden yetkililer, evcilleştirilen ayıların tekrar yaban hayatına alışmalarının zor olduğuna değindi.

Yetkililer, ayıların insanlara çok sadık olabildiklerini, çabuk öğrendiklerini ve meraklı hayvanlar olduklarını anlattı.

Barınakta rehabilite edilen ayılar arasında yürüme ve görme sorunu olanlar bulunduğunu ifade eden yetkililer, bu şekilde rahatsızlığı olanların özel bölümlere alındığını dile getirdi.

BESLENMELERİ KALORİYE GÖRE DÜZENLENİYOR
Yetkililer, ayıların, özel yemlerin dışında elma, havuç, armut gibi mevsimsel ürünler, üzümlü ve ballı ekmekler, piliç fabrikalarının artıklarıyla beslendiklerini vurgulayarak, beslenmenin ayıların harcayacakları kaloriye göre düzenlendiğini ifade etti.

Ayıların, yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisini çektiğini dile getiren yetkililer, barınağın dünyaya örnek olduğunu kaydetti. Yetkililer, İtalya ve Yunanistan gibi bazı ülkelerde de benzeri uygulanan programda sadece 'de başarıya ulaşıldığını öne sürdü.

Sayfa Yükleniyor...