Doğal yaşamı öğrenecekler

Adana'da göçle boşalmak üzere olan bir köy yeniden hayat buldu...

Doğal yaşamı öğrenecekler

ADANA-Adana'da bir dağ köyü Güzpınarı... Bu günlerde köylülerde bir telaş var. Çünkü köyde yepyeni bir çalışma başladı.

Güzpınarı'nda, göçü önlemek amacıyla başlatılan bir proje başlatıldı. "Kardeş aile uygulaması''...

Göç etmeye hazırlanırken ortaya atılan proje sayesinde bu düşüncelerinden vazgeçen köylülerin, kentli kardeş ailelerle ilk tanışması sağlanırken, yerinde kalkınmayı sağlayacak proje ile yörenin el değmemiş doğasından tamamen organik ürünlerde hayat bulacak.

Var olan potansiyelinin ortaya çıkmasıyla umutları yeniden yeşeren 700 nüfuslu Güzpınarı köyünde, aylık gelirleri 200 TL'yi bile bulmayan aileler artık hayata daha sıkı tutunurken, çocukları da kardeş ailelerin desteği ile iyi bir eğitimin ilk adımlarını atıyor.

Köylülerle doğal yaşamı ve üretimi keşfeden kentli aileler, köylü gençlerin tüm eğitim masraflarını da üstleniyor.

Proje koordinatörü Gültang, Güzpınarı'nın el değmemiş arazisi ile Anadolu'nun çoğu köyü gibi adeta cennetten bir köşe olduğunu söyledi.

Faaliyete geçirilen proje sayesinde köylülerin farkında olmadıkları değerlerini anlamaya başladıklarını belirten Gültang, Adana Valiliğinin de desteğini aldıkları ''Kardeş aile'' projesinin ise beklediklerinden fazla ilgi gördüğünü söyledi.

AİLELER TANIŞIYOR
İlk etapta 160 köylü aile ile 160 kentli aileyi buluşturmayı amaçladıkları projeye, yüzlerce başvuru aldıklarını anlatan Gültang, şöyle konuştu:''Hem topraklarımız hem de ürünlerimiz tamamen doğal. Ama bunların böyle olduğunu bir nevi ispat etmek zorunluluğumuz var. Çıkıp desek, doğal tohumumuz, ürünümüz var belki sesimizi duyurabiliriz. Ama biz bu ailelere organik tarımı öğretmek istiyoruz. Sayın Valimiz bu konuya çok önem veriyor. 160 aile şu anda 300'ü buldu. İlk ailelerin tanışmasını da sağladık. Kalıcı bir gelişimi sağlamak için çok titiz çalışıyoruz. Köydeki ailelerin tüm özelliklerinin, beklentilerinin yer aldığı birer kimlik hazırladık. Aynı şekilde kentli ailelerle de bunu yapıyoruz. ÇÜ'nün de desteği ile bu ailelere eğitimler verilecek. İlerleyen zamanlarda bilimsel ancak tamamen doğal üretim yaygınlaşacak. Köylü aileler kentli kardeşleri ile gelişecek.''

Projenin temellerini yaklaşık 4 yıl önce attıklarını bildiren Gültang, köyde doğada kendiliğinden yetişen şifalı bitkilerin yanı sıra zirai ilaç kullanımının hiç olmadığı, çoğunda kara sabanın kullanıldığı 5 bin dönüm civarında da arazi bulunduğunu kaydetti.

Bu arazilerin tamamında üretim yapmayı düşündüklerini belirten Gültang, ürünlerin de çalışmalarının sürdüğü yeni bir satış modeli ile tüketiciye sunulacağını bildirdi.

Köylülere önderlik eden ve projenin koordinatörülüğünü üstlenen emekli uçak mühendisi Tuncer Gültang'ın girişimleri ile bugüne kadar ''Farsak'' markasıyla kahve, bir tür pestil olan Farsak kırması ve şampuan üretilen köyde, sürekli gelişen proje sayesinde önümüzdeki günlerde Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi öğretim üyelerinin katkısıyla, başta kanser olmak üzere çoğu
hastalığa iyi geldiği belirtilen keçi sütünden peynir de üretilecek.
         
Projenin başarıya ulaşmasının Güzpınarı sakinlerinin yanı sıra Anadolu'daki diğer köyler için de önemine değinen Gültang, ''Diğer köylere Anadolu insanının ve topraklarının ne kadar önemli olduğunu göstermek istiyoruz'' dedi.

Sayfa Yükleniyor...