Dünyayı Hint yemeği kurtarır mı?

Bilimadamları geleneksel Hint mutfağının ayrılmaz parçası olan kişniş ve zerdeçal gibi baharatları koyunların yemine karıştırmanın, hayvanların çıkardığı metan gazını azalttığını belirledi.

Dünyayı Hint yemeği kurtarır mı?

Metan gazı, iklim değişimine yol açan sera gazlarının en önde gelenlerinden birisi.

Koyunlarla, sığır gibi büyükbaş hayvanların çıkardığı gazın küresel ısınmayı artıran bir unsur olduğu bir süredir biliniyor ve buna çözüm aranıyor.

Üstelik koyunlar yediklerinden elde ettikleri enerjinin yüzde 12'sini metan ürettiği süreçte harcadığından, bu soruna çözüm bulunması et ve süt verimini de artırabilir.

Newcastle Üniversitesi uzmanları, koyunlara köri gibi Hint yemeklerinde sıkça kullanılan baharat bitklilerinin verilmesinin, koyunlardan kaynaklanan gazı yüzde 40'a varan oranlarda azalttığını söylüyor.

Uzmanlar kişniş ve zerdeçal gibi baharatların bir tür antibiyotik etkisi yarattığını ve koyunların midesinde metan üretilmesine yol açan bakterileri öldürdüğünü tespit etti.

Bilimadamları sindirim sistemleri benzer şekilde işlediğinden, bu yöntemin keçi ve sığırlarda da etkili olacağına inanıyor.

Araştırma ekibinin lideri Dr. Abdul Shakoor Chaudhry, insanların yüzyıllardır çeşitli baharatları tedavi amacıyla ve bakterilere karşı kullandığını belirtiyor.

Ekip de beş baharat üzerinde odaklanmış: Karanfil, kimyon, kişniş, tarçın ve zerdeçal.

Bu bitkileri koyunlarca çiğnenmiş gibi ezen uzmanlar, hayvanların işkembesinde bulunan sıvıları laboratuvar ortamında test ettiklerinde, oluşan metan gazının azaldığını gördü.

Bu baharatlar arasında en etkili olanın da yüzde 40 düşüş sağlayan kişniş olduğu belirlendi.

Zerdeçal yüzde 30, kimyon da yüzde 22 azalma sağladı.

Avrupa Birliği hayvan yemlerine antibiyotik katılmasını 2006 yılında yasaklamıştı.

Dr Chaudry, antibiyotiklere alternatif olacak bir çözümün uzun zamandır arandığını, kişnişin özellikle yoksul çiftçiler için çok pratik bir çözüm olabileceğini söylüyor.

Sayfa Yükleniyor...