Düşünebilen 'Bilim Robotu'

İngiliz araştırmacılar, tek başına deney yaparak bu deneyden bilimsel sonuçlar çıkarabilen bir laboratuvar robotu geliştirdi.

Düşünebilen 'Bilim Robotu'

İngiltere’de Aberystwyth ve Cambridge Üniversiteleri’nde yapılan çalışmayla, insanların yardımı olmadan hipotez kuran ve bunu deneylerle test eden bir robot üretildi.

Adam (Adem) adı verilen robot, bira mayalarında genetik incelemeler yaptı. Robot, hangi genlerin hangi enzimleri kodladığına yönelik 20 hipotez kurdu ve bunları test etti ve bu hipotezlerin 12 tanesinin doğru olduğunu gösterdi.

Beyin işlevini gören dört bilgisayarın yanısıra, bir robotik kol, kameralar, kuluçka aleti ve çeşitli deney ekipmanıyla donatılan Adam şimdilik, yeni mezun olmuş bir öğrencinin yaptığı deneyleri yapıyor.

Bilimadamları, bu tür robotların hem ilerde geliştirilerek daha kompleks deneyler yapabileceğini hem de bu tür basit deneyleri yaparak, bilimadamlarına zaman kazandıracağını söylüyor.

Robotun yaratıcılarından Profesör Ross King, "Adam'ın yapay zekası sayesinde deney yaparak, sonuçları bir araya getirerek, sınıflandırarak ve değerlendirerek bilimsel keşifler yapabildiğini" belirtti.

Biyolojik organizmaların yapısının çok karmaşık olduğunu belirten King, "Biyolojik deneylerin detaylarının en ince ayrıntısına kadar kaydedilmesi büyük önem arz ediyor. Bu insan için çok zor ve zahmetli, ancak bir robot için çok kolay bir iş" dedi.

Adam'ın (Adem) bir prototip olduğunu kaydeden King, yakında sıtma gibi bulaşıcı hastalıklar konusunda çalışmalar yapmaya programlanmış "Eve" (Havva) adı verilen laboratuvar robotunun da işleve geçeceğini ifade etti.

Sayfa Yükleniyor...