Enis Batur: İnsan iyileştirilememiş

Türkiye'nin ilk öykü gazetesi "Kül Öykü", son sayısında Sadık Yalsızuçanlar'ın Enis Batur'la yaptığı çok güzel bir söyleşiyi kapağına taşıdı.

Enis Batur: İnsan iyileştirilememiş

Elimize ulaşmış en eski kayıtlardan dün gecenin, herhangi bir gecenin haber bülteninin içeriğine giden çizgi gösteriyor: İnsan, iyileştirilememiş. Ayrıca bir iblis yoktur bana kalırsa, içimizdedir. Kütüphanelerimizin raflarında yanyana duran bütün kutsal kitaplara, dindışı öğretilerin temel yapıtlarına bakalım: Neye yaramışlardır?

(Enis Batur- Kül Öykü Gazetesi)

Benim haritamda Nil İç Anadolu’dan geçer, Rilke Rolls-Royce kullanır, viski şişesine süt doldurulur, makas keseceğine diker, geceyi iki güneş birden aydınlatır, Ölüm kravat takar, Hayat çırılçıplak dolaşır. Hepimize sınırlar gösteriliyor, çocukluğumuzdan başlayarak. Ben onları bir türlü sevemedim, elimden geldiğince ihlâl etmeye çalıştım. Etrafımı zenginleştirmek istemişim besbelli: Eşeklere, toplu iğnelere, takımadalara, nereye gittiği belirsiz göktaşlarına, kitaplara, ezgilere, seçtiğim insanlara bağlanmışım. Doğrusu budur diyemem, herkese kendi doğrusu.

(Enis Batur- Kül Öykü Gazetesi)

Genel Yayın Yönetmenliğini Bilal Kolbüken'in yaptığı Kül Öykü Gazetesi'nde yer alan dört sayfalık söyleşide Enis Batur'un yanıtları kadar, yazar Sadık Yalsızuçanlar'ın soruları da söyleşiyi olabildiğince zengin ve keyifli hale getiriyor.

, komşularını bile tanımaya yanaşmayan özellikleri, şişinik milliyetçiliğiyle kafesi andırıyor. Bunca parmaklıkla kuşatılıyken horozlanıyoruz bir de. Yabancımız saydığımız her kültüre nefret, öfke, haset ile bakıyoruz. Öte yandan, geniş kitlenin izlediği televizyon kanallarında Amerikan dizileri, Bundesliga maçları, Oscar ödülleri baştacı ediliyor, bütün eğlence programları harfi harfine Batı’dan çalınıyor. Her türlü “marka”nın tutsağı bir tüketim ağı egemen. Peki, evrensel kültüre açılan kaç penceremiz var? Kaç kişi o pencerelerden sağa sola bakıyor? Çeyrek yüzyılı aşkın bir süre bu zihniyet tıkanıklığına karşı savaştım, ağzımın payı verildi, geri çekildim. Ama, bütün pencerelerimi açık tutmayı sürdürüyorum, sürdüreceğim.

(Enis Batur- Kül Öykü Gazetesi)

Enis Batur: İnsan iyileştirilememiş  - 1

Kül Öykü Gazetesi'nde ayrıca İngiliz Öyküleri, Amerikan Öyküleri, İspanyol Öyküleri ile Nazım ve Mayakovski'nin ele alındığı karşılaştırmalı edebiyat bölümü yer alıyor. Yakup Soylu'nun "Hangi Ben", Kadir Utku Akın'ın "Postacı Rahmi" öyküleri ve Can Başkent'in "Carla Olmak" denemesi de Kül Öykü'nün bölümleri arasında.

Her ayın 15'inde çıkan Kül Öykü'nün gelecek sayısında ise yazar Ayfer Tunç'la yapılan söyleşiye yer verilecek. 

Enis Batur: İnsan iyileştirilememiş  - 2

KÜL ÖYKÜ GAZETESİ SAYI: 24 NİSAN 2009
Fiyatı:2 TL

Sayfa Yükleniyor...