Geçen yıl düzenlenen Tohum Şenliği’nin ardından şimdi yine yerel tohumlarımızı yaşatmak için harekete geçen Seferihisar Belediyesi ikinci kez Tohum Takas Şenliği düzenledi. İki gün süren etkinlikte Yerli tohum satışının "Tohum Yasası"yla yasaklanmasının ardından, üreticiler yüzyıllardır uyguladıkları yöntemle sakladıkları tohumları birbirleriyle takas etti.

Seferihisar Belediyesi’nden yapılan açıklamayla Tohum Takas Şenliği amacı şu şekilde açıklandı: “Bir tohum cenneti olan Anadolu toprakları, günden güne tohum mirasını kaybetmekte. Tek kullanımlık hibrit tohumların yaygınlaşmasıyla, üretim “Al –Ek –At” modeline dönüştü. Bu da küçük ölçekli üreticilerin girdi maliyetini günden güne artırıyor ve üretimin dışarıya bağlı bir hal almasına neden oluyor. Tohum takas şenlikleri, yerel tohumların herhangi bir satış amacı olmadan takas yoluyla yeşertilmesini ve korunmasını sağlıyor”

Seferihisar Orhanlı Köyü’nde gerçekleşen etkinliğin ilk gününde, Seferihisar Belediyesi ve Orhanlı Köyü yaşayanları tarafından bayram yerine çevirilen köy meydanında, Zeybek Oyunu’yla karşılanan misafirlere Harım (Tohumun toprakla buluşması), Özgür Tohumlar filmi gösterimi, zeytinyağı fabrikası ziyareti, çeşitli etkinlikler ve Tohum Takasıyla ilgili bilgilendirme sohbeti gerçekleştirildi.

14 Ekim Pazar günü Seferihisar Kapalı Pazaryeri’nde gerçekleşen Tohum Takas Şenliği düzenlenen panelle başladı. Moderatörlüğünü Slow Food Yağmur Böreği Birliği Lideri Ayfer Yavi Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümünden Prof.Dr. Tayfun Özkaya, Prof Dr. Zuhal Okuyan, ve üretici İlhan Koçulu konuşmacı olarak yer aldı. Şenliğe CHP Genel Başkan Yardımcıları Gökhan Günaydın, Umut Oran, CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger ve Yaşar Üniversitesi Rektörü Murat Burhan da katıldı.

Panelin ardından şenliğin açılış konuşmasını yapan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer; "Tohum, yaşamın doğduğu yerdir. Bu paha biçilmez değer, binlerce yıldır insanlığa yaşam enerjisi sunmuş, milyarlarca insana can vermiştir.

Anadolu, insan eliyle üretilen tohumun kaynağıdır. Tarım ilk olarak bu coğrafyada yapılmaya başlanmış, buğday insan eliyle ilk olarak üretilmiştir.

Aradan geçen binlerce yıldan sonra ne yazık ki Anadolu insanları buğdayı ithal eder bir noktaya gelmiştir. Dahası, yürürlükteki Tohumculuk Kanunu ile yerel tohumların köylülerce satışı yasaklanmıştır. Söz konusu yasal düzenleme yerli tohumların yok olmasına yol açmakta, tohumlarımızla birlikte kültürümüz ve geleneklerimiz de kaybolmaktadır.

2011 yılında Seferihisar Belediyesi’nin ev sahipliğini yaptığı Yarımada Tohum Takas Şenliği ile binlerce yıllık Anadolu kültürünü ve tohumlarımızı yaşatmak için somut bir adım attık. Binlerce köylümüz, 220 çeşit tohumun takasını bu şenlikte özgürce gerçekleştirdi. Ardından, kurduğumuz serada 84 çeşit tohum çimlendirildi ve 21 bin fide arzu edenlere ücretsiz olarak verildi. Öte yandan, Datça’da ailesi ve sevenlerinin hazır bulunduğu toplantıda alınan karar doğrultusunda, Seferihisar Can Yücel Tohum Merkezi kuruldu. Takas şenliği sırasında biriken tohum mirası, bu Tohum Merkezi’ne taşındı. Buradan herkesi Geleceğin Türkiye'si Seferihisar'da yaptığımız gibi yerel tohumlara sahip çıkmaya çağırıyor ve yerel tohumlar mirasımızdır diyorum" dedi.

Ardından şenlik alanında gerçekleşen Tohum Takası’nda onlarca üretici ellerindeki tohumları satış yapmadan birbirleriyle takas etti.

Etkinlik aşık atışması ve Soner Olgun konseriyle tamamlandı.