Hafıza kaybına genetik tedavi

Alzheimer hastalığından doğan hafıza sorunlarına çare bulmayı amaçlayan yeni bir genetik tedavi yönteminin fareler üzerindeki deneylerinden olumlu sonuç alındı.

Hafıza kaybına genetik tedavi

Alzheimer hastalarında, beyin hücrelerinin iletişim bozukluğu aşamalı olarak artan unutkanlığa yol açıyor. Dünya çapında insan ömrünün giderek uzaması nedeniyle de Alzheimer ve benzeri hastalıklar artık daha sık görülüyor. Bu konuda çalışan Amerika'lı bilimciler, beyin hücreleri arasındaki haberleşmeyi kimyasal destek sağlayarak güçlendirdiklerini açıkladılar.

San Francisco merkezli Gladstone Nörolojik Hastalık Enstitüsü'de görevli araştırma ekibinin farelere uyguladığı deneyin sonuçları 'Nature' dergisinde yer buldu. Makaleye göre EphB2 adlı kimyasal, beyin hücrelerinin birbiriyle olan haberleşme problemlerini azaltıyor ve hatta tamamen engelleyebiliyor. Araştırma, Alzheimer hastalarında eksikliği bilinen EphB2'nin hafızada önemli bir rol üstlendiğine de dikkat çekiyor.

Alzheimer hastalarının beyinlerinde 'amyloid' adlı toksik bir proteinin tabakalar halinde biriktiği biliniyor. Bu birikim, zamanla hastanın beyin ölümüne yol açıyor. Araştırma ekibi, amyloid tabakanın EphB2'leri kendisine bağlayarak, beynin geri kalanını hafıza için önemli olan bu maddeden mahrum bıraktığını düşünüyor.

Ekip, farelerin beyinlerindeki EphB2 oranını genetik müdahele ile azaltıp çoğaltarak, hafızalarının nasıl etkilendiğini izlemiş. Deneylerde beyinlerindeki EphB2 seviyesi düşürülen farelerin Alzheimer semptomları göstermeye başladığı görülmüş. Tersi bir şekilde beyindeki EphB2 seviyesi yükseltilince, farelerin hafıza sorunu da ortadan kalkmış.

Araştırmanın başındaki Dr. Lennart Mucke, deney sonucunu 'ümit verici' şeklinde niteliyor. Ancak gözlemciler sonucu ilgiyle karşılamalarına rağmen, Alzheimer hastalarının, kısa vadede yeni bir tedavinin sunulmasını beklememeleri gerektiğini söylüyorlar.

Özgün makaleye ulaşmak için tıklayın.

Sayfa Yükleniyor...