Havelsan: "Uzmanlaşarak derinleşiyoruz"

Havelsan Genel Müdürü Faruk Yarman, müşteri odaklı büyüme stratejisi yerine uzmanlaşarak derinleşme stratejisini oluşturduklarını söyledi.

Dünya’nın da sayılı entegre komuta kontrol bilgi sistemlerinden biri olan Hava Kuvvetleri Bilgi Sistemi (HvBS)’ni gerçekleştirdiklerini belirten Faruk Yarman, HvBS Projesi kapsamında, fonksiyonel uzmanlık, alan uzmanlığı, konseptler ve teknoloji alanlarında kazanımları olduklarını belirtti. Yarman, “Ağ merkezli harekât teknolojilerinde hâkimiyetimizi ve teknolojik olgunluk seviyemizi yükselterek Havelsan’ı lider konumlara taşıdık” dedi.

Sualtı ve su üstü platformların komuta kontrol sistemlerinde de son yıllarda önemli başarılara imza attıklarını dile getiren Yarman, 2004 yılında imzalanan sözleşme ile başladıkları GENESİS (Gemi Entegre Savaş İdare Sistemi) Projesi’nde, 8 adet G Sınıfı Fırkateynin savaş yönetim sistemlerini modernizasyonunu üzerinde çalışmaların sürdüğünü vurguladı. Yarman, bu proje kapsamında modernizasyonunu tamamladıkları ilk gemi olan TCG GEMLİK (F-492) Fırkateyni’ni ve ikinci gemi TCG GİRESUN (F-491) Fırkateyni’ni planlanan teslim tarihinden önce Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim ettiklerini söyledi. Yarman, diğer gemiler üzerinde çalışmaların aralıksız sürdüğünü, bir süre önce Aden’e giden fırkateynin de, savaş yönetim sistemi Havelsan tarafından modernize edilen gemi olduğunu ifade etti.

Havelsan’ın GENESİS projesindeki başarısının, şirketin komuta kontrol sistemleri alanındaki teknolojik olgunluk düzeyini ve teknoloji sahiplik düzeyini arttırdığına dikkat çeken Yarman, şöyle konuştu : “ Bu paralelde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın başlattığı Milli Gemi (MİLGEM) Projesi’nde savaş yönetim sistemi ve sistem entegrasyonu gerçekleştirmek üzere Aselsan–Havelsan iş ortaklığı olarak Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ile sözleşme imzaladık. 29 Şubat 2008 tarihinde, DEARSAN ile imzaladığımız ‘16 Adet Yeni Tip Karakol Botu’ sözleşmesi kapsamında da botların savaş sistemleri geliştirilecek. Bu projede de ASELSAN ile birlikte çalışıyoruz.”

Deniz Kuvvetleri’nin ihtiyacı için SSM tarafından tedariği yapılan Yeni Tip Denizaltı Projesi’nde ihalenin ana yüklenicisi tersaneye verdikleri teklifle, denizaltıların komuta kontrol sistemlerinin üretiminde ve entegrasyonunda görev almayı planladıklarını açıklayan Yarman; “Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK) kararı ile Ay Sınıfı Denizaltı Cihaz/Sistem Yenilenmesi (AYMOD) Projesi’nde, yine Aselsan ile oluşturduğumuz iş ortaklığı kapsamında ana yüklenici ve entegratör olarak görevlendirildik. Stratejimize uygun olarak, bu alanda kazanımları birlikte değerlendirmek için; Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığı (SGK)’nın bütün sualtı ve su üstü platformlarına ortak teklif vermek üzere 14 Eylül 2007’de Aselsan ile bir iş birliği protokolü imzaladık.” dedi.

Havelsan: "Uzmanlaşarak derinleşiyoruz" - 1 Faruk Yarman

Pakistan’a topçu simülatörü üretiyoruz
Pakistan Kara Kuvvetleri için ürettikleri Topçu İleri Gözetleyici Simülatörü’nün teslimatının gerçekleştirildiği belirten Yarman, simülatörlerin yaygınlaştırılmasına yönelik görüşmelerin devam ettiğini bildirdi.

Simülatörlere yönelik faaliyetler kapsamında F-4E 2020 simülatörleri hakkında açıklama yapan Yarman, şunları kaydetti ; “ Bu kapsamda ’de ilk olarak 2 adet simülatörün HLA/DIS teknolojileri ile uzak hat üzerinden bağlanarak eğitim verilmesi sağlanmıştır. HELSİM Programı’nda, Kara Kuvvetleri Komutanlığı ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için geliştirilen Black Hawk ve Sea Hawk simülatörleri ile Entegre Eğitim Merkezlerinin teslimi ve simülatörlerin eğitim merkezlerine kurulumu tamamlandı. Hâlihazırda devam eden kabul testlerinin de kısa süre içinde tamamlanması planlanıyor.”

Boeing Firması’nın onaylı / tercihli tedarikçi listesine dâhil olma çalışmaların sonuçlanmak üzere olduğunun altını çizen Yarman, Havelsan’ın gerçekleştirdiği e-devlet projelerini aktardı. Yarman şöyle devam etti; “ T.C. Devlet Demiryolları ile TCDD Kurumsal Kaynak Yönetim Sistemi Projesi’nin sözleşmesini imzaladık. Bu proje, Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP), Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS), Bilgisayar Destekli Merkezi Seçmen Kütüğü Projesi (SEÇSİS) gibi yalnızca kurumların işleyişi değil, vatandaşa katkıları açısından da önem taşıyan e-Devlet projelerinden biridir. Ayrıca bu güne kadar askeri alanda kazanılan teknoloji ve mühendisliğin sivil alana uygulanması açısından başarılı bir örnektir. Bu projenin, yurtdışına açılmamızda önemli bir kaldıraç etkisi göstereceğine inanıyoruz.”

2007 yılı ihracat tutarı 3 milyon ABD Doları
Havelsan’ın son yıllardaki ihracat rakamlarına bakıldığında, gelirinin yaklaşık dörtte birini ihracattan sağladığının görüleceğini ifade eden Yarman, şirketin 2007 yılında 3 milyon ABD Doları ihracat yaptığını kaydetti. Yarman, Barış Kartalı Projesi’nde Boeing’in yerli ana alt yüklenicisi olan Havelsan’ın, gerçekleştirmiş olduğu ihracatın yanı sıra teknoloji transferiyle de önemli kazanımlar elde ettiğini söyledi. Sivil kamuya yönelik yürüttükleri UYAP, TAKBİS, SEÇSİS gibi projeleri Türk Cumhuriyetleri başta olmak üzere ihracatı konusunda çalışmaların devam ettiğini dile getiren Yarman, “Bu çalışmalarımızın meyvelerini de yakın gelecekte toplayacağız.” dedi.

Sayfa Yükleniyor...