Hayırseverler kenti Kayseri

Kayserili hayırseverler memleketlerine vefa borçlarını bağış yaparak ödüyor. Son 15 yılda 500 milyon liralık bağış yapıldı.

Ticaret ve sanayi şehri olarak bilinen Kayseri giderek hayırsever yönüyle de tanınmaya başladı. İl genelindeki fakülteler, okullar, sağlık merkezleri ve camiler için 500 milyon liraya yakın bağış yapıldı.

Sadece Erciyes Üniversitesine (ERÜ) 200 milyon liradan fazla katkı sağlayan hayırseverler, 200'e yakın bina veya tesis yaptırdı.

ERÜ'de 1984 yılında Ahmet Karamancı'nın yaptırdığı sağlık merkezi ve 1986'da Sabancı ailesinin yaptırdığı Sabancı Kültür Sitesi ile başlayan hayırsever yatırımları, daha sonra adeta hayırda yarış haline geldi.

Sabancı dışında Has, Dedeman, Karamancı, Cıngıllıoğlu, Küçükçalık, Bayraktar ve çok sayıda Kayserili aile memleketlerindeki üniversitenin büyümesi için yardımlarda bulundular.

Hayırseverlerin eğitim alanında sağladıkları katkılar ise 2003 yılında başlayan ''Eğitime Yüzde 100 Destek'' kampanyasından sonra daha çok yoğunlaştı.

Hayırseverler, 2003 yılından itibaren 53 yeni binaya 904 derslik ve 25 okula 265 ek derslik yaptırdı. Ayrıca, 1 yatılı bölge ilköğretim okulu, 2 anaokulu, 13 lojman, 3 pansiyon, 6 spor salonu, 1 bilim sanat merkezi, 1 zihinsel engelliler uygulama okulu, 1 gençlik kampüsü ve 200 okulun bahçe düzenlemesi yapıldı.

Hayırseverlerin din alanındaki katkıları ile de çok sayıda cami ve Kuran kursu da yaptırıldı. Sadece son iki yılda 3 milyon lira harcayan 7 hayırsever, 4 cami ve 3 Kuran kursu yaptırdı. Kayserili vatandaşlardan toplanan paralar ile Bosna Hersek'in Gorajde kentinde yaptırılan cami de ibadete açıldı. Cami, yaklaşık 1 milyon Euro’ya mal oldu.

Eğitim alanında 2003 yılından önce yapılan yatırımlar ile kayıtlara girilmeden yapılan yardımların ve maddi değeri tam olarak hesaplanamayan yatırımların hesaba katılması halinde, hayırseverlerin sağladığı toplam katkının 500 milyon liraya yaklaştığı belirtiliyor.

Sayfa Yükleniyor...