"İnci kefali avlanamaz"

Van Gölü'nün tuzlu ve sodalı suyunda yaşayabilen tek tür olan inci kefali balığının üreme dönemine girmesiyle av yasağı başladı.

"İnci kefali avlanamaz"

Dünyada sadece Van Gölü'nün tuzlu ve sodalı suyunda yaşayabilen inci kefali, üremek için her yıl nisan ayı ortalarından itibaren derelere göç ediyor. Balığın üreme aşamasını rahat tamamlaması için 15 Nisan-30 Haziran'da av yasağı uygulanıyor.

Bu yıl da yasağın başlamasıyla Van Gölü'ndeki 200 balıkçı da ağlarını çektikten sonra teknelerini kıyıya demirledi. Balıkçılar sezonu, dün mangalda balık yaparak kapattı.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanı ve Doğa Gözcüleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sarı da balıkçılarla göl kıyısında bir araya geldi.

Gazetecilere açıklama yapan Prof. Dr. Sarı, Van Gölü'nde yaşamını sürdüren ve endemik bir balık türü olan inci kefalinin, her yıl bugünlerde üremek için tatlı sulara göç etmeye başladığını bildirdi. Üreme dönemi nedeniyle bugünün av yasağının başlangıcı olduğunu hatırlatan Sarı, şu bilgiyi verdi:

''Balık, tatlı su derelerine gidecek, yumurtasını bırakıp tekrar göle dönecek. Bu süre yaklaşık 2.5-3 ay sürüyor. Normal şartlarda 15 Nisan ile 30 Haziran tarihleri arasında inci kefali avcılığı her türlü av aracıyla yasaklanmıştır. Ancak iklim değişikliği nedeniyle bu yıl inci kefali av yasağı 15 gün daha uzatıldı. Çünkü ilkbahar yağışları bitmediği için derelerdeki bulanıklık devam ediyor, sel devam ediyor ve su sıcaklığı balığın yumurtlamasına uygun hale gelmiyor. Bu yüzden de 1 Temmuz geldiğinde halen derelerde yumurtlayamamış balıklar kalıyor. Bunu dikkate alarak bir rapor hazırladık, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na sunduk. Önerimiz kabul edildi. Av yasağını da bu nedenle 15 Temmuz'a kadar uzatmış olduk.''

Sayfa Yükleniyor...