Kazıdan müze çıktı!

İzmir'in bilinen en eski yerleşim alanı olan Yeşilova Höyüğü'nde bu yıl yapılan kazılarda, 100'den fazla eser sergilenmek üzere müzeye verildi.

İzmir'in en eski yerleşim alanı olan ve kentin tarihini 8500 yıla çıkaran Yeşilova Höyüğü'nde bu yıl yapılan kazılarda 100'den fazla eserin sergilenmek üzere müzeye gönderildiği, 2005 yılında başlayan kazılarda müzelerde sergilenecek kapasitede yaklaşık 700 eserin çıkarıldığı bildirildi.

Yeşilova Höyüğü kazılarını yürüten Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Zafer Derin, Haziran ayı sonlarında başlayan 2010 yılı kazı çalışmalarının tamamlandığını ve çok başarılı bir dönem geçirildiğini söyledi. Kazıları 2008 yılından beri Bakanlar Kurulu kararıyla yürüttüklerini, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ege Üniversitesi Rektörlüğü, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bornova Belediyesinin desteğiyle kazılara devam ettiklerini antalan Derin, kazı süresinin uzunluğunun elde edilecek belge ve bilgilerin sayısını artırdığını söyledi.

Derin, bu yılki kazılarda çok önemli eserlerin ortaya çıkarıldığını belirterek, şu bilgileri verdi:

''Bu yılki kazılarda çok sayıda yanmış yapılara ulaştık. Yanmış yapılarda neolitik çağın son sürecine ait, cilalı taş döneminin son bölümlerine ait yapılarda yoğun miktarda taş aletler ele geçirdi. Bu eserler iki gruba ayrılabilir, birinci grup olarak adlandırılabilecek taş baltalar, çevreden gelen ham maddeler işlenerek elde edilmiş. Çok güzel el işçiliği örnekleri var. Balta yapım atölyelerine ulaştık. Serpantin adı verilen ve çevrede çok sayıda bulunan taşları işlemişler. İrili, ufaklı taşlar, küçük, büyük baltalar haline getirilmiş. Balta yapımlarında başka bölgelerden getirilen taşlarda kullanılmış,

bunları da ikinci grup olarak ayırdık. Taş baltalarda gerçekten çok farklı işçilik kullanılmış, örnek, sergilenebilecek eserler elde edildi.''

Zafer Derin, yapılan kazılarda eski İzmirlilerin yoğun tarım faaliyetlerinin bulunduğunu, bölgeye özgü öğütme taşlarının kullanıldığını belirlediklerini anlattı. İşliklerde buğdayın öğütüldüğünü, hemen hemen her evde işlik olduğunu belirten Derin, tarım ürünlerinin takasta da kullanıldığını belirlediklerini, tarım ürünleri karşılığında taşlar, deniz ürünlerinin satın alındığını ifade etti.

Bu yıl kazılarda üniversite öğrencilerinden oluşan ekibin görev aldığını belirten Zafer Derin, sözlerine şöyle devam etti:

''Bu yıl kazılarda kalabalık bir ekip görev aldı, bu da daha yoğun çalışmamıza, daha çok bölgede daha kalabalık ekiple araştırma yapmamıza olanak verdi. Detaylı kazılar yapma fırsatı bulduk. Kazılarda çok özel parçalara rastladık. Sergilenecek kapasitede seramik, taş eserler bulduk. Bu yıl müzeye 100'den fazla eser vereceğiz. Bu rakam Prehistorik alanlar için önemli bir sayı. Prehistorik alanlardan müzelere verilen eser sayısı 20-30'u geçmez. Bugüne kadar 700 eseri sergilenmek üzere verdik, bir kısmını da sergilenme olanağı buldu. Yeşilova kazılarında bir müze oluşturacak kadar eser çıktı. Bu eserlerin bir kısmını da bölgede kurulması planlanan kazı evinde sergileyebiliriz.''

Sayfa Yükleniyor...