Kızıl zehir bir yılda temizlenecek

Macaristan hükümeti, bir alüminyum fabrikasından yayılan zehirli atığın temizlenmesinin bir yılı aşkın bir zaman süreceğini ve milyonlarca dolara mal olacağını bildirdi.

Kızıl zehir bir yılda temizlenecek

Ajka kentindeki fabrikadaki kaza sonrası dört kişi hayatını kaybetmiş, 100'den fazla kişi yaralanmıştı.


Zehirli atık, Tuna nehri ve diğer nehirlere de ulaşabilir.

Greenpeace çevre örgütünün Macaristan sorumlusu Zsolt Szekfalvi , kısa vadede binalar ve evlerin zarar göreceğini, ancak atığın, deriyle temasının çok tehlikeleri olduğunu söyledi.

Szekfalvi, zehirliği atığın hayvanlar ve bitkiler üzerinde de ciddi zararları gözlenebilir ve uzun vadede çevre üzerindeki etkileri yıkıcı olabilir.

Orta Macaristan’da Balaton gölü yakınlarındaki Veszprém ilinde önceki gün yaşanan çevre felaketinin bilançosu ağır görünüyor.

Önceki gün öğle saatlerinde bölgenin en büyük sanayi birimi olan alüminyum üretim tesisinin, atık maddelerinin toplanıp etkisizleştirildiği dev biriktirme göletinin bentleri yıkılmış ve çok tehlikeli ağır metaller de içeren yaklaşık bir milyon ton balçıklı su dört köyü basmıştı.

Yer yer iki buçuk metreye yaklaşan zehirli atıklı suların oluşturduğu sel, ölümlere ve yüzlerce insanın da yaralanmasına neden oldu.

Uzmanlar, nehir sularına karışarak çevreye yayılan ağır metal atıkların, bölge akarsularında canlı hayatını tamamen durdurabileceğine dikkat çekiyorlar.

Hükümetten bakanlar afet bölgesinde kurtarma ve hasar giderme çalışmalarını bizzat denetliyor.

Uzmanlara göre asıl büyük felaket, zehirli atıkların Avrupa nehirler sistemine katılmasıyla ortaya çıkabilir.

Uzmanların hesaplamalarına göre önlem alınabilmesi için en fazla Cuma gününe kadar zaman var.

Çünkü bölge nehirlerinin yataklarından akan sular, 2-3 gün içinde Tuna nehrine ulaşacak.

Bu nedenle de felaket bölgesinde nehir yataklarına, zehirli atıkları etkisizleştirebilecek maddeler karıştırılmaya başlandı.

KIZIL ÇAMURUN İÇİNDE NELER VAR?

Boksit (bauxite), alüminyumun işlenmesinde kullanılan bir hammadde. İçeriğinde alüminyum, demir oksit ve titanyum dioksit var. Alüminyumun işlenme sürecinde kırmızı çamur adı verilen atık ortaya çıkıyor. Kırmızı çamurun içinde kadmiyum, kobalt ve kurşun gibi ağır metaller var. Bu karışım bir tür kostik... Deriye temas etmesi halinde yanıklara neden oluyor. Çevreye verdiği zarar da çok büyük. O nedenle bu atığın depolanması sorun yaratıyor.

Sayfa Yükleniyor...