Yeşil çay, siyah çayın daha az işlemden geçmiş, okside ve fermente olmamış haline
denir. Az işlem gördüğü için çay bitkisinin antioksidan özelliğini korur. İçinde aktif
maddeler: kateşinler, epigallokateşin gallat (EGCG) gibi flavonoidler, polifenoller
vardır. E vitamini açısından zengindir, ayrıca krom, manganez, selenyum ve çinko
gibi ve bazı phytochemical bileşikler karotenoidler, tokoferol, askorbik asit (C
vitamini), mineraller bulunur.

İçildiğinde bu maddeler kanserden koruyucu, kan şekeri dengeleyici, depresyondan
koruyucu, anti viral- anti bakteriyal özellikleriyle bir sağlık kürü görevi görürler.

Ama tek etkileri bunlar değil.

DUDAK NEMLENDİRİCİSİ: havaların soğuması, dudakların çatlama mevsimidir.
İçtiğiniz yeşil çayın poşetini dudaklarınıza bastırıp, polifenollerin nemlendirici ve
cildi koruyucu etkisini değerlendirebilirsiniz.

DİŞ, BOĞAZ TEMİZLEYİCİSİ: Kateşin maddesi diş çürüklerini, ağız ülserlerini ve
boğaz enfeksiyonlarını oluşturan bakterileri yok eder. her gün yeşil çay içebilir veya
ağız çalkalamasında kullanabilirsiniz. Özellikle boğaz ağrılarında oda sıcaklığındaki
yeşil çay ile garara yapabilirsiniz.

GÜNEŞ KORUYUCU: Güneşin yarattığı zararlı etkileri (serbest radikallerin zarar
vermesini) çayın içindeki polifenoller, azaltır. Özellikle de güneş kremi (çinko oksitli
olanları!) sürmeden cildin altına sürülmesi önerilir. Diğer güneş kremleriyle ters
etkisi olabilir.

CİLT TEMİZLEYİCİ_TONER: yeşil çayı buz kabına koyup, küp küp
dondurabilirsiniz. Yaz aylarında biraz eridikten sonra cildinize sürebilirsiniz. Veya
yeşil çayı sıvı halinde bir sprey şişesine koyup cildinizi canlandırmak ve temizlemek
için yüzünüze sıkabilir sonra da pamukla temizleyebilirsiniz.

not: cildinizde genel kullanımdan önce küçük bir alanda deneyiniz.