Kütahya'da maden ocakları denetlendi

Geçtiğimiz günlerde Balıkesir'deki madende meydana gelen patlama sonrası denetimler sıklaştırıldı.

Kütahya Valisi Şükrü Kocatepe, maden ocaklarında yaptıkları denetimlerde Gediz ve Tavşanlı ilçelerinde faaliyet gösteren 3 ocağın faaliyetlerini, eksiklerini gidermeleri amacıyla durdurduklarını söyledi.

Vali Kocatepe, "Balıkesir'in Dursunbey ilçesinde olduğu gibi maden işletmesi olan yerlerde grizu patlaması gibi olayların yaşanabildiğini belirterek, Kütahya'da da 2005 yılında Gediz ilçesindeki linyit işletmelerinde böyle bir kazanın yaşandığını, 17 işçinin hayatını kaybettiğini anımsattı. Kütahya'nın maden işletmeleri açısından zengin potansiyele sahip olduğunu ifade eden Kocatepe, şöyle konuştu: ''Kütahyada toplam 42 işletmemiz var. Bunların 24'ü kömür, 6'sı krom , 3'ü manyezit, 2'si bor, 2'si antimuan, diğerleri gümüş, manganez, şap, feldispat ve kuvars işletmesidir. Özellikle linyit işletmeleri kapalı galeri biçimindedir. Buralar riskli işletmeler olduğu için açık işletmelere göre buralarda, yasa yönetmelik ve tüzüklerle zorunlu tutulan iş güvenliği açısından alınması gereken tedbirler var. Bu tedbirlerle ilgili maden dairesi denetlemelerini yapıyor ama biz de Valilik olarak bu konuda elbette Kütahya sınırları içindeki tüm çalışmalardaki işlemlerden, her türlü güvenlikle ilgili konulardan sorumluyuz. 42 maden ocağında 14 Aralık 2009'da Valilik olarak denetlemelere başladık ve bir ay içinde tamamladık.'' Kocatepe, Vali Yardımcısı Mustafa İlgenç başkanlığındaki bir ekip tarafından yapılan denetimlerin linyit işletmelerinin yoğunlukta olduğu Gediz ilçesinden başladığını anlatarak, ''Gediz ilçemizde 9 şirketin işlettiği 12 ocak var. Buradan başlayan denetlemeler sonunda bütün ilde faaliyet gösteren işletmeler, ocaklar denetlendi'' dedi.

EKSİKLİKLER İLGİLİ MÜDÜRLÜKLERE İLETİLDİ
Kocatepe, bu çalışma sonunda, hem ilin maden işletmeleri haritasının belirlendiğini hem de maden, umumi hıfzıssıhha, çevre, iş yeri açma ve çalışma kanunlarıyla ilgili yönetmelikler ve işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerine ilişkin tüzüklere göre bu işletmelerin tek tek incelendiğini anlattı. Bazı işletmelerde iş güvenliği açısından alınması gereken çok önemli tedbirlerin alınmadığını saptadıklarını ifade eden Vali Şükrü Kocatepe, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Gediz'de iki işletmede kontrol mühendisinin olmadığını tespit ettik ve hemen faaliyetlerini durdurduk. Yine Tavşanlı bölgesinde bir maden ocağında sorumlu mühendisin olmadığını tespit ettik. Bunlar dışında da fiziki önlemler açısından çok eksikler tespit ettik. Bu grizu gazını ihbar eden cihazın olmadığını, havalandırma sistemlerinin yeterli olmadığını, işçilerimizin sosyal ve fiziki ihtiyaçlarıyla ilgili birçok alt yapının da yetersiz olduğunu belirledik. Bunları birer birer yazarak kendilerine tebliğ ettik.'' Saptanan eksiklikleri ilgili kurumlara bildirdiklerini de belirten Vali Kocatepe, maden işletmelerinin, genelde merkezden uzak, dağların yamaçlarında oldukları için her an denetimlerinin mümkün olmadığına dikkati çekerek, ''Bir de özellikle özel işletme sahipleri az para harcayarak çok para kazanma gibi bir amaç güttüklerinden, hem teknik donatı hem çalıştırmaları gereken teknik sorumlu personel itibariyle biraz cimri davranıyorlar. Bu bakımdan sıkıntılar var'' diye konuştu.

Kocatepe, Afet ve Acil Durum Müdürlüğünde 24 saat görev başında olan kurtarma ekiplerinin her durumda müdahale yeteneğine uygun olduğunu, ancak maden kazalarında öncelikle Garp ile Seyitömer Linyit işletmelerindeki ekiplerin müdahaleye hazır beklediğini sözlerine ekledi.

Sayfa Yükleniyor...