Mavi bayrak yarışı

Denizi ve kumsalı temiz olan plaj ve marinalara verilen uluslararası ödül "Mavi Bayrak" Türkiye'de  bu yıl kimlere verilecek?

Mavi bayrak yarışı

Çevre Eğitim Vakfı tarafından her yıl ''Uluslararası Mavi Bayrak Programı'' kapsamında 2009 yılı için ''Mavi Bayrak'' ödülüne aday plaj ve marinaların değerlendirileceği, ''Ulusal Jüri Toplantısı'' Antalya'nın Alanya ilçesinde başladı.


Ulusal Jüri Toplantısı öncesi Alanya Kültür Merkezi'nde ''Mavi Bayrak'' konulu bir panel düzenlendi. Panelin açılış konuşmasını yapan ALÇED Başkanı Şerefnur Kayhan, Mavi Bayrağın, uluslararası niteliğiyle turizm açısından ayrı bir önem taşıdığını, tatil için gelen turistler için de uluslararası bir garanti içeriği taşıdığını söyledi.


Bu nedenle Mavi Bayrağın güçlü bir araç olduğunu belirten Kayhan, ''Mavi Bayrağı almak çok zor, kaybetmek ise çok kolaydır. Onun için denizlerimizi temiz tutarak, Mavi Bayraklarımızın sayısını artırarak hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz'' dedi.
TURÇEV Başkan Yardımcısı Barbaros Gönençgil, Mavi Bayrağın etkisinin artık yalnızca Avrupa ile sınırlanmadığını, tüm dünya ülkelerini ilgilendiren bir organizasyon haline geldiğini söyledi.


MAVİ BAYRAK EKOLOJİK BİR ETİKET
Dünyadaki ülkelerin üçte birinin Mavi Bayrağın önemini bildiğini vurgulayan TURÇEV Başkan Yardımcısı Gönençgil, şöyle konuştu:''Mavi Bayrak, aslında çevreye uyumlu ekolojik bir etiket. Her yıl ulusal katılımlı mavi bayrak toplantılarında kurallar ve sistemler yeniden gözden geçirilir ve ne gerekiyorsa onlar yapılır. Mavi bayrak programı, TURÇEV'in değil, 'nin projesidir. Elde ettiğimiz bütün başarılar sadece vakfımızın değil, Türkiye'nin başarısıdır. Bu başarının getirdiği uluslararası prestijle turizm açısından önemli katkıları unutmamak gerekir. Mavi Bayrağı ortaya koyan takım oyuncularının başarılı çalışmaları sonucunda geçtiğimiz yıl dünya liginde Mavi Bayrak sayısı itibariyle üçüncü sıraya çıktık. 2009 yılındaki hedefimiz bayrak sayımızı artırmak ve en azından bulunduğumuz bu dereceyi koruyabilmektir. Bugün ulusal jürimiz kapalı oturumda başvuru dosyalarını inceleyecek, dosyalar daha sonra son nihai karar için uluslararası jüriye gönderecek.''


SAHİLİ KİRLETEN OTELİN İLK ZARARI KENDİNE OLDU
Alanya Kaymakamı Hulusi Doğan ise konuşmasında, Alanya'nın 70 kilometrelik sahil bandında otellerin yan yana dizildiğini, bölgede 29 tane Mavi Bayraklı tesis bulunduğunu ve sayısının önümüzdeki dönemlerde daha da artacağı umudunu taşıdığını söyledi. Antalya Vali Yardımcısı Yıldırım Uçar da konuşmasında, geçmişte çevre bilincinin daha az olduğunu, geçmişe göre bugün çevre bilincinin daha gelişmiş olduğunu söyledi. Uçar,şunları kaydetti:''Geçmişte alt yapı yapmadan turistik tesisler yaptık. Başlangıçta vermeyeceğini zannettik. baktık ki bu turistik tesisler çevreye zarar verdi. Sahilini kirleten otel, ilk zararı kendisi görmeye başladı. O otelin gördüğü zarar da daha sonra çevrenin zararı haline geldi. Dolayısıyla tek başına tesislere yapılan yatırımlar yetmez oldu. Kültür ve Turizm Bakanlığının bu konudaki hassasiyetiyle Türkiye'nin her yerinde altyapılar desteklenmeye ve yenilenmeye başlanması çok anlamlıdır. Gelecekle ilgili mavi bayrak sayımızı artırma hedefimizin yanı sıra mevcut mavi bayraklarımızı kaybetme korkumuzun olmamasını diliyoruz. Antalya olarak biz mavi bayrak sayımızla övünüyoruz.''Ulusal Jüri toplantısı, panelin ardından Kahya Otel'de başladı. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantının sonunda yapılacak incelemenin ardından uygun görülen başvurular, uluslararası jüriye gönderilecek.



Sayfa Yükleniyor...