Okul kantininde katil ve çocuk istismarcıları

İstanbul’un ilk ve ortaöğretim okullarında 233 sabıkalının kantinci ve sözleşmeli personel olarak çalıştırılması tepki topladı.

Okullarda satılan yiyeceklerin daha sğlıklı olması için çalışmalar yapılırken, İstanbul’un ilk ve ortaöğretim okullarında 233 sabıkalının kantinci ve sözleşmeli personel olarak çalıştırılması büyük tepki topladı.

Kantinciler Odası Başkanı Vahap Osmanoğlu, tüm kantincilerden bir kez daha sabıka belgesi istedi. Tüm Öğrenci Velileri Dayanışma Derneği Başkanı Orhan Yüce, kantinlerin okullardan çıkarılması, gıda ihtiyacının devlet tarafından karşılanması çağrısında bulundu.

Hürriyet gazetesinin haberine göre İçişleri Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın daha önce yaptığı “Okullarda güvenli ortamın sağlanmasına yönelik koruyucu önleyici tedbirlerin artırılmasına ilişkin işbirliği protokolü” uyarınca, İstanbul Emniyet Müdürlüğü sabıka araştırması yaptı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, 21 Ocak’tan itibaren İstanbul’daki ilk ve ortaöğretim okullarında çalışan 12 bin 898 kişinin tek tek sabıkasını inceledi. Polis tarafından Genel Bilgi Toplama (GBT) kayıtları incelenen 12 bin 898 kişiden 9’u cinsel suçların faili.

Bu 9 kişiden 5’i çocuklara yönelik cinsel suçlardan tutuklanmış, fiğer 4’ü ise yetişkinlere yönelik.

İstanbul okullarında kantinci ya da sözleşmeli personel olarak görev yapanların arasında uyuşturucu madde kullanmak, bulundurmak, kaçakçılığını yapmak suçlarından kayıtlara geçenlerin toplam sayısı 13. Beşiktaş, Bakırköy ve Gaziosmanpaşa’nın okullarında ikişer, Esenyurt, Başakşehir, Tuzla, Kadıköy, Bağcılar’da birer kişi bu suçtan kayıtlara geçti. 233 sabıkalı arasında 12’si cinayet, 11’i dolandırıcılık, 65’i hırsızlık, 10’u terör, 17’si resmi belgede sahtecilik, 13’ü yaralama ve darp, 19’u mali kaçakçılık suçlarının faili.

KANTİNLERİ KİMLER İŞLETİR?
Okul kantinleri, yönetmeliğe göre valilik, il milli eğitim müdür yardımcısı, birlik başkanı, defterdarlık, il özel idaresi müdürlüğü temsilcisi ve ilgili meslek odası temsilcisinden oluşan komisyon önce muhammen kira bedelini tespit ediyor. Aynı makamların temsilcilerinden oluşan ihale komisyonunca kiralama işlemi yapılıyor. İhaleye katılacaklardan ustalık belgesi isteniyor.

Taksirli suçlar ile tecil edilmiş hükümler hariç olmak üzere hapis veyahut affa uğramış olsalar bile devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla basit ve nitelikli zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, hileli iflas gibi yüz kızartıcı, şeref ve haysiyeti kırıcı suçtan, kaçakçılıktan, resmi ihalelere fesat karıştırmaktan, devlet sırlarını açığa vurmaktan hüküm giyenler, kamu haklarından yoksun bırakılanlar ihalelere giremiyor.

İstanbul Kantinciler Esnaf Odası Başkanı Vahap Osmanoğlu büyük zan altında kaldıklarını belirterek, “Kantincilerin standardı bellidir. O standartlara göre devlet memuru olursunuz ama kantinci olamazsınız. Böyle bir kantinciyi kapıdan içeri sokmamız mümkün değil. Bizim de çocuklarımız o okullarda okuyor. Zaten okul idareleri bizi denetliyor” dedi.

İstanbul Milli Eğitimden Sorumlu Vali Yardımcısı Harun Kaya ise mevzuata bakacaklarını belirtti. Kaya, “Emniyetle istişare eder ve gereğini yaparız. Hukuki açıdan çocukların sıkıntı yaşamadan en güzel ortamda yaşamaları ve eğitim almaları gerekiyor. Bunun için gerekli ortamı sağlarız. Resmi belgeleri inceleyip konuyla ilgili tespitleri yapıp hukuki prosedür neyse uygulayacağız” yorumunu yaptı.

Sayfa Yükleniyor...