Orman Müdürlüğü Acarkent davasını kaybetti

Uzun bir sürecin sonunda Beykoz 1. Asliye Mahkemesi, Acarkent kararını açıkladı. Orman Genel Müdürlüğü açtığı tapu iptal davasını kaybetti, mahkeme bununla birlikte Acarkent'in inşa edildiği alanın özel orman arazisi olduğuna hükmetti.

Orman Genel Müdürlüğü, Beykoz Acarkent'teki 1822 gayrimenkulun tapularının iptali istemiyle Beykoz Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açmıştı. Davada, gayrimenkullerin tapularının iptali, ruhsatı olmayan yapıların yıkılması ve tapu kayıtlarına ihtiyati tedbir konulması isteniyordu.

Katılımcıların çok olması nedeniyle Beykoz Belediyesi Kültür Merkezi nikah salonunda görülen dava, sonuca bağlandı.

Mahkeme heyeti, tapulara yönelik Orman Genel Müdürlüğünün taleplerini reddetti. Heyet ayrıca söz konusu alanın özel orman alanı olduğuna hükmederek, yüzde 6'lık yapılaşma izninin aşılmadığı kararına vardı.

Orman Genel Müdürlüğü, mahkemenin kararının ardından yaptığı yazılı açıklamada gerekçeli  kararın açıklanmasıyla birlikte kararın Yargıtay'da temyiz edileceği bildirildi.

Böylece, Acarkent'le ilgili son kararı yüksek yargı verecek.

PEPE: YÜZDE 6 AŞILDI
Bakanlığı döneminde orman arazileri üzerine yapılan yerleşim yerlerine izin vermeyeceği konusunda kesin bir tutum sergileyen eski Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, kararı NTV yayınında değerlendirdi.

Acarkent'le ilgili "İmar kanununun maddeleri ruhsatsız binalarla alakalı olarak son derece açıktır. Yoruma bile gerek yoktur. Ruhsat sürecindeki eksiklerden dolayı iptali söz konusudur" demişti. Pepe, yeni kararla ilgili şunları söyledi:

"Kararı ayrıntılarıyla biliyor değilim ancak bizim açmış olduğumuz davada yüzde 6'lık iznin yüzde 90'lara kadar çıkartıldığı ve iznin aşıldığı yönündeydi. Bu büyük bir hak ve hukuk ihlaliydi.

Daha önce kapıları yan yana olan iki idari mahkemesinin aynı konuda farklı kararlar verdiğini görmüştüm ve hayret etmiştim. Sonucu Yargıtay tayin edecektir.

İstanbul'un akciğeri Beykoz ormanlarının tahrip edilmesinin bir şekilde önüne geçmeliyiz."

DAVA DİLEKÇESİ
Orman Genel Müdürlüğü Kanlıca İşletme Şefliği Avukatı Elmas Erdem tarafından Beykoz 1. Asliye Hukuk Mahkemesine verilen dava dilekçesinde, Beykoz Çavuşbaşı Beldesi sınırları içerisinde bulunan Saip Molla I Özel Ormanı ile ilgili genel müdürlüğün, Modaköy Şehircilik İşletmeleri A.Ş'ye, 1987 yılında 137 bin 531 metre kare alan için ''Ormanda hiçbir ifraz yapmamak, yatay alanın yüzde 6'sından fazla yer işgal etmemek şartı ile izin verdiği'' anlatılıyor.

Dilekçede, bu alanda 117 A tipi villa, 835 adet B tipi villa, 500 adet C tipi villa ile sosyal tesisler için izin verildiği belirtiliyor.

Müfettişler tarafından yapılan incelemede, orman alanının tamamı üzerinde kat irtifakı kurulduğu, bilahare bunların kat mülkiyetine dönüştürüldüğü belirtilen dilekçede, ''Saip Molla I Özel Ormanı'nda aşım yapılarak tesis edilen kat mülkiyeti tapularının tamamının iptali, yüzde 6'lık izin sahası dışındaki kısımların özel orman vasfı ile tevhit ve tescili, yüzde 6'lık kısım için arsa paylarının yeniden tashihen tescili ve bu kayıtlarda da özel orman vasfının belirtilmesi ile ruhsatı olmayan yapıların kal'i gerekmektedir'' deniliyor.

Dilekçede, ''orman alanı üzerine kurulu 1822 gayrimenkulün kat mülkiyeti tapularının tamamının iptali, ruhsatı olmayan yapıların ortadan kaldırılması, karar kesinleşinceye kadar taşınmazların iyi niyetli 3. kişilere devir ve temliki ile üzerinde ayni hak tesisinin önlenmesi amacıyla tapu kayıtlarına ihtiyati tedbir konulması'' talep ediliyordu.

Sayfa Yükleniyor...