Perseid meteor şölenine davet

Her yıl Ağustos aylarında yaşanan meteor yağmuru, bu gece doruğa çıkacak ve yerden net şekilde izlenebilecek.

Perseid meteor şölenine davet

Temmuz ortalarında başlayan Perseid meteor yağmuru, bu gece en yoğun zamanlarını yaşayacak. Dünya atmosferine girecek olan binlerce meteor gökyüzünde şenlik yaratacak.


Perseid meteorları gece şehir ışıklarından uzakta ve bulutsuz bir gökyüzünde net şekilde saatlerce izlenebilecek. Ankara Üniversitesi rasathanesi başta olmak üzere pek çok kurumda Perseid izleme faaliyetleri düzenleniyor.

Perseid meteor yağmuru, Dünya’nın Swift-Tuttle kuyruklıyıldızının geride bıraktığı kaya bulutunun içinden geçmesiyle oluşuyor. Bu kalıntı göktaşlarının bazıları saatte 11 ila 72 km hızla Dünya atmosferine giriyor ve alevlenerek ışık saçıyor.

Astronomlar ’den kuzey-batı yönünde yoğunlaşabilecek meteor yağmuru sırasında, sabırlı olunursa 100’e yakın ‘yıldız kayması’ görülebileceğini söylüyor.

RASATHANEDEN BAŞKENTLİLERE DAVET
Ankara Üniversitesi Rasathanesi, bugün ve yarın düzenleyeceği etkinliklerde, başkentlileri, meteor yağmurlarını şehir ışıklarından uzakta izlemeye davet ediyor.

Saat 20.00′de başlayacak etkinlikte katılımcılar meteor yağmurları konusunda bir sunum dinleyerek merak ettiklerini öğrenme fırsatına sahip olacak. Ayrıca, mevsim itibariyle görülebilen takımyıldızların mitolojik hikayeleriyle birlikte tanıtımı da yapılacak.

Etkinlikte, teleskoplarla Galile Uyduları, Jüpiter ve Andromeda Galaksisi de izlettirilecek. Rasathane yetkilileri, meteor yağmurunu uzun saatler boyunca izlemek isteyenlere tulumlarını da yanlarında getirmelerini öneriyor.

10 GÜN DAHA SÜRECEK
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Astrofizik Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Osman Demircan, ''yıldız kayması'' olarak da bilinen meteor yağmurlarının bu gece maksimum seviyeye ulaşacağını söyledi.

Prof. Dr. Demircan, meteor yağmurunun 10 gündür sürdüğünü, 10 gün daha devam edeceğini belirtti. Bu gece meteor yağmurunun maksimum seviyeye ulaşacağına işaret eden Demircan, ''Kayan yıldız sayısı saatte 100 taneye kadar çıkacak. Ancak akşam saatlerinde bu sayı 5-10 taneye kadar düşer. Meraklıları, sabaha doğru gökyüzünü izleyebilir'' dedi.

Demircan, meteor yağmurunun Perseid Takım Yıldızı'ndan çıkıp, tüm uzaya yayıldığını ifade ederek, ''Kayan yıldızlar, bir kuyruklu yıldızın parçalarıdır. Bu parçalar uzayda bir yörünge üzerinde bulunur. Dünya, bu yörüngeden geçerken 20 gün boyunca atmosfere giren parçalar kayan yıldızları oluşturur'' diye konuştu.

Yıldız kaymalarının hepsinin dünya atmosferinde gerçekleştiğini anlatan Demircan, kayan yıldızların 80 kilometre yükseklikten geçtiğini söyledi.

Demircan, bunların hepsinin taş, toprak ve kaya parçası olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

''Bazı büyük yıldız parçaları yeryüzüne düşebilir. Buna gök taşı denir. Yılın değişik zamanlarında çok sayıda yıldız yağmuru olur. Ağustos ayında olana ise Perse yıldız yağmuru denir. Bunlardan dünyaya ulaşanlar toplanabiliyor. Bazılarının içinde demir ve nikel gibi ağır elementler bulunabilir, ancak çoğu kaya parçasıdır. Yıldız kayması, çıplak gözle görülebildiği gibi teleskoplar yardımıyla da izlenebilir.''

Sayfa Yükleniyor...