Putin ve Erdoğan'dan İsrail'e mesaj

Çırağan Sarayı'nda kahvaltı yapan Putin ve Erdoğan, nükleer anlaşmaya imza attı. İki lidere en çok İsrail'in Mavi Marmara gemisine yaptığı baskın soruldu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Asya Zirvesi için İstanbul'a gelen Rusya Başbakanı Putin'le kahvaltıda bir araya geldi.

Çırağan Sarayı'ndaki kahvaltı öncesi her iki lider tokalaştı ve basına görüntü verdi.

İki ülke arasındaki nükleer anlaşma Erdoğan ve Putin'in nezaretinde imzalandı. Anlaşmaya, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Rusya Başbakan Birinci Yardımcısı İgor Seçin imza koydu.

Görüşmeden sonra iki lider gazetecilerin karşısına çıktı.

Başbakan Erdoğan, Putin ile bölgede meydana gelen son dönem olaylarını da konuşma fırsatı bulduklarını belirterek, Gazze'ye giden yardım konvoyuna düzenlenen saldırı sonrasında Rusya Federasyonu'na gerek Birleşmiş Milletler(BM) Güvenlik Konseyi'nde, gerekse diğer platformlarda verdiği destekten ötürü teşekkür etti.

Başbakan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Gazze yardım konvoyuna yapılan saldırı tüm dünyaya vicdan muhasebesi yaptırdı. Zira yükü insani yardım olan ve uluslararası kara sularında seyreden 32 ülkeden silahsız sivil insanlara yapılan saldırının hiçbir savunulacak tarafı olamaz. Cumhuriyeti olarak bize taziye, üzüntü ve desteklerini ileten ülkelere, devlet adamlarına teşekkür ediyoruz. Yükselen ses daha adil ve daha özgür bir dünya isteyen vicdanların sesi olacaktır. Kimsenin şüphesi olmasın ki , ölen sivillerin hakkını tüm uluslararası platformlarda sonuna kadar savunacaktır. Hakkın ve adaletin tesis edildiği gün acılarımız biraz olsun gidecektir.''

Başbakan Erdoğan, ikili ilişkileri daha da geliştirecek olan 2 anlaşmanın bugün imzalandığını belirterek, ''Eminim ki Türkiye ile Rusya'nın güçlenen ilişkileri, Kafkaslar başta olmak üzere tüm bölgemizde barışa, ekonomik gelişmeye ve istikrara büyük bir katkı sağlayacaktır'' dedi.

Tayyip Erdoğan, Putin'in ziyaretinin de bu ilişkiyi olumlu yönde daha da hızlandırdığını belirterek, şunları söyledi:

''Küresel ekonomik kriz nedeniyle, 2009 yılında, aramızdaki dış ticaret hacmi her ne kadar 23 milyar dolara düşmüşse de Moskova ziyaretimde meslektaşımla belirlediğimiz 5 yıl içinde 100 milyar dolara ulaşma hedefimizdeki irade aynen kendini korumaktadır. Bu konuda, Türkiye olarak elimizden gelen gayreti göstermeye devam edeceğiz. Aynı şekilde Sayın Putin ile az önce yaptığımız görüşmede de bunu teyit altına aldık ve kararlılıkla değişik alanlarda atacağımız adımlarda bunu gerçekleştirmenin gayreti içinde olacağız. Tabii ki siyasi, ekonomik, ticari, kültürel tüm bu alanlarda atacağımız adımlar bu süreci hızlandıracak mahiyettedir.''

AZERBAYCAN CİDDİ POTANSİYEL DEĞİL
Bir gazetecinin Türkiye'nin Azerbaycan ile dün imzaladığı doğalgaz anlaşmasının Rusya'dan alınan gazı azaltıp azaltmayacağı ve bu durumun Güney Akım Projesi'ni etkileyip etkilemeyeceği yönündeki sorusuna Erdoğan, Azerbaycan'dan gerek şu anda alınan gaz, gerekse Şahdeniz'den gelecek olan gazın Türkiye'nin ihtiyacı içinde çok ciddi potansiyel oluşturmadığını söyledi.

Erdoğan, Türkiye'nin ihtiyacının çok büyük kısmını Rusya Federasyonu'ndan temin ettiğini, 81 ilin henüz 64'üne doğal gaz ulaştırıldığını ve 17 ile daha doğalgaz ulaştırılacağını söyledi.

Rusya'dan alacakları doğalgazda herhangi bir gerileme olmayacağını vurgulayan Erdoğan, Güney Akım'la da bunun herhangi bir ilgisinin bulunmayacağı kanaatinde olduğunu söyledi.

PUTİN: ERDOĞAN ŞAHSİ DOSTUM
Rusya Başbakanı Vladimir Putin ise Asya Zirvesi'nin özellikle İsrail'in yardım gemisine yaptığı son saldırı nedeniyle daha da önem kazandığını belirtti.

Erdoğan'ı "şahsi dostu" olarak niteleyen Putin, görüşmede birçok konuyu ele aldıklarını, ticaret hacmini konuştuklarını söyledi. Putin, uluslararası kriz nedeniyle ticaret hacminin düştüğünü ancak iki  ülkenin eski rakamlara dönmekle kalmayıp 100 milyar dolarlık sınıra ulaşmayı hedeflediğini vurguladı. Rusya Başbakanı, "İki ülke ilişkilerinin önünde büyük bir gelecek var" dedi.

TÜRKİYE'NİN HAKKI VAR
Türkiye'nin Azerbaycan ile imzaladığı doğalgaz anlaşmasıyla ilgili görüşünün sorulması üzerine Putin, Türkiye'nin enerji kaynaklarını çeşitlendirme hakkına sahip olduğunu ve bunda bir sorun görmediklerini belirtti. Putin, her yıl kış aylarında Türkiye'nin İran'dan alamadığı gazı bir şekilde Rusya'nın sağladığını hatırlatarak, bu kış aylarındaki gaz ihtiyacını kendilerinin kapadığını ifade etti.

BASKINI BM'YE TAŞIMAYA HAZIRIZ
Putin, İsrail birliklerinin insani yardım konvoyuna saldırısının hemen ardından konuyla ilgili kaygılarını ve bu saldırıyı kınadıklarını hemen açıkladıklarını hatırlattı. Rusya Başbakanı, şöyle konuştu:

"Bu saldırı maalesef tarafsız sularda gerçekleştirildi ve bu sularda olması özel bir kaygı yaratıyor. Dolayısıyla konunun özenle takip edilmesi gerekiyor. Hayatlarını kaybedenler için taziyelerimizi iletiyoruz. Konuyu Sayın Erdoğan ile ayrıntılı olarak ele aldık. Biz Türk yönetiminin ve Türk halkının hissiyatını iyi anlıyor ve başsağlığı diliyoruz. Konuyu BM'de de gündeme getirmeye hazırız ve zaten bir çalışma yapılıyor."

İSRAİL'İN GAZA İHTİYACI YOK
Mavi Akım-2 projesinin İsrail'e uzanması ve gemi saldırısının ardından son durumun sorulması üzerine Putin, bu iki konunun birbirinden farklı olduğunu söyledi. Putin, bu projenin ihtiyacı artmakta olan Türk piyasası için öngörüldüğünü söyleyerek, ancak transit olarak üçüncü ülkelere de uzatılabileceğini, bu ülkelerin sadece İsrail değil, Lübnan ve Suriye gibi ülkeler de olabileceğini vurguladı.

Gaz ile gemi saldırısı olaylarının birbirinden bağımsız olduğunu tekrarlayan ve İsrail'in son verilerine göre İsrail kıta sahanlığında gaz bulunduğunu belirten Putin, bu nedenle bu hattın ekonomik nedenlerle İsrail'e kadar uzatılamayabileceğini bildirdi. Putin, "Herşeyden önce İsrail'in bu gaza çok da ihtiyacı olmayacaktır. Diğer ülkelerin piyasalarına gaz verilmesi konusu projenin ekonomik olup olmamasına bağlı" diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...