SBS'de hasta öğrencilere kolaylık

Seviye Belirleme Sınavı'na girecek diabet, astım, tansiyon ve epilepsi hastalığı olan öğrencilerin sınav anında ilaç kullanmaları ve tuvalet ihtiyacının karşılanmasında kolaylık gösterilecek. Öğrenciler isterse güneş almayan sıralarda oturabilecek.

Diyabetli çocuğu ilköğretim 8. sınıfta okuyan bir anne, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'ya mektup gönderdi.

Mektubunda kızının ''Tip 1 Diyabetli'' (insüline bağlı) olduğunu belirten H.Y. isimli veli, kızının karşılaşabileceği sorunların eğitimde fırsat eşitliğine engel teşkil ettiğini ifade etti. Bakan Çubukçu'dan bu konuda yardım beklediklerini belirten veli, kızının sınavda kan şekerinin aşırı yükselmesi ve aşırı düşmesi sorunu yaşabileceğini vurguladı.

Mektubunda, kan şekeri düşen bir hastanın yapması gerekenleri anlatan veli, kişinin bu sürede kaybedeceği zamana dikkat çekti. Bu sürenin gözetmen öğretmen tarafından dikkate alınmasını ve ek süre verilmesini talep eden veli, hastanın kan şekerinin düşmemesi için çok sıcak ortama oturtulmaması, kan şekerinin aşırı yükselmesi durumunda vücuttaki fazla şekerin suyu çekmesiyle acil tuvalet ihtiyacının oluşabilmesinden dolayı, bekletmeden tuvalete götürülmesi gerektiğinin belirtti. Veli, ''bu bilgiler dikkate alınarak hayatlarına yön verecek olan bir sınavda kızı ve kızı gibi insüline bağlı diyabetlilere kolaylık sağlayacak yardımların yapılmasını'' istedi.

Bunun üzerine harekete geçen Bakan Çubukçu, yayınladığı ''Seviye Belirleme Sınavı Uygulaması'' konulu genelgede, sınava girecek özürlü öğrenciler ile ilgili dikkat edilecek konulara yeni bir uygulama ekledi.

Buna göre, şeker (diyabet), astım, tansiyon ve epilepsi hastalıklarından dolayı sürekli ilaç kullanan öğrenciler diğer öğrencilerle aynı yerde sınava girecek. Ancak bu öğrencilerin sınav anında ilaç kullanmaları ve tuvalet ihtiyacının karşılanmasında kolaylık gösterilecek.

Bu öğrencilerin talep etmeleri halinde doğrudan güneş almayan sıralarda oturtulmaları sağlanacak.

BRAİLLE ALFABELİ SORU KİTAPÇIĞI
Bakan Çubukçu, yayımladığı genelgede sınavlarda özürlü öğrencilere yardımcı olmak için görevlendirilecek öğretmenlerin öncelikle öğrencinin özrüne uygun alanlardan, bulunmadığı takdirde ise özel eğitim öğretmeni veya rehber öğretmenlerden olmasına gayret edileceğini belirtti.

Çubukçu, öğrencilerin özürleri sebebiyle sürekli kullandıkları araç-gereç, cihazları ve ilaçları varsa kendilerinin getirmeleri kaydıyla sınavda kullanmalarına izin verileceğinin altını çizdi.

Genelgeye göre, görme yetersizliği olan öğrenciler, miyop, hipermetrop, astigmatizm, karma gözlükle/lensle düzeltilen görme kusurlarının dışında kalan az gören öğrenciler ile görmeyen öğrenciler tek kişilik salonlarda okuyucu ve kodlayıcı eşliğinde sınava alınacak ve 30 dakika ek süre verilecek.

Ayrıca ilk defa bu yıl başlatılan uygulama ile başvuru döneminde talepte bulunan görme yetersizliği olan bazı öğrencilere isteklerine uygun olarak CD ile sesli sınav yapılacak. İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri bu şekilde sınava girecek öğrenciler için söz konusu sınav CD'lerinin çalışacağı bilgisayar, kulaklık ve diğer araçları hazır hale getirecek.

Sınav anında herhangi bir sorun yaşanmaması için önceden sistem denenerek gerekli önlemler alınacak. Bu öğrencilerin salonlarında kodlayıcı ve okuyucu görevlendirilerek soru kitapçığı görevlilere teslim edilecek.

Ayrıca, başvuru döneminde kabartma baskılı (Braille Alfabesi) soru kitapçığı tercihinde bulunan öğrencilerin sayısı yeterli olmadığından bu dönem talebin yerine getirilemeyeceği duyuruldu.

Bu öğrencilerin daha önceden olduğu gibi resim, şekil ve grafik içeren soruları yazılı olarak tasvir eden soru kitapçığı ile sınavı yapılacak. Az gören öğrencilere de 18 punto soru kitapçığı ve cevap anahtarı dağıtılacak.

İşitme yetersizliği olan öğrenciler tek kişilik salonlarda sınava alınacak ve 30 dakika ek süre verilecek.

Ruhsal ve duygusal yetersizliği olan öğrencilerden dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, özel öğrenme güçlüğü, Otizm, Rett Sendromu, Asperger Bozukluğu, Atipik Otizm gibi yaygın gelişimsel bozukluğu ile bedensel yetersizliği olan öğrencilerden yazma becerisini engelleyecek derecede ince motor becerilerde yetersizliği olan ya da uzuv kaybı olan öğrenciler de tek kişilik salonlarda sınava alınacak.

Sayfa Yükleniyor...