Soma davasında “lüks cip” gerginliği

301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma davasında lüks cip gerginliği yaşandı. Çalıştığı dönemde 3 bin lira maaş alan, şimdi ise işsiz olan üretim sorumlusunun duruşmaya geldiği cip tartışmalara neden oldu.

Soma davasında “lüks cip” gerginliği

Manisa’nın Soma ilçesinde 301 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciasıyla ilgili davanın 22 duruşması Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Soruşturmanın başında şüpheli olarak ifade veren, takipsizlik kararı üzerine tanık olarak dinlenmesi kararlaştırılan üretimden sorumlu maden teknikeri Recep Doğan olay günü yaşadıklarını anlattı.

15.00 civarında elektriğin kesildiğini, nakliyenin durduğunu belirten Doğan, "Duman yoğunlaşınca ilerleyemedim, kaçamak bölgesine gittim. Bir süre gaz maskeleriyle idare ettik, sonra içinde temiz hava bulunan hortumu keserek hava aldık. Sonra mekanize temiz havası kısmına geçtik. Orada bayılmışım, hastanede uyandım. Hava daha erken ters çevrilse daha fazla kişi kurtulurdu" diye konuştu.

Olay sonrasında savcıya verdiği ifadesinde, kalibrasyonu yapılan gaz sensörleriyle oynandığını, bunların sınır değerlerinin değiştirildiğini, hatta gaz yüksekliğinden dolayı elektrik sisteminin otomatik kesilmemesi için müdahalelerde bulunulduğunu anlatan Doğan, bu kez aynı sözleri kullanmadı.

Doğan, "Bu cihazları kullanmayı bilmediğim için savcının böyle bir müdahale olup olmadığına yönelik sorusuna bu tür müdahalelere yapılabilir diye düşünüp öyle yanıt verdim" dedi.

Böyle bir değişiklik olayına tanık olup olmadığına yönelik sanık avukatlarının sorularına ise Recep Doğan "hayır tanık olmadım" yanıtını verdi.

Sanık avukatların "güvensiz bir ortamda çalışmaya zorlandın mı?" sorusuna, müşteki avukatları tanığın işyerinde sorumlu pozisyonda çalıştığını hatırlatarak, yalan beyana ya da kendini suçlu duruma düşürecek bir cevaba zorlandığını söyleyerek itiraz etti. Tanık, zorlanmadığını söyledi.

Soma davasında “lüks cip” gerginliği - 1

LÜKS CİP TARTIŞMASI

Müşteki avukatlarından Can Atalay, tanığa madende ne kadar maaş aldığını sordu.

"3 bin lira" cevabını alan Atalay, bir araç plakası okuyarak "Bu araç sizin mi?" dedi.

Can Atalay, Recep Doğan'ın "evet" demesi üzerine, “Lüks bir cipi nasıl olur da işsiz olan ve çalıştığı dönemde de 3 bin TL maaş alan bir kişinin kullanabildiğini” sordu.

Sanık avukatları tanığın ve aracın hedef gösterildiğini iddia ederek soruya itiraz etti.

Mahkeme Başkanı, mahkemenin tanık ve mağdurların mal varlığıyla ilgilenmediğini söyledi.

Salondaki mağdur ailelerini yakınları da bu duruma tepki gösterdi.

Lüks cipin tam önlerine park edildiğini ifade eden aileler, Recep Doğan'ın eşiyle el ele tutuşarak mahkeme salonuna girdiğini anlattı.

Hakim, sanık ve müşteki avukatları arasında tartışma yaşanması üzerine duruşmaya 15 dakika ara verdi.

Sayfa Yükleniyor...