Suriyeli, 'Lahmacun kenti'nde ev almak için sırada

Gaziantep'te düzenlenen Gelişen Kentler Zirvesi'nde konuşan Gaziantep Belediye Başkanı Güzelbey, mütekabiliyet yasası nedeniyle ev almak isteyen çok sayıda Suriyeliyi geri çevirmek zorunda kaldıklarını söyledi. Bakan Bayraktar ise ''Bu sorun çözülecek'' dedi.

Suriyeli, 'Lahmacun kenti'nde ev almak için sırada

Gelişen Kentler Zirvesi, Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın himayesinde Bursa ve Konya'dan sonra bu yıl Gaziantep'te düzenlendi.

Zirveye Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, GYODER Başkanı Işık Gökkaya, Gaziantep Belediye Başkanı Asım Güzel, Sinpaş Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çelik, SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu ve Gaziantepli işadamları katıldı.

Güzelbey, zirvenin açılışında yaptığı konuşmada mütekabiliyet yasasına vurgu yaparak, 'Wall Street Journal Gazetesi, geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir haberde 'dünyanın en hızlı büyüyen 10 şehri' arasında Gaziantep'e yer verdi. Ancak mütekabiliyet nedeniyle gelen talepleri geri çevirmek zorunda kalıyoruz'' dedi.

Özellikle Suriye'den Gaziantep'e büyük ilgi olduğunu anlatan Güzelbey, 'Halep'ten cebine parayı koyup konut almaya gelen çok Suriyeli vatandaş oluyor. Bir Alman firması Suriyelilere ev satmak için Antep'te 50 bin metrekarelik yer arıyordu. Siz bana onların istediği standarlarda yer gösterin dedi' diye anlattı.

Güzelbey, yıllarca 'lahmacun kenti' olarak anılan Gaziantep'in artık yabancıların ilgi gösterdiği kültür sanat, turizm ve sanayi kenti haline geldiğini sözlerine ekledi.

"İNŞALLAH FAİZLERİ DÜŞÜRECEĞİZ"
Bayraktar, '2B'yi de mutlaka çıkarıp orman vasfını kaybetmiş arazilerle devlete gelir sağlayacağız. Riskli alanlarda dönüşüm için yasa tasarısını da meclise getirdik. İnşallah faizleri de düşüreceğiz' diye konuştu.

KREDİLER 74 MİLYAR TL'Yİ AŞTI 6 AYDA 200 BİN KONUT SATILDI
İnşaat sektörünün yılın ikinci çeyreğinde 13.2 oranında büyüdüğüne vurgu yapan Gökkaya, inşaat sektörünün GSYH içindeki payının yüzde 6'ya ulaştığını kaydetti. İnşaat harcamalarının 31.2 milyar TL'ye ulaştığını söyleyen Gökkaya, bunun 19 milyarını özel sektör harcamalarının oluşturduğunu belirtti.

Gökkaya, konut kredilerinin ise kasım itibariyle yüzde 22 artışla 74.1 milyar lira seviyesine ulaştığına vurgu yaptı. Yılın ilk yarısında toplam 200 bin konut satıldığına da değinen Gökkaya, artan yapı ruhsatlarının bu gelişmenin bir göstergesi olduğunu, kentsel dönüşümün büyük önem taşıdığını kaydetti.

YENİ YASA İLE AB'YE GİRİŞİMİZ KOLAYLAŞACAK
'Suriye'nin nezle olması bizi rahatsız eder. Bizim için Kahramanmaraş, Sanlıurfa neyse Halep de odur' diyen Bayraktar ise, şöyle devam etti:

'Avrupa'nın birçok ülkesinde pasaportunuzla konut alabilirsiniz. Bunun ekonomiyi geliştirmeye, yatırm getirmeye, cari açığı azaltmaya faydası var. O ülkede bize satılmasa da biz satacağız. Gelen yabancı tanıtımımızı yapacak, başkaları da gelecek. AB'ye girişimiz kolaylaşacak.'

Sayfa Yükleniyor...