Türkiye'nin 50 yılını belirleyen salon

Darbenin 50. yılında NTV Yassıada'da yargılamaların yapıldığı salondan yayın yaptı. Doç. Dr. Demirel, "Bu salon son 50 yıllık siyasi tarihin belirleyicisidir" dedi.

Birçoklarına göre darbe ancak bazılarına göre ihtilal ya da devrim. Birçoklarına göre ordunun siyasete müdahalesinin ilk hamlesi, o ekolün başlangıcını veren hareket. Bazığlarına göre ise gelmiş geçmiş en özgürlükçü  anayasasının hazırlanması için zemin oluşturan bir askeri müdahale.

Üzerinden 50 yıl geçmesine rağmen 27 Mayıs tartışılmaya devam ediyor. Darbenin yıldönümünde NTV ekibi Yassıada’da yargılamaların yapıldığı salondan yayın yaptı.

Siyaset bilimi uzmanı Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Demirel, 11 ay 1 gün süren davaların görüldüğü ve bugün artık ıssız bir halde bulunan spor salonunda Can Ertuna’nın sorularını yanıtladı.

Demirel, şunları söyledi:

“1945’e kadar tek partili rejim vardı, 1946’da şaibeli bir seçim yaşandı ve Demokrat Parti 1950’de iktidara geldi. 1954’e kadar olan dönem demokrasi için umutlu zamanlardı. 1954’deki seçimin ardından parlamentonun yüzde 91’ini oluşturuyordu Demokrat Parti ve bu aşamadan sonra bazı baskı uygulamaları görülmeye başlandı. Ancak bazı hatıralardan da biliyoruz ki 50’li yılların ortalarından itibaren ordu içerisinde bazı cunta oluşumları ortaya çıkmıştı.

1959 yılı siyasette tam bir gerilim yılıdır, halk demokratlar ve halkçılar olarak ikiye ayrılmıştı, Topkapı ve Uşak olayları vardır muhalefet lideri İsmet İnönü’ye yönelik. Giderek muhalefetin sesini kıran bir iktidar görünümü ortaya çıkmaya başlamıştı ve 38 kişilik Milli Birlik Komitesi idareye el koydu. Darbe, emir komuta zinciri altında bir müdahale değildir.

Şu an içinde bulunduğumuz salonu ’nin son 50 yılını şekillendiren en önemli yerlerden biri olarak görebiliriz, bu salon son 50 yıllık siyasi tarihin belirleyicisidir. Darbeden sonra bir olağanüstü mahkeme kuruldu, mahkeme Milli Birlik Komitesi tarafından atanmıştı, başkanı Salim Başol’du. 512 sanık yargılandı, 15 idam kararı çıktı. İdamların 3’ü gerçekleşti, Milli Birlik Komitesi tarafından idamlar onaylanmıştır.

27 Mayıs bir hükümet darbesidir, teknik adı budur. Şahsen en özgürlükçü anayasayı getirdiğine katılmıyorum, seçilmiş kurumların başka mekanizmalar tarafından kontrolünü sağlayan bir anayasaydı.

Sayfa Yükleniyor...