Vestel, BBC’nin gönlünü fethetti

Vestel, yeni nesil karasal dijital yayıncılık teknolojisi DVB-T2 için BBC’nin İngiltere’de yaptığı tanıtımda en başarılı cihaz demolarından birini gerçekleştirdi.

Vestel, BBC’nin gönlünü fethetti

Karasal dijital yayıncılık teknolojisinin en son buluşu DVB-T2 deneme yayınlarını resmi olarak başlatmak için BBC’nin İngiltere’de düzenlediği ve 4 şirketin katıldığı organizasyonda ürünlerini tanıtan tek Türk şirketi Vestel oldu.


Vestel Elektronik Ar-Ge’den Sorumlu İcra Kurulu Üyesi İhsaner Alkım, DVB-T2 teknolojili Vestel set üstü kutuların BBC’den tam puan aldığını belirterek “Dünyada DVB-T2 teknolojisini sergileyen ilk üreticilerin arasında bir Türk şirketi olarak yer almamız büyük gurur kaynağı” diye konuştu.

İhsaner Alkım, İngiltere’den başlayarak dünyaya yayılması beklenen yeni nesil karasal dijital yayıncılık teknolojisi DVB-T2 için 2010’un ilk çeyreğinde set üstü kutu, ikinci çeyreğinde ise televizyon üretimine başlayacaklarını açıkladı.

Alkım, “Set üstü kutumuz İngiltere’de DVB-T2 uyumluluğu sertifikasını alan ilk kutu oldu. Bu da gösteriyor ki, dünya pazarlarına DVB-T2 set üstü kutu sunan ilk şirket Vestel olacak. Bu sayede, DVB-T2 yayını alabilen cihazların üretiminde dünya lideri olmayı ve İngiltere’de yüzde 50 pazar payı almayı hedefliyoruz” dedi.

1999’dan bu yana set üstü kutu Ar-Ge çalışmaları yürüten Vestel, 2001’de satın aldığı İngiliz yazılım firması Cabot ile iddiasını pekiştirdi. Bu alandaki Ar-Ge için 130 kişilik mühendis kadrosuyla çalışan Vestel, bugüne kadar 50 milyona yakın set üstü kutu üretti.

Vestel’in Avrupa’nın en büyük set üstü kutu üreticisi olduğunun altını çizen İhsaner Alkım, “’de ve Avrupa’da faaliyet gösteren set üstü kutu üreticilerinden farklı olarak kendi yazılımlarımızı ve tasarımlarımızı geliştirip üretiyoruz. Bu da, pazar liderliği olarak bize geri dönüyor” dedi.

Vestel, Ar-Ge çalışmalarının sonucu olarak son 10 yılda İngiltere’nin ilk OEM Mheg5’li DVB-T set üstü kutusu ve Avrupa’nın ilk Divx çalan DVD player’ı gibi ürünleri de rakiplerinden önce pazara sundu.

İNGİLTERE’DE PAZAR LİDERİ
Vestel, satışlarının büyük bölümünü İngiltere, Fransa, İtalya, Almanya, İspanya gibi gelişmiş pazarlara yapıyor. Oldukça geniş bir ürün yelpazesine sahip olan Vestel, karasal (DVB-T), uydu (DVB-S/S2), kablo (DVB-C) ve IP olmak üzere tüm alanlarda set üstü kutu üretimi gerçekleştiriyor. Bunların yanında iç piyasada Digiturk, İngiltere’de TopupTV ve Avusturya’da ORF gibi operatörlere de ürünler tasarlayıp üretiyor. Ayrıca 2010 yılında müşteri portföyüne yeni operatörler eklemek için çalışmalarını sürdürüyor.

Vestel, BBC’nin gönlünü fethetti - 1 BBC'deki demoya katılan tek Türk firması Vestel oldu

Vestel, PVR’lı (kişisel video kayıt edicili) set üstü kutu ürünlerinde İngiltere’nin pazar lideri konumunda. Karasal yayıncılığın geliştiği Avustralya, İsrail gibi ülkelere de set üstü kutu satışı yapan Vestel, 2010’da İran ve Güney Afrika gibi yeni pazarlara girmeyi hedefliyor.

Vestel, 10 yılı aşkın süredir devam ettirdiği set üstü kutu Ar-Ge faaliyetlerini, son yıllarda televizyon Ar-Ge’sindeki çalışmalarla birleştirilerek toplam 500’ü aşkın mühendisin dijital teknolojiler üzerine projeler geliştirdiği bir Ar-Ge merkezi haline geldi. Vestel bu sayede, set üstü kutu tarafında geliştirdiği DVB-T2 gibi teknolojileri çok kısa süre içinde televizyona da aktarabiliyor. Bu ve benzeri teknolojilerin hızla hayata geçirilmesi sonucu Vestel, Avrupa televizyon pazarındaki payını hızla artırarak ikinci sıraya yükseldi.

TÜRK TELEKOM’A IPTV SETİ
Set üstü kutu üretiminde Avrupa’nın yanı sıra ’nin lider kurumları tarafından da tercih edilen Vestel, Türk Telekom’un önümüzdeki günlerde hayata geçirmeyi planladığı IPTV yayınları için gereken IP tabanlı kullanıcı kutularının ana üreticisi oldu.

İnternet üzerinden yayının sağlandığı ve kullanıcıya izleyeceği yayını seçme özgürlüğü sunan bu sistemle TTNET’in IPTV abonesi olan herkesin evinde Vestel marka kullanıcı kutusu bulunacak. Vestel, 2010 yılı içinde TTNET için 100 bin adet set üstü kutu üretmeyi planlıyor.

Türkiye’nin dijital dönüşümde Avrupa’yı geriden izlediğini belirten İhsaner Alkım, “Dünya pazarlarına teknoloji ihraç ediyoruz; Türkiye’nin de dijital dönüşümüne önayak olmaya kararlıyız. Hem kırsal hem kentsel kesimde yayınların yüksek görüntü kalitesiyle alınabilmesi için karasal dijital yayıncılığa geçişin hızla tamamlanmasını istiyoruz” dedi.

Vestel, BBC’nin gönlünü fethetti - 2 İhsaner Alkım: "DVB-T2 teknolojili televizyon üretimi 2010'un ikinci yarısında başlıyor"

Alkım, Avrupa’da birçok ülkenin DVB-T yayınlarına geçişi büyük oranda tamamladığını belirterek “İskandinav ülkeleri analog yayınları sonlandırdı; diğer ülkeler de sonlandırmak üzere. Yunanistan ve İsrail gibi ülkeler bu sene Mpeg4 DVB-T yayınlarına da başladılar. Avrupa ve bölgede DVB-T yayınlarına başlamayan nadir ülkelerden biriyiz” dedi.

Vestel’in uzun süredir ’deki dijital dönüşüme destek verdiğini belirten Alkım “DVB-T’de Türkiye’ye özel standartların oluşması, Türkiye’ye özel set üstü kutuların ve Türkçe Mheg5 gibi interaktive yazılımlarının geliştirilmesi gibi konularda destek veriyoruz. Dünyada T2 teknolojisini ilk geliştiren firmalardan biri olarak Türkiye’deki T2 çalışmalarına da katkı sağlamaya devam edeceğiz” dedi.

DVB-T2 TEKNOLOJİSİ NEDİR?
Tüm dünyada giderek yaygınlaşan HD yayınlar, bu yayınları alabilecek set üstü kutu ve TV’lerin ihtiyacını da beraberinde getiriyor. Şu an kullanılan DVB-T teknolojisinden çok daha verimli çalışan DVB-T2, Mpeg4 sıkıştırma tekniğini kullanarak HD yayınlar için en uygun ortamı sağlıyor.

İngiltere’de ilk uygulaması başlayan DVB-T2 teknolojisi, Finlandiya ve Sırbistan tarafından da yakın zamanda hayata geçirilecek. Bunların yanında İtalya ve İspanya başta olmak üzere Avrupa’daki pek çok ülkenin DVB-T2 uygulamasına geçmesi bekleniyor. İngiltere’de bu yıl Güney Afrika’da yapılacak Futbol Dünya Kupası HD olarak DVB-T2 üzerinden yayınlanacak.

Sayfa Yükleniyor...