'Vicdan müzesinde fikirler de olsun'

Türkiye'de suikaste kurban giden gazetecilerin eşyalarının sergileneceği bir müze kurma önerisi gündemde. Uğur Mumcu'nun kızı Özge Mumcu, böyle bir müzede sadece eşyalar, değil fikirlerin de sergilenmesinden yana.

Abdi İpekçi'nin kızı Nükhet İpekçi'nin, NTV'de Canlı Gaste programında babasının 31 yıldır sakladığı kanlı gömleğini göstererek isyan etmesinin yankıları sürüyor.


Bugün Milliyet gazetesinde çıkan bir haberde, 'de faili meçhul cinayetlere kurban gitmiş gazetecilere ait eşyaların, bir müzede sergilenmesi fikri gündeme getirildi. Suikastlare yakınlarını kurban veren aileler, onların eşyalarından bir müze oluşturulması fikrine sıcak baktıklarını açıkladı.

Hrant Dink’in kardeşi Orhan Dink de, ağabeyinin eşyalarının bir bölümünü sakladıklarını ve böyle bir müzeye verebileceklerini belirtti. Hatta müzenin isminin “vicdan müzesi” olmasını önerdi.

17 yıl önce hayatını kaybeden gazeteci Uğur Mumcu'nun kızı Özge Mumcu da ntvmsnbc'ye yaptığı açıklamada, böyle bir müze fikrine destek verdi. Mumcu, müzede sadece suikaste kurban giden kişilerin eşyaları değil, fikirlerinin de yer almasını önerdi.

Mumcu şunları kaydetti:

"Bunlar ortaya atılan ilk fikirler. Tabii ki böyle bir müze çok iyi olur. Ancak sadece eşyalarla olmamalı. Önemli olan bu insanların neden öldürüldüğüdür. Bu yüzden düşüncelerin de yer alacağı bir müze olmalı bence. Suikaste kurban giden gazetecilerin eserlerinden seçmeler de böyle bir müzede yer alabilir."

Mumcu ailesinin bu konuya verebileceği destek hakkında ise Özge Mumcu şöyle konuştu:

"Daha önce Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve ODTÜ'deki sergiler için babamın saati ve kalemini vermiştik. Tabii ki babamdan kalan, muhafaza ettiğimiz eşyalar var. Bu fikirler olgunlaşsın, zamanı geldiğinde biz de bir şeyler koyarız böyle bir müzeye.

Müzeler tabii ki tarihin aktarımında kilit taşları. Genelde tarihi ya da sanatı anlatırlar, ama maalesef bizde de faili meçhulu anlatıyorlar. Sonuçta bu da bizim tarihimiz. Öyle ya da böyle kanlı bir tarihimiz var ve bunun da aktarımında bir müze önemli bir rol oynayacaktır. Bunun ismi vicdan da olabilir, faili meçhul müzesi de olabilir. Buna o aşamada karar verilir."

Milliyet gazetesinde yer alan haberde, böyle bir müzede Hrant Dink’in elbiseleri, Abdi İpekçi’nin kanlı gömleği, Ümit Kaftancıoğlu’nun sarı basın kartı, Doğan Öz’ün kıyafetleri, Turan Dursun’un saati gibi özel eşyaların yakınları tarafından müzeye verilebileceği yazılmıştı.

Sayfa Yükleniyor...