WikiLeaks'ten bu kez 'teknik takip' belgeleri

Dört yandan mali ve hukuki saldırı altında bulunan WikiLeaks bu kez hükümetlerin 'teknik takip' işlerinde kullandığı firmalara ilişkin resmi yazışmaları kamuoyuna açtı.

WikiLeaks'ten bu kez 'teknik takip' belgeleri

Geçtiğimiz yıl gündemi belirleyen sızıntı sitesi WikiLeaks, uzun süren sessizliğini Spy Files (Ajan Dosyaları) yayını ile bozdu. Yayınlanan 287 dosya ve sunum, 25 ülkede yayılan yeni bir global teknik takip endüstrisinin varlığını ortaya koyar nitelikte. Belgelerle birlikte yayınlanan haritaya göre teknik takip işinde Türk firması da var.

2010 ve 2011 yıllarında yayınladığı Irak Savaşı ile ilgili dosyalar, Afganistan Savaş Günceleri ve ABD Diplomatik Kabloları ile gündemi belirleyen WikiLeaks, sessizliğini Spy Files (Ajan Dosyaları) yayını ile bozdu. WikiLeaks, sitenin kurucusu Julian Assange'ın düzenlediği bir basın toplantısı ile 24 Ekim tarihinde, gelirlerinin yüzde 95'inin bir avuç finans kuruluşu tarafından haksız bir biçimde bloke edildiğini ve sürdürülebilir bir fon toplama süreci sağlanana dek sızıntı yayınlarına ara verdiğini duyurmuştu.

turk.internet.com'da yer alan haberde, WikiLeaks'te bugün yayınlanan 287 dosyanın aslında uluslararası istihbarat örgütleri ile iş yapan 160 farklı yükleniciden alınmış devasa bir veritabanının yalnızca küçük bir bölümü olduğu belirtiliyor. Veritabanında yer alan ve bugün yayınlanan belgeler arasında İngiltere'deki Gamma şirketi, Almanya'daki Ipoque, Fransa'daki Amesys, Çin'deki ZTE ve ABD'deki Blue Coat gibi şirketlerden alınmış teknik takip teknolojilerini ve yöntemlerini anlatan sunum dosyaları mevcut.

HARİTASI BİLE VAR
WikiLeaks, yayınladığı 287 dosyanın yanı sıra, Owni tarafından hazırlanmış bir harita da sunuyor. Bu haritada dünya üzerinde hangi ülkede hangi firmaların aktif olarak teknik takip yaptıkları verilmekte. Teknik takip yapan firmaların internet takibi, telefon takibi, konuşma analizi, Trojan gönderimi, SMS takibi ve GPS takibi olmak üzere farklı özellikleri de görsel olarak verilmiş.

Haritaya bakıldığında 'de teknik takip yapan bir firma olduğu gösteriliyor. Inforcept Networks adlı bu firmanın da internet takibi ve cep telefonu takibi yaptığı ileri sürülmekte.

WikiLeaks'in yayınladığı belgelerde ayrıca broşür, katalog, kontrat, el kitapçığı, mektup, belge, sunum, fiyat listesi ve video kategorileri mevcut. Firma isimleri arasında ise Alcatel-Lucent'tan HP'ye, Nokia Siemens Networks firmasından Siemens'e dek pek çok teknoloji firması da yer almakta. Örneğin WikiLeaks'in yayınladığı 287 belgeden bir tanesi "Alcatel-Lucent 1357 ULIS Unified Lawful Interception Suite" adlı yasalarla uyumlu teknik takibin nasıl yapılacağını gösteren bir broşür.

WikiLeaks'in yayınladığı açıklamada, belgelerde adı geçen pek çok firmanın hükümetlere ve diktatörlere teknik takip teknolojileri satmakta olduğu vurgulanıyor. Şimdilik yayınlanan belge sayısı oldukça düşük. Ancak WikiLeaks bir kez daha çok ses getirecek gibi gözükmekte.

Sayfa Yükleniyor...