Türkiye'nin en yüksek barajı olma özelliğini taşıyor: Yusufeli Barajı nerede, hangi ilde?

275 metreyle Türkiye'nin birinci, dünyanın beşinci en yüksek barajı olacak Yusufeli Barajı açıldı. Yusufeli Barajı, Türkiye ekonomisine katkısı ve sağlayacağı faydaların yanında devasa gövdesi ve yüksekliğiyle birçok rekorun da sahibi olacak. Peki, Yusufeli Barajı nerede, hangi ilde?

Türkiye'nin en yüksek barajı olma özelliğini taşıyor: Yusufeli Barajı nerede, hangi ilde?

Yusufeli Barajı ve HES, 'in 70 kilometre güney batısında, Yusufeli'ne 8 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Sert kayalıklarla kaplı dar vadide çok zorlu coğrafyada inşa edilmiş olması nedeniyle "dar vadinin gizli hazinesi" olarak adlandırılan barajın temel atma töreni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde video konferansla gerçekleştirdiği katılımla 26 Şubat 2013'te yapıldı.

Barajda şantiye içi ulaşım yolları 10 Şubat 2015'te, baraj gövdesi kret üstü kazıları 15 Eylül 2015'te tamamlanırken, baraj gövdesi kret altı kazıları da 22 Haziran 2018'de bitirildi.

11 Temmuz 2018'de başlanan Yusufeli Barajı gövde inşaatı da 4 milyon 61 bin metreküp beton kullanılarak 24 Haziran 2021'de tamamlanarak son şeklini aldı.

Yusufeli Barajı'nın tam konumu

Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santralı (HES), Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Artvin'in 70 kilometre güneybatısında, 'nin en hızlı akan ırmağı Çoruh Nehri üzerinde inşa edildi.

Yıllık 4,1 milyar lira gelir

Her biri 186 megavatlık 3 üniteden oluşan Yusufeli Barajı ve HES, toplamda 558 megavat kurulu gücüyle yılda 1 milyar 888 milyon kilovatsaat enerji üretecek.

Üretilen enerji ile ülke ekonomisine yıllık 4,1 milyar lira gelir sağlanması hedefleniyor.

Rezervuarında 2 milyar 130 milyon metreküp su depolama hacmine sahip Yusufeli Barajı, Çoruh Nehri üzerinde kurulu Muratlı, Borçka, Deriner ve Artvin barajlarına hem su kaynağı olacak hem de nehrin getireceği rüsubatı önemli ölçüde tutarak taşkın riskini azaltacak

projesiyle yapılan 69,2 kilometrelik yeni kara yolu ağını tüneller, köprüler ve viyadükler oluşturuyor.

Toplam 39 tünel, 19 da köprü bulunan yeni yol ağında dengeli konsol köprü olarak inşa edilen "Şilenkar", "Tekkale", "" ve "Yusufeli Merkez" viyadükleri 'teknoloji harikası' özel tasarım köprüler olarak nitelendiriliyor.

Türkiye'nin en yüksek barajı olma özelliğini taşıyor: Yusufeli Barajı nerede, hangi ilde? - 1

Yusufeli Barajı'nın inşa hikayesi TRT'de yayınlanacak

TRT'den yapılan açıklamaya göre, yükseklik bakımından 'de birinci, dünyada beşinci sırada yer alan barajın, proje aşamasından tamamlanmasına kadar süren öyküsü 22 Kasım 2022 tarihinde 21.00'de TRT Belgesel, TRT Avaz, TRT Türk ve TRT Kürdi'de, 23.30'da ise TRT 1'de ekranlara gelecek.

Sayfa Yükleniyor...