Almanya'ya vizesiz giriş yolu açılıyor

Almanya Federal milletvekili Sevim Dağdelen'in sunduğu bir soru önergesine gelen cevap, Türklerin Almanya'ya vizesiz girebilmesinin önünü açıyor.

Haberler 19.03.2009 - 15:53

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, Almanya'ya üç aylık seyahatleri için vize almamalarının önü açılıyor.

Sol Parti Federal Milletvekilleri Sevim Dağdelen ve Prof. Norman Paech'in yönelttiği bir soru önergesine hükümetin verdiği yanıta göre, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları üç aydan kısa seyahatler için Almanya’ya vizesiz gelebilecek.

Dağdelen, yaptığı yazılı açıklamada, sözlü olarak sunulan soru önergesine hükümetin verdiği yanıtta, Türk vatandaşlarının ''hizmet sunumu özgürlüğünden istifade ederek kısa süreli'' olarak Almanya'ya vizesiz giriş yapabileceğini dolaylı yoldan doğruladığına dikkati çekti. Dağdelen bu cevabın ardından, ''Çok sayıda Türk vatandaşı Almanya'ya vizesiz girebilir'' değerlendirmesini yaptı.

Dağdelen, Soysal kararının, 1 Ocak 1973 tarihinde yürürlüğe giren Türkiye ve AB arasındaki Ortaklık Anlaşması'ndan sonra Türk vatandaşları için sıkı bir vize uygulamasına gidilemeyeceğini öngördüğünü kaydetti. Sol Partili vekil, Türk vatandaşlarına yönelik vize uygulamasının 1980 yılında yürürlüğe girdiğini, bu nedenle Avrupa Adalet Divanı'nın da bu uygulamanın Ortaklık Anlaşması ek protokolüne uygun olmadığına karar verdiğini belirtti.

HÜKÜMETTEN SOMUT ADIMLAR DA İSTEYECEK
Dağdelen'e göre, söz konusu karar doğrultusunda Türk turistler, iş adamları, sanatçılar ve Almanya'da tedavi görmek isteyen vatandaşlar, ülkeye belirli bir süre için vizesiz giriş yapabilmeli.

Alman hükümetinin, bugüne kadar Avrupa Adalet Divanı kararını sadece kamyon şoförlerine yönelikmiş gibi göstermeye çalıştığını kaydeden Dağdelen, ancak hükümetin, partisine verdiği yanıtta da olduğu gibi bu özgürlüğün tüm hizmet sektörü için geçerli olduğunu doğruladığını ifade etti.

Dağdelen önümüzdeki günlerde yeni bir soru önergesi vererek, hükümete kararı uygulamak için hangi somut adımları planladığı sorusunu yöneltecek.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız