NSA kararı: Kişi mahremiyeti daha önemli

ABD'de federal bölge mahkemesi, NSA'nın telefon kayıtlarını toplamasının anayasaya aykırı olduğuna hükmetti.

Haberler Anadolu Ajansı 17.12.2013 - 03:37

ABD'de federal bölge mahkemesi, Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) milyonlarca Amerikalının telefon kayıtlarını toplamasının anayasaya aykırı olduğuna hükmetti.

Başkent Washington'daki Federal Bölge Mahkemesi yargıcı Richard Leon, müşterek davacılar Larry Klayman ve Charles Strange'in NSA'nın bir zamanlar gizli uygulamasını durdurmaya yönelik müracaatlarını değerlendirerek, davacıları haklı buldu.

Yargıç Leon, Klayman ve Strange'in mahremiyetinin, hükümetin bilgi toplamadaki çıkarlarından daha önemli olduğuna karar verdi.

Leon, milyonlarca kişinin bilgilerini toplayan programın, ABD Anayasası'nın Dördüncü Düzenlemesi'ne göre 'gerekçesiz izleme' anlamı taşıdığını kaydetti. Leon'ın verdiği karar, hükümet tarafından temyize götürülebilecek.

NSA'nın kamuoyunda bir hayli tartışma yaratan programı, eski CIA çalışanı Edward Snowden tarafından basına sızdırılmasıyla açığa çıkmıştı. Almanya Başbakanı Angela Merkel'in de aralarında bulunduğu dünyanın önce gelen birçok liderinin de dinlendiğinin ortaya çıkarılmasının ardından Beyaz Saray'ın birçok ülke ile ilişkilerinde sıkıntılar baş göstermişti.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız