Papa Ağlama Duvarı'nda

Katolik dünyasının ruhani lideri Papa 16. Benedikt, Kudüs ziyareti çerçevesinde Haremüşşerif'i ve Ağlama Duvarı'nı ziyaret etti.

Haberler 12.05.2009 - 10:35

Katolik dünyasının ruhani lideri Papa 16. Benediktus, Kudüs ziyareti çerçevesinde bugün Haremüşşerif'e girdi ve Hz. Ömer Camisi'ni ziyaret etti.

Hz. Ömer Camisi'ni ziyaret eden ilk Papa olan 16. Benediktus, camiye girerken ayakkabılarını çıkardı.

Ziyaretten sonra Papa'nın kırmızı renkli ayakkabılarını, bir rahibin yardımı ile giydiği belirtildi.

Papa'nın ziyaret sırasında Kudüs Müftüsü ile görüşmesi bekleniyor.

Beş günlük bir ziyaret için kutsal topraklarda bulunan Hristiyan dünyasının ruhani lideri Papa 16. Benediktus, ziyaretinin ikinci gününe Eski Kent'teki Haremüşşerif'te Kubbetüssahra'yı ziyaret ederek başladı.

Kubbetüssahra'ya giren ilk Papa olan Benediktus, Haremüşşerif'e gelişinde Kudüs Müftüsü Muhammed Emin El-Hüseyni ve İslam Vakfı yöneticileri tarafından karşılandı. Ziyareti sırasında cami girişinde kırmızı ayakkabısını çıkaran Papa, ziyaretin sonunda ayakkabısını beraberindeki bir rahibin yardımıyla giydi.

Papa'nın ziyareti dolayısıyla Haremüşşerif, ziyaretlere kapalı tutuldu.

AĞLAMA DUVARINDA BARIŞA DUA
Papa 16. Benediktus, daha sonra Yahudilerce kutsal kabul edilen Ağlama Duvarı'na geçti.

Burada Ağlama Duvarı Hahamı Şmuel Rabinoviç ve İsrail Turizm Bakanı Stas Misezhnikov tarafından karşılanan Papa, duvar önünde tek başına birkaç dakika süreyle "barış" için dua etti ve duanın yazılı olduğu metni duvarın taşları arasında yerleştirdi.

Papa, duasında, "Kutsal topraklara, Ortadoğu'ya ve tüm insanlık ailesine barışını gönder. Senin adını ananların kalplerini tevazu ve şefkatle doldur" ifadesini kullandı.

Gerek Haremüşşerif, gerekse Ağlama Duvarı ziyaretleri sırasında, İsrail polisi, Eski Kent civarında çok yoğun güvenlik önlemleri aldı. Ziyaretler sırasında helikopterler bölge üzerinde uçuş yaparken, Papa'nın etrafında "etten duvar" oluşturuldu.

Öte yandan Papa'nın Ağlama Duvarı'nı ziyaret ettiği sıralarda Eski Kent etrafında Filistin bayrağı renklerinde boyanmış balonlar havaya uçuruldu.

Polis, Haremüşşerif yakınlarında ziyareti kınayan ve Nasıra'daki ayine katılmama çağrısı yapılan bildiriler taşıyan 10 İsrailli Arap gencini gözaltına aldı.

DÜN SOYKIRIM ANITI'NI ZİYARET ETTİ
Papa dün de İsrail'deki soykırım müzesi ve anıtı Yad Vaşem’i ziyaret etti. Ziyareti sırasında ise soykırımı kınadı ve kurbanlar için dua etti.

Papa’nın Yahudi Soykırımı’nı inkâr eden piskopos Williamson’un aforoz kararını kaldırması, Yahudilerle Vatikan arasında uzun süren bir gerilime yol açmıştı. Papa, açıklamalarıyla yaşanan gerilimi gidermeye çalıştı.

İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres, Papa’nın açıklamalarını memnuniyetle karşıladığını ifade etti ve verdiği mesajlardan dolayı 16. Benedikt’e teşekkür etti.

İsrail'de, Papa'nın ziyaretini olumlu bulanlar kadar eleştirenler de olud. Bazı hahamlar, Papa’nın soykırımı kınayan açıklamalarını yetersiz buldu.

Soykırım için “korkunç bir trajedi” nitelemesini kullanan Papa, insanlık tarihi açısından utanç verici bu katliamın asla tekrarlanmaması gerektiğini söyledi. Kurbanların anısına sürekli yanan ateşi canlandırıp çelenk koyan ve saygı duruşunda bulunan Papa, “Kurbanların isimleri asla unutulmasın. Onların çektikleri acı asla inkâr edilmesin, küçümsenmesin ve unutulmasın” ifadelerini kullandı.

ACIMIZDAN EKSİK KONUŞTU
Papa'nın Soykırım Anıt ve Müzesi'nde söyledikleri, Yad Vaşem Konseyi Başkanı, eski hahambaşılarından ve kendisi de soykırımdan kurtulanlardan biri olan Haham Yisrael Meir Lau tarafından eleştirildi.

Haham Lau, Papa'nın ziyaretinin ilk gününün genel olarak olumlu bulduğunu belirtmesine karşın, konuşmasında bir kaç noktanın eksik kaldığını söyledi. İsrail Kanal 1 Televizyonuna açıklama yapan Haham Lau, Papa'nın konuşmasının 6 milyon kurbanın maruz kaldığı korkunç trajedi acısından eksik olduğunu söyledi.

Haham Lau, Papa'nın konuşmasında ''katledildiler'' yerine ''öldürüldüler'' kelimesini kullanmasını da eleştirdi. Lau, ''Papa, ne Almanlar, ne Naziler, katiller hakkında bir şey dedi. Beni en fazla rahatsız eden, evlatlarının üçte birini yitiren Yahudi halkına başsağlığı bile dilememesi oldu'' şeklinde konuştu.

PERES’DEN TEŞEKKÜR
İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres ise, Papa ile görüşmelerinin ardından yaptığı açıklamada olumlu mesajlar verdi. Peres, “Havaalanında, Yahudi soykırımı, kurbanlar ve antisemitizm hakkında, hayatımızın en kötü bölümü ve problemiyle ilgili söyledikleriniz, bizi duygulandırdı. Bunun için size bütün kalbimle teşekkür etmek istiyorum“ dedi. Peres ayrıca, Papa’nın Ortadoğu barışına katkı yapmasını beklediklerini ifade etti.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız