Covid-19 aşılarının adeletsiz dağılımının kurbanı: Venezuela’yı tamamen aşılamak 10 yıl sürebilir

Tarihin en büyük aşılama kampanyası sırasında şimdiye kadar, Türkiye de dahil olduğu 176 ülkede 1,48 milyar doz corona virüs aşısı uygulandı.Ancak,  bilim insanları corona virüse karşı sürü bağışıklığı oluşturmak amacıyla aşılamanın önemine dikkat çekerken, dozların zengin ve yoksul ülkeler arasındaki  adaletsiz dağılımı tüm dünya için risk oluşturuyor. Siyasi istikrarsızlığın ve ekonomik durgunluğun hüküm sürdüğü Venezuela’da tıp akademisi başkanı ülkenin tamamen aşılanmasının 10 yıla kadar sürebileceğini söyledi.

Haberler ntv.com.tr 18.05.2021 - 10:39

  • 1

    100 KİŞİ BAŞINA 0,88 DOZ AŞI

    Latin Amerika ülkesi Venezuela şu anda dünyadaki en düşük aşılama oranlarından birine sahip. Our World in Data’nın verilerine göre, 30 milyon nüfuslu ülkede 100 kişi başına yalnızca 0,88 doz corona virüs aşısı düşüyor. 

  • 2

    Venezuela’nın Tıp Akademisi Başkanı Dr. Enrique López-Loyo, düşük aşılama oranının ülkenin tamamen aşılanmasının 10 yıla kadar sürebileceği anlamına geldiğini söyledi.

  • 3

    Sağlık Bakanlığı verilerine göre Venezuela, Çin ve Rusya'dan 1,4 milyon doz aşı aldı. Yetkililer, ayrıca  Dünya Sağlık Örgütü'nün Covax sisteminden yaklaşık 5 milyon kişi için yeterli doz almayı umuyor.

  • 4

    Bununla birlikte, hükümet kaç kişinin aşılandığını açıklamadı. Reuters’a göre, Venezuela en az 250 bin doz Covid-19 aşısı uyguladı ve nüfusun yüzde 1'inden azı ilk dozunu aldı.

  • 5

    RESMİ RAKAMLAR 8 VE 10 İLE ÇARPILMALI

    İlk Covid-19 enfeksiyonları geçen yılın Mart ayında duyurulduğundan bu yana Venezuela 216 bin 415 vaka ve 2 bin 411 ölüm kaydetti. Ancak, Dr. López-Loyo, bağımsız kurum ve uluslararası uzmanların, ülkenin düşük test oranı nedeniyle resmi rakamların sekiz veya 10 ile çarpılması gerektiğini hesapladığını belirtti.

  • 6

    KOMŞULARINDAN ÇOK DAHA DÜŞÜK TEST ORANINA SAHİP

    2020'nin sonunda, Venezuela'da her gün yaklaşık 2 bin 500 ile 3 bin test yapıldığını söyleyen Dr. López-Loyo, bunun günde 30 bin ile 50 bin testin rapor edildiği Şili veya Kolombiya gibi diğer Güney Amerika ülkelerinden çok daha az olduğunu ifade etti.

  • 7

    Diğer taraftan, López-Loyo, Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun mağazalara girmenin ve dolaşmanın daha kolay olduğu "esnek" haftalar ile "radikal" haftalar arasında değişen karantina planına atıfta bulunarak, "Hiçbir karantina gevşetme veya kısıtlama sistemi mükemmel değildir" diyerek,  aşılamanın pandemiyi kontrol etmenin en iyi yolu olduğunu vurguladı.

    López-Loyo, "Sahip olduğumuz bu aşılama hızında, eğer etkili bir aşı dağıtımı yoksa tüm nüfusun aşılanması 10 yıla kadar sürebilir" dedi.

  • 8

    "DÜŞMAN OLARAK GÖRÜLDÜĞÜMÜZ İÇİN DİNLENMİYORUZ"

    Öte yandan López-Loyo, akademinin tavsiyelerini kamuoyuna açıklamasına ve corona virus krizine yanıt geliştiren Venezuela hükümetinin danışma kurulunun bir üyesi olmasına rağmen, tavsiyesinin yetkililer tarafından dikkate alınmadığını söyledi:

    "Düşman olarak görüldüğümüz için dinlemiyoruz" dedi.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız