ABD "bilek güreşi" için Güney Çin Denizi'ne savaş gemisi gönderdi

ABD, Güney Çin Denizi'nde Pekin'in dolgu yaparak oluşturduğu adalara 12 deniz mili uzaklıkta savaş gemisi "USS Lassen"ı konuşlandırdı. Çin, ABD'yi Güney Çin Denizi'nde yoktan yere sorun çıkarma konusunda uyardı.

Haberler ntv.com.tr 27.10.2015 - 11:17

  • 1

    Çin'den ABD'ye: Bilek güreşi yapma

    ABD, Pekin'in 2012'den bu yana Güney Çin Denizi'nde dolgu yaparak oluşturduğu adalara 12 deniz mili uzaklıkta savaş gemisi "USS Lassen"ı konuşlandırarak ilk kez doğrudan meydan okudu.

    Çin, ABD'yi Güney Çin Denizi'nde "yoktan yere sorun çıkarma" konusunda uyardı. ABD'yi "bilek güreşi" yapmakla suçlayan Pekin, bölgedeki tüm faaliyetleri dikkatle izlediklerini duyurdu. 

    Mustafa KARAKUŞ/ntv.com.tr

  • 2
    ABD'de ordusundan yapılan açıklamada, savaş gemisi "USS Lassen"ın "rutin görev" çerçevesinde uluslararası hukuktan doğan hakkını kullanarak bölgede konuşlandığı belirtildi.
  • 3
    Savaş gemisi "USS Lassen"ın bir süre bölgede kalacağını belirten ABD'li yetkili, önümüzdeki haftalarda ABD'ye ait başka savaş gemilerinin de bölgeyi ziyaret edeceğini söyledi.
  • 4
    Amerikan CNN televizyonunun haberine göre, savaş gemisi "USS Lassen"ın Çin'e ait yapay adayların 12 mil uzağına konuşlanması emrinin bizzat ABD Başkanı Barack Obama tarafından verildiği belirtildi. Çin'in Washington Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, ABD "bilek güreşi" yapmakla suçlandı.
  • 5
    Başkent Pekin'de düzenlenen bir seminere katılan Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi de, ABD'nin eyleme geçmeden önce iki kez düşünmesi gerektiğini söyledi. ABD'ye düşüncesiz bir harekette bulunmama çağrısı yapan Çin Dışişleri Bakanı Vank Yi, ABD'nin bölgedeki faaliyetlerinin dikkatle izlendiğini söyledi.
  • 6
    Pekin yönetiminin Güney Çin Denizi'nde gemileri için yeni bir merkez ve olası uçak pistleri oluşturduğunu iddia eden ABD, bu tesislere ne tür silah ve personel konuşlandıracağının henüz belli olmadığını savunuyor.
  • 7
    Tayvan, Çin, Brunei, Malezya, Vietnam ve Filipinler, Güney Çin Denizi'ndeki adacıkların hepsi ya da bir bölümünde hak iddia ediyor. Denizin petrol, doğalgaz ve balıkçılık açısından zengin kaynaklara sahip olduğu belirtiliyor.
  • 8
    Çin, Güney Çin Denizi'nin büyük bir bölümü üzerinde hak iddia ederken, toprak iddialarını güçlendirmek için denizde yapay adacıklar oluşturmakla suçlanıyor. Çin 2012'den bu yana Güney Çin Denizi'ndeki kayalıklardan yapay adalar oluşturarak, coğrafi sınırlarını genişletmeye çalışıyor. ABD'nin Pekin'in "yapay ada" oluşturma stratejisine ilk kez doğrudan meydan okudu.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız