Köpeğe corona virüs karantinası (Corona virüste son durum)

Çin'in Hubey eyaletine bağlı Wuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip corona virüs (Covid-19), dünya genelinde etkisini artırarak sürdürüyor. Türkiye'nin komşuları Azerbeycan, İran, Yunanistan, Irak ve Gürcistan'da corona virüs vakaları tespit edilirken, Avrupa'daki vakalar da belirgin bir şekilde yükseldi. Hong Kong'da, virüsün bulaştığı bir kadının köpeği de aynı şekilde hastalandı. Dünya Sağlık Örgütü, küresel risk seviyesini "yüksekten", "çok yüksek" seviyeye çıkardı.

Haberler AFP, Reuters, Anadolu Ajansı 28.02.2020 - 18:09 Son Güncelleme : 29.02.2020 - 07:40

  • 1

    Çin’de yeni tip corona virüs (Covid-19) salgınında ölenlerin sayısı, 2'si Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nden olmak üzere 2 bin 837’ye çıktı.

    Ülkede salgın nedeniyle son 24 saatte 47 kişi hayatını kaybetti, 427 kişide Covid-19 vakası saptandı. 

    Covid-19 şüphelisi kişilerin sayısı 1418’e, gözetim altına alınanların sayısı 58 bin 233’e gerilerken, taburcu edilen kişilerin sayısı da 39 bin 2’ye yükseldi. 

    Çin ana karası dışında saptanan Covid-19 vaka sayısı Hong Kong’da 94, Makau Özel İdari Bölgesi’nde ise 10 olarak aktarıldı. 

  • 2

    Yeni tip corona virüs görüldüğü bildirilen ülkelerin yetkili sağlık kurumları ve yerel basınından derlenen verilere göre, vaka sayıları şu şekilde sıralanıyor:

    "Güney Kore 2 bin 22, Japonya 918, İtalya 650, İran 254, Singapur 96, ABD 60, Kuveyt 45, Tayland 40, Fransa 38, Bahreyn 33, Avustralya 23, Malezya 23, Almanya 21, Birleşik Arap Emirlikleri 19,  İspanya 17, Vietnam 16, İngiltere 15, Kanada 14, İsveç 7, Irak 6, Umman 6, Rusya 5, İsviçre 5, Hindistan 3, Filipinler 3, Hırvatistan 3, Yunanistan 3, İsrail 3, Lübnan 4, Avusturya 2, Pakistan 2,  Finlandiya 2, Cezayir 1, Nepal 1, Sri Lanka 1, Kamboçya 1, Belçika 1, Mısır 1, Afganistan 1, Azerbeycan 1, Brezilya 1, Gürcistan 1, Kuzey Makedonya 1, Estonya 1, Hollanda 1, Romanya 1, Norveç 1, Danimarka 1, Yeni Zelanda 1."

  • 3

    KÖPEK KARANTİNADA

    Hong Kong'da corona virüs hastası bir kadının köpeğinde de Covid-19 tespit edildi.

    Yvonne Chow Hau Yee (60) 12 Şubat'ta rahatsızlandı. Kadının köpeğinin ağız ve burnundan da örnekler alındı. DSÖ yetkilisi Dr. Maria Van Kerkhove, köpeğin hastalık belirtisi göstermediğini, ancak test sonucunun "zayıf pozitif" olduğunu söyledi.

    Köpek karantinaya alınırken, eğer hasta olduğu doğrulanırsa, corona virüs buluşan ilk evcil hayvan olacak. 

  • 4

    DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ RİSK SEVİYESİNİ YÜKSELTTİ

    Dünya Sağlık Örgütü, yeni tip corona virüs (Covid-19) için küresel risk seviyesini "yüksekten", "çok yüksek" seviyeye çıkardı.

    Yapılan açıklamada, corona virüsünün son zamanda yayıldığı ülkelerin sayısı ve toplam vakalardaki artışın gerçekten endişe uyandırdığı belirtilerek, "Salgını hafife almıyoruz. Bu yüzden bugün küresel riskin çok büyük  olduğunu söyledik. Risk seviyesini, 'yüksek'ten 'çok yüksek'e çıkardık" ifadeleri kullanıldı.

  • 5

    TÜRKİYE VİRÜS KUŞATMASINDA

    İran başta olmak üzere Türkiye'nin komşuları Irak, Yunanistan ve Gürcistan'dan yeni Corona virüs vaka haberleri geliyor.

  • 6

    GÜRCİSTAN'DA VAKA SAYISI 2'YE YÜKSELDİ

    Gürcistan Ulusal Hastalık Kontrol Merkezi Başkanı Amiran Gamkrelidze, ülkesinde ikinci Covid-19 vakasının tespit edildiğini bildirdi. Gamkrelidze, virüsün, İtalya'ya turist olarak giden ve ülkesine dönen bir Gürcü vatandaşında görüldüğünü söyledi. Ülkede ilk vaka 26 Şubat'ta tespit edilmişti.

  • 7

    İRAN'DA ÖLÜ SAYISI 34'E YÜKSELDİ

    İran'da corona virüs nedeniyle 8 kişi daha hayatını kaybetti, ölü sayısı ülke genelinde 34'e vaka sayısı da 388'e yükseldi.

    İRAN'DA 4 MİLLETVEKİLİ DAHA CORONA VİRÜSE YAKALANDI 

  • 8

    İRAN SAĞLIK BAKANI'NDAN KORKUTAN UYARI

    İran Sağlık Bakanı Said Nemeki, ülkedeki yeni tip corona virüs (Covid-19) vakalarının gelecek hafta zirveye çıkacağını ancak herhangi bir kenti karantinaya almayı düşünmediklerini söyledi. Nemeki, başkent Tahran'da düzenlenen Korona ile Mücadele Merkezi toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, salgının önlenmesi için önemli kararlar aldıklarını belirtti.

  • 9
    Ülkedeki hastanelerin tüm birimleriyle hazırlandığını aktaran Nemeki, "Ancak önümüzde zor bir haftanın olacağı bir gerçek. Ulusal ve uluslararası epidemiyolojik gözlemler, hastalığın yayılmasının önümüzdeki günlerde ve gelecek hafta zirveye çıkacağını gösteriyor." dedi.
  • 10
    Zorunlu olmadıkça halkın seyahatlerden kaçınmasını isteyen İranlı bakan, ülkede şüpheli görülen kişilerin 14 gün karantinaya alınacağını ve bu konuda Silahlı Kuvvetler personelinin de kendilerine yardımcı olacağını ifade etti.
  • 11

    EĞİTİME 3 GÜN ARA

    Nemeki, önlemler doğrultusunda ülke genelinde eğitime de ara verileceğini belirterek şöyle devam etti: "Tüm ülkede okulların 3 gün tatil edilmesine karar verildi. Üniversiteler de hafta sonuna kadar tatil olacak ancak öğretim üyeleri görevlerinin başında olacak ve eğitim uzaktan gerçekleştirilecek."
  • 12

    Halka, yetkililerin salgını önleme çabalarına yardımcı olma ve tavsiyelere uyma çağrısında bulunan Nemeki, "Şehirlerin karantinaya alınmasını bilimsel bir yöntem olarak kabul etmiyoruz ancak vatandaşların gidiş-gelişlerinin kontrolünü sıkılaştırma kararı aldık" ifadelerini kullandı.

  • 13

    MEKSİKA'DA İLK VAKA

    Güney Amerika ülkesi Brezilya'da iki gün önce ilk yeni tip corona virüs (Covid-19) vakasının görülmesinin ardından Meksika'da da ilk vakalar kayıtlara girdi. Meksika Sağlık Bakanı Yardımcısı Hugo Lopez Gatell, yaptığı açıklamada, Kovid-19 salgınına yakalananlardan birinin başkent Meksiko'da, diğerinin ülkenin kuzeybatısındaki Sinaloa eyaletinde olduğunu açıkladı. Gatell, covid-19 virüsüne yakalanan 2 hastanının da durumlarının ciddi olmadığını söyledi.

    Brezilya'da 26 Şubat'ta ilk Covid-19 vakası görülmüştü.

  • 14

    İSRAİL'DE VAKA SAYISI 5'E YÜKSELDİ

    İsrail Sağlık Bakanlığı, 2 İsraillide daha yeni tip corona virüs tespit edildiğini duyurdu. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Covid-19'a rastlanan iki kişiden birinin Japonya'nın başkenti Tokyo yakınlarında karantinaya alınan "Diamond Princess" adlı yolcu gemisindeki 15 İsrailliden biri olduğu belirtildi. Covid-19'a rastlanan diğer İsraillinin ise kimliği açıklanmayan bir kadın olduğu ve virüsün kocasından bulaştığının düşünüldüğü ifade edildi.

    Bunlarla birlikte İsrail'de tespit edilen Covid-19 vakası 5'e yükseldi.

  • 15

    GÖZYAŞINDA CORONA VİRÜS TESPİT EDİLDİ

    Çinli uzmanlar, Covid-19 bulaşan bir hastanın gözyaşında ve konjunktival salgısında yeni tip corona virüse rastlandığını açıkladı. Şinhua'nın haberine göre, Cıciang Üniversitesi Tıp Fakültesinde görevli bir ekip, 26 Ocak-9 Şubat tarihlerinde enfekte olan 30 hastadan alınan örnekler üzerinde bir çalışma yürüttü.
  • 16
    Çalışmada, bir hastadan alınan 2 gözyaşı ve konjunktival salgı örneğine yapılan yeni tip corona virüs testlerinin pozitif çıktığı gözlendi.
  • 17

    "MASKEYLE BİRLİKTE GÖZLÜK DE KULLANIN"

    Diğer hastalardan alınan 58 örnekte negatif sonuçların alındığı belirtilirken başhekim yardımcısı Dr. Şın Ye, hastanın konjunktivitinin gözlerde olumsuz bir durum yaratmadan iyileştiğini kaydetti. Şın, öte yandan çalışmanın, yeni tip corona virüsün gözler aracılığıyla bulaşma riskini ve solunum yolunun, virüsün yayılmasının tek yolu olmayabileceğini ortaya koyduğunu ifade etti. Doktor Şın ayrıca sağlık personeline hastaları muayene ederken maskenin yanı sıra gözlük takmaları tavsiyesinde bulundu.

  • 18

    AVRUPA'DA VAKA SAYISI ARTIYOR

    İngiltere ülkede görülen corona virüsü vaka sayısının 19 yükseldiğini bildirdi.
  • 19

    SAHRAALTI AFRİKA'DA İLK VAKA

    Çin'de ortaya çıkan yeni tip corona virüs (Kovid-19), Sahraaltı Afrika'da ilk kez Nijerya'da görüldü. Nijerya Sağlık Bakanı Dr. Osagie Ehanire, ülkede ilk Kovid-19 vakasının 25 Şubat'ta İtalya'nın Milano kentinden Lagos'a gelen İtalyan vatandaşından tespit edildiğini belirtti.

  • 20
    Ehanire, İtalyan vatandaşının Lagos'taki Bulaşıcı Hastalık Hastanesi'nde karantina altına alındığını ifade etti. Covid-19, Afrika kıtasında ilk olarak Cezayir ve sonra da Mısır'da görülmüştü.
  • 21

    AVRUPA'DA VAKALAR ARTIYOR

    Çin'de ortaya çıkan yeni tip corona virüs (Covid-19) vakalarının sayısı Avrupa ülkelerinde artmaya devam ediyor. İspanya'da bugün tespit edilen 7 yeni vaka ile ülke genelindeki vaka sayısı 32 oldu.
  • 22

    Hırvatistan'da daha önce corona virüs taşıdığı belirlenen 3 kişinin yakını olan 2 kişide daha virüse rastlandı. Ülkedeki vakaların sayısı 5'e yükseldi. Covid-19 vakalarının sayısı İsviçre'de 15'e, Yunanistan'da 4'e, Hollanda'da da 2'ye çıktı.

  • 23

    İtalya'da bugüne kadar 17 kişi hayatını kaybederken, 650 kişide Covid-19 tespit edildi. İtalya, Avrupa Birliği Sivil Savunma Kurumundan koruyucu tıbbi maske talep etti.

    İngiltere asağlık Bakanlığı ise ülkedeki corona virüs vakasının 19'a yükseldiğini duyurdu.

    Fotoğraf: Wikileaks kurucusu Julian Assenge'ın serbest bırakılması için Londra'daki eyleme katılan Nina adlı aktivisit, mesajını vermek için maskesini kullanıyor.

  • 24

    ALMANYA'DA VAKA SAYISI 60'A YAKLAŞTI

    Almanya Sağlık Bakanlığı sözcüsü ülkede vaka sayısının 60'a yaklaştığını bildirdi.
  • 25

    HONG KONG'TA EVCİL HAYVANLAR KARANTİNAYA ALINACAK

    Çin’in Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde yeni tip Corona virüs (Covid-19) teşhisli hastaların kedi, köpek başta olmak üzere evcil memeli hayvanları 14 gün boyunca karantinaya alınacak.
  • 26
    Radio Television Hong Kong'un (RTHK) haberine göre, kentin hastalık önleme ve kontrol çalışmalarından sorumlu Hong Kong Sağlık Koruma Merkezi, Covid-19 teşhisli bir hastanın köpeğinde düşük miktarda corona virüs tespit edilmesi sonrasında kentteki vakaların başta kedi ve köpek olmak üzere evcil memeli hayvanlarının 14 gün boyunca karantina altına alınacağını açıkladı.
  • 27
    Merkezin yetkililerinden Dr. Chuang Shuk-kwan, gün içinde düşük miktarda Covid-19 tespit edilen köpeğin, virüsü sahibinden veya çevreden kapıp kapmadığına dair kesin kanıt bulunmadığını ve olayın nedenini anlamak için daha fazla test yapılacağını bildirdi.
  • 28

    Merkezin yetkililerinden Dr. Chuang Shuk-kwan, gün içinde düşük miktarda Kovid-19 tespit edilen köpeğin, virüsü sahibinden veya çevreden kapıp kapmadığına dair kesin kanıt bulunmadığını ve olayın nedenini anlamak için daha fazla test yapılacağını bildirdi. 

    Çin'in Hubey eyaletine bağlı Wuhan kentinde 12 Aralık’ta ortaya çıkan Covid-19 salgını nedeniyle, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu birçok ülke, kentte mahsur kalan vatandaşlarını tahliye etmişti.

  • 29
    Covid-19'un kısa sürede diğer ülkelere yayılması üzerine Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) "acil durum" ilan etmişti.
  • 30

    ÇİN-NİJERYA İŞ KONSEYİ TOPLANTISI İPTAL EDİLDİ

    Çin'de ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan yeni tip corona virüs salgını nedeniyle "2020 Nijerya-Çin İş Konseyi Toplantısı" iptal edildi. Toplantının 31 Mart'ta düzenleneceği belirtildi.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız