Küresel ısınmanın acı yüzü: Binlerce balık kıyıya vurdu

Tayland’ın güneyinde  binlerce ölü balık kıyıya vurdu. Uzmanlar, olayın denizdeki yoğun alg patlamasından kaynaklandığını ve bunun nedeninin küresel ısınma olduğunu söyledi.

Haberler ntv.com.tr, AFP 23.06.2023 - 16:08

  • 1

    Bilim insanları, küresel ısınmanın Tayland'ın güneyindeki Chumphon eyaletinde yaklaşık 4 kilometrelik bir sahil boyunca binlerce ölü balığın kıyıya vurmasına neden olan bir alg patlamasını tetiklediğini açıkladı.

  • 2

    Kasetsart Üniversitesi Balıkçılık Fakültesi dekan yardımcısı Thon Thamrongnawasawat, balık ölümlerini sudaki oksijen seviyesini düşüren ve balıkların boğulmasına neden olan doğal bir olay olan alg patlamasına bağladı.

  • 3

    KÜRESEL ISINMA ALG PATLAMALARININ SAYISINI ARTIRDI

    Thamrongnawasawat, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Mercan ağarması ya da alg patlaması gibi çeşitli doğal olaylar binlerce ila on binlerce yıldır doğal olarak meydana gelmektedir. Ancak, küresel ısınma bu olayların sıklığını yoğunlaştırdı ve artırdı." dedi. 

  • 4

    Yerel yetkililer ise alg patlamalarının bölgede yılda bir ya da iki kez meydana geldiğini ve genellikle iki ila üç gün sürdüğünü açıkladı.

  • 5

    DÜNYANIN DİĞER YERLERİNDE DE YAŞANIYOR

    Diğer taraftan, alg patlamalarınının sayısı sadece Tayland’da değil dünyanın pek çok yerinde yükselişe geçti. Nisan ve Mayıs ayları için küresel deniz yüzeyi sıcaklıklarının bu aylar için kayıtlara geçen en yüksek sıcaklıklar olduğunu belirten İngiltere Meteoroloji Ofisi (Met), bunun nedeninin hem küresel olarak ısınma etkisi olan doğal iklim fenomeni El Niño'nun gelişi hem de okyanuslar ve karalar için daha yüksek sıcaklıklar anlamına gelen insan kaynaklı iklim değişikliği olduğunu açıkladı.

  • 6

    ABD’nin Teksas eyaletinde bu ay binlerce ölü balık sahillere vurdu ve uzmanlar artan deniz sıcaklıklarının bir sonucu olarak İngiltere kıyılarında alg patlamaları konusunda uyarıda bulundu.

  • 7

    Güney California’da ise yüzlerce yunus ve deniz aslanı, zehirli alg patlaması nedenilye, ölü ya da hasta olarak kıyıya vurmaya devam ediyor. California’daki alg patlamalarına yüksek sıcaklıklardan ziyade güçlü kıyı akıntıları yol açmış olsa da, bilim insanları küresel ısınmanın zehirli alg patlamalarını arttırabileceğini söyledi.

  • 8
    Öte yandan, Avustralya'daki New South Wales Üniversitesi'nden iklim bilimci Sarah Perkins-Kirkpatrick, "Avustralya ve Büyük Set Resifi gibi yerler olsun, hatta şu anda oldukça kötü deniz sıcak dalgaları yaşayan İngiltere çevresindeki yerler olsun, bu yerel ekosistemler gerçekten büyük zararlar görecek.” dedi.
  • 9
  • 10
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız