"Nefes" kesen kentler

Sanayileşme ve otomobil kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte büyük kentlerde hava kirliliği de sağlığı tehdit edecek boyutlara ulaştı. İşte dünyada nefes almanın zorlaştığı kentler…

Haberler 29.01.2016 - 16:58 Son Güncelleme : 29.01.2016 - 17:13

  • 1
    Sanayileşme ve otomobil kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte büyük kentlerde hava kirliliği de sağlığı tehdit edecek boyutlara ulaştı. İşte dünyada nefes almanın zorlaştığı kentler…

    Kaynak: DW Türkçe
  • 2

    Pekin

    Çin’in başkenti Pekin’de, kent yönetimi hava kirliliği nedeniyle sık sık en yüksek alarm seviyesi olan “kırmızı alarm“ veriyor. Havadaki tehlikeli PM2.5 partiküllerinin oranı Pekin'de zaman zaman metreküp başına 600 mikrogramı aşmıştı.
  • 3

    Şanghay

    Şanghay’da da hava kirliliği Pekin’deki tehlikeli seviyelere ulaşıyor. Çin'de her yıl 1 milyon 600 bin kişi hava kirliliğinin neden olduğu hastalıklardan dolayı hayatını kaybediyor.
  • 4

    Yeni Delhi

    Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de artan hava kirliliği nedeniyle zaman zaman sert önlemler alınıyor. Trafik yasağının yanı sıra kentte termik santrallerin bir süreliğine kapalı kalması ve sokakların tozdan arındırılması gibi önlemlere başvuruluyor. Yaklaşık 8,5 milyon aracın trafiğe çıktığı kentte DSÖ'nün verilerine göre, toz zerreciklerinin yoğunluğu normal oranın on katından daha fazla.
  • 5

    Milano

    İtalya’nın Milano kentinde hava kirliliği tehlikeli boyutlara ulaşınca kent yönetimi aralık ayı sonunda trafiğe çıkma yasağı getirmişti. Geçen yıl Roma da dahil İtalya'nın pek çok bölgesinde hava kirliliği tehlikeli boyutlara ulaştı. Ilık ve kuru hava da bu durumda etkili oldu.

  • 6

    Paris

    Fransa’nın başkenti Paris de hava kirliliğinin tehlikeli boyutlara ulaştığı yerlerden. Kentte 2015 yılının başında kirli hava alarmı verilmişti. Paris’te de çeşitli trafik yasakları getirilmişti.
  • 7

    Stuttgart

    Alman gazeteleri, Stuttgart’ı “Almanya’da hava kirliliğinin başkenti” olarak adlandırmaya başladı. Kentte kirlilik yeniden tehlikeli seviyelere ulaştı. Havadaki tehlikeli partiküller metreküp başına 89 mikrograma çıktı. Normal sınır 40 mikrogram olarak kabul ediliyor.
  • 8

    Tahran

    İran'ın başkenti Tahran'da da hava kirliliği tehlikeli boyutlara ulaşıyor. 30 Aralık 2015'te hükümet hava kirliliği nedeniyle bir gün resmi tatil ilan etmek zorunda kalmıştı.
  • 9

    İstanbul

    Gerçek zamanlı olarak hava kirliliği durumunu gösteren “Real-time Air Quality Index” sitesinde ise İstanbul’un çeşitli bölgelerinde hava kirliliğinin zaman zaman sağlıksız seviyelere ulaştığı görülüyor. Örneğin en son Silivri, Kâğıthane ve Ümraniye civarında hava durumu “sağlıksız” olarak kaydedildi.
  • 10

    Türkiye geneli

    Türkiye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da hava izleme sitesinde çeşitli kentlerdeki hava durumunu ortaya koyuyor. Buna göre Edirne’nin Keşan ilçesi, Bursa, Düzce, Burdur ve Afyon’da hava durumu son olarak “sağlıksız” olarak kaydedildi.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız