Yeni 20 eurolar piyasada

Avrupa Merkez Bankası ilk nesil euro banknotları değiştiriyor. Yeni beş ve on euroluk banknotlardan sonra şimdi de yeni 20 eurolar tedavülde. Yeni banknotlarda sahteciliğe karşı geliştirilmiş güvenlik özellikleri var.

Haberler 26.11.2015 - 16:52

  • 1
    Avrupa Merkez Bankası ilk nesil euro banknotları değiştiriyor. Yeni beş ve on euroluk banknotlardan sonra şimdi de yeni 20 eurolar tedavülde. Yeni banknotlarda sahteciliğe karşı geliştirilmiş güvenlik özellikleri var. 

    Haber: Deutsche Welle Türkçe


  • 2

    20'likler tedavülde 

    Euro yaklaşık 15 yıl önce nakit para birimi olarak kullanılmaya başlandı. İlk nesil banknotlar iki yıldır kademeli olarak yenileri ile değiştiriliyor. 25 Kasım’dan itibaren yeni 20 euroluk banknotlar tedavüle girdi. Yeni 5 euroluk banknot Mayıs 2013, yeni 10 Euroluk banknotlar da Eylül 2014’te tedavüle girmişti. Yeni 50 euroların 2017’de tedavüle olması bekleniyor.

  • 3

    Eskisi ve yenisi aynı anda kullanılabilecek 

    Eski banknotlar da şimdilik tedavülde kalacak. AMB eski banktnotları adım adım tedavülden kaldırmayı düşünüyor. Eskileri uzun vadede nakit ödeme aracı olarak değerini kaybedecek. AMB Başkanı Mario Draghi ve ekibi bununla ilgili bir tarih vermedi. Ancak ulusal merkez bankaları eski banknotları daha sonra da değiştirmeye devam edecek.

  • 4

    Kalpazanların favorisi 

    Almanya Merkez Bankası’na göre eski 20 euroluk banknotlar en fazla sahtesi basılan banknotlardandı. Almanya’da her beş sahte banknottan dördünü 20 euroluk banknotlar oluşturuyordu. Yeni yirmilik banknotların ise geliştirilmiş güvenlik özellikleri var. Bu nedenle taklit edilmesi zorlaşacak.

  • 5

    Europa serisi 

    Yeni 20 euroluk banknotlardaki güvenlik özelliğinden biri şeffaf hologram. Banknot ön ve arka yüzlerinden ışığa tutulduğunda Avrupa kıtasına adını veren Yunan mitolojisindeki Europa'nın portresi görünüyor. Avrupa Merkez Bankası yeni banknotları ‘Europa Serisi’ olarak adlandırdı. Kıtaya adını veren kişinin portresi daha önceki banknotlarda da karşımıza çıkmıştı.

  • 6

    Zümrüt rakam ve kabartma baskı 

    Yeni banknotun bir başka güvenlik özelliği parlak basılmış 20 rakamı. Rakam farklı açılardan bakıldığında zümrüt yeşilinden koyu maviye kadar renk değiştiriyor. Yeni tasarımın ortasında üst bölüme doğru parmakla hissedilebilen kabartma basılı büyük bir 20 rakamı göze çarpıyor.

  • 7

    Daha renkli ve sarı bir dokunuş 

    Yeni 20’lik banknot eskisine göre fazla değişmedi. İlk nesil banknot, mavi ağırlıklı biraz soluktu ve arka tarafında sarımsı renk yoktu. Yeni tasarımda “euro” kelimesi sadece Latince ve Yunanca değil, Kiril alfabesinde de okunuyor. Avrupa Merkez Bankası’nın kısaltması olan “EZB” kelimesi beş yerine dokuz dilde yer alıyor.

  • 8

    Mimari görüntüler 

    Yeni nesil euro banknotlarda da ana motif olarak “Çağ ve stil” tasarımı korundu. Banknotlar farklı dönemlere ait mimari eser resimlerini taşıyor. 20 euroluk yeni banknotta yine gotik bir dış cephe resmi göze çarpıyor.

  • 9

    Kağıt değil, pamuk para 

    Başlangıç olarak piyasaya 4,5 milyar değerinde yeni 20 euroluk banknot sunulacak. Paraların imalatı banknot başına 8 centten 360 milyon euroya maloldu. Ancak eurolara ‘kağıt para’ demek yanlış olur. Zira baknotların dayanıklılığını artırmak için üretimde pamuk lifi kullanılıyor.

  • 10

    17 milyar banknot 

    Euro sadece Euro Bölgesi’ne dahil 340 milyon kişinin yaşadığı 19 Avrupa ülkesinin ortak para birimi değil. Monako, Kosova ve Karadağ gibi AB üyesi olmayan bazı ülkelerde de ödeme aracı olarak kullanılıyor. Tedavüldeki 17 milyar euro banknotun değeri yaklaşık 1 trilyon euro ediyor.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız