Niğde Tyana Antik Kenti'nde Roma dönemine ait mermerden kadın figürü bulundu

Niğde Müze Müdürlüğü'nce Tyana Antik Kenti'nde yapılan sondaj kazısı çalışmalarında Roma dönemine ait yüz hatları belirgin ve yıpranmamış mermerden kadın figürü bulundu. Kazılarda eserin yanı sıra Bizans dönemine ait mezar yapıları da bulundu.

Haberler Anadolu Ajansı 20.06.2022 - 13:30

  • 1

    Niğde’deki Tyana Antik Kenti'nde yapılan sondaj kazılarında Roma döneminden kalma mermerden kadın figürü bulundu.

  • 2

    Müze Müdürü Yakup Ünlüler, Bor ilçesi Kemerhisar beldesindeki Tyana Antik Kenti'nin kuzeybatısında 2018'de yaptıkları tespit çalışmalarında bir yerleşim ve nekropol (mezarlık) alanı tespit ettiklerini söyledi.

  • 3

    BİZANS'A AİT MEZAR YAPILARI

    Ünlüler, altı sondaj kazısı sonunda Roma dönemine ait mimari yapı kalıntılarıyla Bizans dönemine ait mezar yapıları tespit ettiklerini ve alanın Roma döneminden sonra Bizans döneminde mezarlık alanı olarak kullanıldığının anlaşıldığını söyledi.

  • 4

    "İKİNCİ YÜZYILA AİT"

    Eserin ince grenli mermerden yapıldığını söyleyen Ünlüler, "Yüz hatlarında işlenen gözleri, burnu ve dudakları çene yapısıyla orantılı şekilde işlenmiş. Dudaklar ve yanaklar hafif dolgun, çene hafif dışarı çıkık, burun kısmı hafif kemerli, kalın kaşlı ve bademsi gözlere sahip. Saç şekliyle eserin Flaviuslar dönemine yani 1. yüzyıla tarihlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz ama saçlardaki detaylara baktığımızda daha çok 2. yüzyıla ait olduğunu bize gösteriyor” dedi.

  • 5

    "TANRIÇADAN DAHA ÇOK GENÇ BİR KADINI TASVİR EDİYOR"

    Mermerin kaliteli, işçiliğin çok yüksek olması nedeniyle figürü rütbeli ya da zengin birisinin yaptırdığını düşündüklerini söyleyen Ünlüler, "Eserin tanrıçadan daha çok genç bir kadını tasvir ettiğine dair düşüncemiz var" diye konuştu.
  • 6

    ROMA DÖNEMİNE AİT ESERLER SERGİLENİYOR

    Müzenin 4. salonunda Tyana Antik Kenti'nden çıkarılan Roma dönemine ait eserlerin sergilendiğini de bildiren Ünlüler, bu eserin de vitrinde yapılacak düzenlemenin ardından ziyarete açılacağını belirtti.

  • 7

    “BU TİP ESERLERE DAHA ÇOK ULAŞACAĞIMIZI DÜŞÜNÜYORUZ”  

    Ünlüler, alanın Kayseri Koruma Kurulu tarafından birinci derece arkeolojik sit alanı ilan edildiğini söyleyerek, "Bu alanlarda bilimsel kazı dışında bir uygulama yapılamaz. O bölgede Tyana Antik Kenti kazı başkanlığınca kazı çalışmaları planlanıyor. Yürütülecek bilimsel kazı çalışmalarıyla bu alanda bu tip eserlere daha çok ulaşacağımızı düşünüyoruz çünkü önemli bir yer” şeklinde konuştu.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız