‘Pencereler’in 24 yılı

Windows işletim sisteminin 24 yıllık manzarası

Haberler 23.10.2009 - 13:05

  • 1

    ‘Pencereler’in 24 yılı

    Kasım 1985: ‘Arayüz yöneticisi’ tanımıyla dört yılda geliştirilen Windows 1.0 piyasaya sürüldü. PC kullanıcıları ilk kez bir komutu sadece klavyeyle girerek değil üstüne tıklayarak da verebiliyordu. Aynı anda birkaç işlem yapmak da ilk kez mümkün oldu.
  • 2

    ‘Pencereler’in 24 yılı

    Aralık 1987: Windows 2.0 yayınlandı. İzleyen yıllarda Windows/286 ve Windows/386 adlarını alacak olan işletim sistemi, ikonları, üst üste binebilen pencereleri, pek muhterem Word ve Excel’i hayatımıza soktu.
  • 3

    ‘Pencereler’in 24 yılı

    Mayıs 1990: Arayüz grafiklerinde değişim zamanı! Windows 3.0 pazarda geniş şekilde yer almaya ve rakip Apple ile Commodore’un işletim sistemlerini geride bırakmaya başladı.
  • 4

    ‘Pencereler’in 24 yılı

    Ekim 1992: Windows 3.1, 1000 adet yenilik ve değişiklik iddiasıyla piyasaya sürüldü. Bunların en göze çarpanı, o zamanki adı Dosya Yöneticisi olan Windows Explorer’daki ‘sürükle-bırak’ işleviydi.
  • 5

    ‘Pencereler’in 24 yılı

    Ağustos 1995: Windows 95 de büyük grafik değişikliklerle kullanıcıya sunuldu. Sonraki versiyonlarında Internet Explorer ilk kez gömülü olarak gelmeye başladı. Pazara hızla hakim olan işletim sistemi, ilk yılda 40 milyon kopya sattı.
  • 6

    ‘Pencereler’in 24 yılı

    Haziran 1998: ‘Ekran gerisindeki’ geliştirmelerle piyasaya sürülen Windows 98, donanımlar için ‘tak-çalıştır’ özelliğinin hızıyla öne çıkarıldı. Sık sık kilitlenen ve ‘mavi ekran’ hatası veren sistem, bununla literatüre girdi.
  • 7

    ‘Pencereler’in 24 yılı

    Eylül 2000: Windows ME (Millennium Edition), esasen iş kullanıcılarını hedefliyordu. Otomatik sistem güncellemesi ve ‘System Restore’ ilk ME’de karşımıza çıktı.
  • 8

    ‘Pencereler’in 24 yılı

    Ekim 2001: Microsoft’un ‘ev kullanıcısı’nı düşünerek Windows NT mimarisi üzerinde geliştirdiği ilk işletim sistemiydi. Korsan sürümlere karşı ‘ürün aktivasyonu’yla ilk kez tanıştık.
  • 9

    ‘Pencereler’in 24 yılı

    Kasım 2006: Köklü görsel revizyonlarla tüketiciye sunulan Vista, ekran gerisindeyse ‘güvenliğe’ odaklanıyordu. Pek çok kişi tarafından, hantalığı, kısıtlayıcı lisans yönetimi, üçüncü part uygulamalarıyla entegrasyonda sorunlar ve dijital telif yönetimi (DRM) uygulaması yüzünden eleştirildi.
  • 10

    ‘Pencereler’in 24 yılı

    Ekim 2009: Windows 7, ev ağına tam entegrasyon, hızlı işleyiş, kullanıcı dostu ‘Aero’ görsel efektleriyle göz doldurdu. Deneme versiyonu bile en çok kullanılan işletim sistemleri listesinde dördüncü sıraya yükseldi.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız