Akkuyu’da kimya analiz laboratuvarı faaliyete geçti

Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) inşaat sahasında, nükleer santralin işletilmesinde kullanılacak yüksek hassasiyetli su kontrolünü sağlamak ve ekipman yıkama işlemlerini yapmak üzere bir kimya laboratuvarı devreye alındı.

Haberler DHA 11.12.2023 - 11:02

  • 1
    Akkuyu'da nükleer santral işletmesini desteklemesi amacıyla bir kimya analiz laboratuvarı açıldı. Söz konusu kimya laboratuvarı Türkiye'de bu işleve sahip ilk laboratuvar.
  • 2
    Laboratuvarda, NGS kaynak ve yıkama suyunun kalite göstergelerinin inşaat sahasında günde 24 saat izlenmesini sağlayacak gelişmiş ekipmanlar kullanılıyor.
  • 3
    Akkuyu Nükleer Güç Santralinin’nin Genel Müdür Birinci Yardımcısı ve Yapı İşleri Direktörü Sergey Butckikh, laboratuvar uzmanlarının, ilk güç ünitesine hazırlık olarak Akkuyu NGS’nin teknolojik sistemlerinin ekipman ve boru hatlarının yıkanması için gerekli olacak tuzdan arındırılmış suyun kimyasal analizini yaptıklarını belirtti.
  • 4
    Butckikh konuşmasında, “Laboratuvarda hem deneyimli Rus mühendislerin hem de bilgi, deneyim ve modern kimyasal izleme teknolojilerini benimseyen genç Türk uzmanların çalıştığını belirtmeliyim.” ifadelerini kullandı.
  • 5

    Akkuyu NGS'de yer alan 3+ Nesil VVER-1200 tipi reaktörlerin kullanıldığı güç üniteleri bazı yüksek öneme sahip güvenlik unsurları barındırıyor.

    Devrelerdeki suyun birbirine karışmamasını sağlayan çift devreli buhar üretimi bu unsurlardan biri.

  • 6

    Kimya laboratuvarı uzmanları, ultra saf, tuzdan arındırılmış suyun göstergelerini modern uluslararası gerekliliklere uygunluk açısından analiz edecek.

    Laboratuvar, reaktörün ilk kapalı devresinde yani reaktör ünitesi ile buhar jeneratörü arasında sirkülasyonu sağlamak için tasarlandı.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız