Torba Yasayı anlama kılavuzu

Torba Yasayı anlama kılavuzu

Haberler 03.02.2011 - 07:07

  • 1

    Torba Yasayı anlama kılavuzu

    Kimine göre Noel Baba’nın torbası, kimine göre ise torbadan çuvala dönmüş bir düzenlemeler yumağı... Torba yasadan bahsediyoruz.

    Gazetelerde, televizyonlarda birçok haberde rastlıyoruz “Torba Yasa’nın getirdiği düzenlemeye göre” ifadesine... Parlamento muhabiri olmayan gazeteciler için bile bazı noktaları sır gibi... Ya da çok teknik... Teknik sözcüklerle boğulmak, yorgun beyinlerini zorlamak istemeyenlere bir “Torba Yasa” rehberi hazırladık.
  • 2

    Neden ‘torba’ deniyor?

    Tasarıda birbiriyle ilgili olmayan birçok düzenleme var. Torba denmesinin nedeni bu. İçinde öğrenci affı da var, vergi affı da. İçki kısıtlaması da var, erkeğe doğum izni de…
  • 3

    ‘Torba’ya neden ihtiyaç duyuldu?

    Hükümetin seçim öncesinde ajandası dolu, zamanı kısıtlı. Kanunlar ayrı ayrı Meclis’e gelse, gecikme yaşanacak. “Torba” olarak gelirse bu sıkıntı yok. Üstelik vekilseniz elinizdeki her paketi torbaya atabilirsiniz. Tabii şansınız yaver gider, “Torba”nın başındaki komisyon çoğunluğu buna izin verirse!

    NTV’nin Ankara muhabiri Ercan Gürses, “Torba’yı sizin için açtı.

    Şimdilik 200 küsur madde olan “Torba”, Genel Kurul’da görüşülmekte... Madde sayısı artabilir. İşte maddelerin en yalın hali…
  • 4

    Borçluya hayat öpücüğü

    Diyelim ki vergi ya da sigorta prim borcunuz var. Faizini bir an için unutun. Sadece ana paranızı hesaplayın. Sonra da faizinizin sadece dörtte birini... Bütün bunları 18 ayda ödeyebilecek durumdaysanız, siz de bu “Torba”nın içindesiniz demektir.
  • 5

    Cezaya af

    Unuttuğunuz bir trafik cezanız olması kuvvetle muhtemel. Ceza 120 liranın altındaysa siz de “Torba”dasınız. Cezanızın faizi değil, tamamı affediliyor. Devlet bunun yanı sıra, küçük idari alacaklarının tamamından vazgeçiyor... 50 lira ve altındaki idari cezalar da af kapsamında.
  • 6

    Stajyere bile sigorta

    “Torba”da, çırak ve stajyer statüsündekilere genel sağlık sigortası imkanı da var.
  • 7

    Taksici ve minibüsçüye de sigorta

    Herkesin sigorta kapsamına alınmasının bir parçası... Ön koşul, bu şoförlerin vergi mükellefi olmaları.
  • 8

    Okuldan atılma tarih oluyor

    Üniversiteye adım atmışsanız, bundan böyle mezun olma şansını yitirmeniz sözkonusu değil. Okuldan atılmış ya da doktoranız yarım kalmış olabilir... Giriş tarihiniz önemli değil. Geri dönüş yolunuz hep açık olacak...

    Harcınızı öderseniz onlarca yıl okulda öğrenci olarak görünmeniz mümkün. Ancak bunun için şişkin bir cüzdana da ihtiyacınız var. Zira ödediğiniz harç miktarı, öğrenciliğiniz uzadıkça katlanarak artıyor. Okuldan atılmak da böylece tarihe karışıyor.

    Aftan yararlanmanın ön şartı ise terör suçuna bulaşmamak... Bu ufak ayrıntı MHP’nin isteğiyle “Torba”ya kondu. Zira, terör örgütü lideri Abdullah Öcalan da üniversiteden atılan eski bir öğrenci.
  • 9

    İnternetten içki ısmarlamayın

    CHP’li Mustafa Özyürek, “Kişisel özgürlükler engelleniyor” diyor. AK Partililer ise “Gençleri alkolden uzak tutup, Anayasa’nın gereğini yapıyoruz” diyorlar. Gerçek olan bir şey var ki, son günlerin tartışma konusu alkol, “Torba”ya da bir şekilde girmeyi başardı.
  • 10

    Memura aile yardımı, ama bir şartla…

    Eşi çalışmayan kamu görevlisi 109 lira maaş zammına kavuşuyor.
  • 11

    'Baba' gibi izin

    Üç günlük iznin yetersiz olduğundan şikayet eden çiçeği burnunda babalar da “Torba”da unutulmayanlar arasında... Onların babalık izni on güne çıkarılıyor.
  • 12

    İhtiyaç fazlası işçiye yol görünüyor

    “Torba”nın mimarları bu madde için “Atıl kadroları ekonomiye kazandıracağız” diyor. Muhalefet ise “Sürgün düzenlemesi” olduğu düşüncesinde... Söz konusu maddenin özü belediyelerin “fazla eleman”larını, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın taşra teşkilatında gönderebilme yolunun açılması.
  • 13

    Özelden müsteşar transferi

    Müsteşar, müsteşar yardımcısı ve genel müdür gibi devletteki üst düzey yöneticiler, artık özel sektörden de atanabilecek. Bu sistem, bakanlıkların daha esnek atama imkanına kavuşturulmasını amaçlıyor. Muhalefete göreyse bu düzenleme kadrolaşmanın önünü açacak. CHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Çetin, “İmamların müsteşar yapılacağı” iddiasında.
  • 14

    Keçiler de unutulmadı

    Şaka değil, gerçek. “Torba Yasa”, yaban keçilerine otlanma özgürlüğü de vaat ediyor. Artık orman arazilerine girebilecek olan keçiler de bu “Torba”nın içerisinde.
  • 15

    ‘Ya çıkacak ya çıkacak’

    “Torba”da yüzlerce irili ufaklı düzenleme var. Öğrenci affı ve vergi borçlarında ödeme kolaylığına muhalefetin de itirazı yok. Uzlaşılamayan maddeler çoğunlukta ve görüşmelerin uzamasının temel nedeni bu. Komisyon safhasını da katarsanız yasa bir aydır Meclis gündeminde... Parlamento belki 15 gün daha “Torba”yla meşgul olacak. Zira bu “Torba” hükümetin seçim öncesi en önemli kozlarından... Eski bir Başbakanın tabiriyle; “Ya çıkacak, ya çıkacak”.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız